Karplanter på norsk rødliste 2015

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Munkerabarbra (Utdødd i Norge)
Gulltvetann (Kritisk truet)
Smånøkkel (Nær truet)
Åkerkall (Utdødd i Norge)
Engelsk skjørbuksurt (Sårbar)
Skjeggknoppurt (Kritisk truet)
Norsk malurt (Nær truet)
Knollsoleie (Sårbar)
Gåsefot (Sterkt truet
Primula nutans (Sårbar)
Nikkesmelle (Nær truet)
Dvergforglemmegei (Nær truet)
Myggblomst (Nær truet)
Snøstjerneblom (Sterkt truet)
Kalkkarse (Kritisk truet)
Stortrollurt (Sårbar)
Isop (Sårbar)
Skjoldblad (Nær truet)
Smaltimian (Kritisk truet)
Liten stjernetistel (Nær truet)
Klengelerkespore (Sterkt truet)
Skogfredløs (Nær truet)
Skoghøymol (Kritisk truet)
Krokhals (Nær truet)
Knollmjødurt (Nær truet)
Lappveronika (Nær truet)

Dette er en oversikt over karplanter i Norge som er tatt med på norsk rødliste 2015. Listen er foreløpig og ikke komplett. Den blir offentliggjort i november 2015.

Kategorier[rediger | rediger kilde]

RE - Utdødd i Norge (Regionally Extinct)
CR - Kritisk truet (Critically Endangered)
EN - Sterkt truet (Endangered)
VU - Sårbar (Vulnerable)
NT - Nær truet (Near Threatened)
DD - Datamangel (Data Deficient)

Utdødd i Norge[rediger | rediger kilde]

småsandlilje Anthericum ramosum species RE
puterublom Draba corymbosa species RE
osloøyentrøst Euphrasia aff. salisburgensis species RE
østersjøsøte Gentianella campestris baltica subspecies RE
fettblad Liparis loeselii species RE
munkerabarbra Rheum rhaponticum species RE
åkerkall Rhinanthus angustifolius apterus subspecies RE
polarmyrsildre Saxifraga hirculus compacta subspecies RE
blåmaure Sherardia arvensis species RE
småvendelrot Valeriana dioica species RE
svalerot Vincetoxicum hirundinaria species RE

Kritisk truet[rediger | rediger kilde]

pipeløk Allium fistulosum species CR
vossakvann Angelica archangelica maiorum variety CR
sandfaks Anisantha sterilis species CR
dvergmarikåpe Aphanes australis species CR
hengegras Arctophila fulva species CR
fargemyske Asperula tinctoria species CR
huldrenøkkel Botrychium matricariifolium species CR
åkersteinfrø Buglossoides arvensis species CR
brudelys Butomus umbellatus species CR
skjeggknoppurt Centaurea phrygia pseudophrygia subspecies CR
dovrearve Cerastium ×blyttii species CR
raggarve Cerastium brachypetalum species CR
dvergtistel Cirsium acaulon species CR
saronnellik Dianthus armeria species CR
halvkulerublom Draba subcapitata species CR
sibirstjerne Eurybia sibirica species CR
sprikesøtgras Glyceria notata species CR
solrose Helianthemum nummularium species CR
honningblom Herminium monorchis species CR
kalkkarse Hornungia petraea species CR
spiss-siv Juncus acutiflorus species CR
gulltvetann Lamiastrum galeobdolon species CR
skoggulltvetann Lamiastrum galeobdolon montanum subspecies CR
eseltistel Onopordum acanthium species CR
sørlandsbjørnebær Rubus firmus species CR
lyngdalsbjørnebær Rubus glauciformis species CR
filtbjørnebær Rubus stereacanthos species CR
skoghøymol Rumex sanguineus species CR
jærtistel Serratula tinctoria species CR
bakkeknapp Scabiosa columbaria species CR
svenskegras Sesleria caerulea species CR
tatarsmelle Silene tatarica species CR
smalasal Sorbus lancifolia species CR
finnmarkssvineblom Tephroseris integrifolia species CR
smaltimian Thymus serpyllum serpyllum subspecies CR
ekornsvingel Vulpia bromoides species CR
storvasskrans Zannichellia major species CR

Sterkt truet[rediger | rediger kilde]

hvitsmyle Aira caryophyllea species EN
krypjonsokkoll Ajuga reptans species EN
Alchemilla faeroënsis species EN
kystmarikåpe Alchemilla xanthochlora species EN
kantløk Allium lusitanicum species EN
narrmarihand Anacamptis morio species EN
takfaks Anisantha tectorum species EN
gaissakattefot Antennaria nordhageniana species EN
dvergarve Arenaria humifusa species EN
gåsefot Asperugo procumbens species EN
flikmelde Atriplex hastata species EN
skaftmelde Atriplex longipes species EN
soleigro Baldellia repens species EN
flatsivaks Blysmus compressus species EN
dvergmarinøkkel Botrychium simplex species EN
Braya glabella species EN
purpurkarse Braya glabella purpurascens subspecies EN
trådbregne Calamistrum globuliferum species EN
stilkvasshår Callitriche brutia species EN
hvitstarr Carex bicolor species EN
kjempestarr Carex riparia species EN
griffelstarr Carex stylosa nigritella variety EN
bustknoppurt Centaurea phrygia species EN
rød skogfrue Cephalanthera rubra species EN
klengelerkespore Ceratocapnos claviculata species EN
bittergrønn Chimaphila umbellata species EN
storak Cladium mariscus species EN
islandsgrønnkurle Coeloglossum viride islandicum subspecies EN
sandskjegg Corynephorus canescens species EN
sudetlok Cystopteris sudetica species EN
purpurmarihand Dactylorhiza majalis purpurella subspecies EN
grannjamne Diphasiastrum tristachyum species EN
tinderublom Draba cacuminum species EN
nordlig tinderublom Draba cacuminum angusticarpa subspecies EN
sørlig tinderublom Draba cacuminum cacuminum subspecies EN
dvergrublom Draba crassifolia species EN
murrublom Draba muralis species EN
hvitmure Drymocallis rupestris species EN
vasstelg Dryopteris cristata species EN
flytesivaks Eleogiton fluitans species EN
jærflangre Epipactis helleborine neerlandica subspecies EN
myrflangre Epipactis palustris species EN
strandtorn Eryngium maritimum species EN
heiøyentrøst Euphrasia confusa species EN
jærsøte Gentianella amarella septentrionalis subspecies EN
smalsøte Gentianella uliginosa species EN
åkerstorkenebb Geranium dissectum species EN
buskvikke Hippocrepis emerus species EN
froskebitt Hydrocharis morsus-ranae species EN
bulmeurt Hyoscyamus niger species EN
bustsivaks Isolepis setacea species EN
hvitrot Laserpitium latifolium species EN
myrflatbelg Lathyrus palustris species EN
snau myrflatbelg Lathyrus palustris palustris subspecies EN
lodneføllblom Leontodon hispidus species EN
gaffelullurt Logfia minima species EN
flytegro Luronium natans species EN
snøfrytle Luzula nivalis species EN
sibirnattfiol Lysiella oligantha species EN
kammarimjelle Melampyrum cristatum species EN
knottblom Microstylis monophyllos species EN
perleforglemmegei Myosotis discolor species EN
mykt havfruegras Najas flexilis species EN
stivt havfruegras Najas marina species EN
svartkurle Nigritella nigra species EN
hestekjørvel Oenanthe aquatica species EN
vedbeinurt Ononis spinosa species EN
skredmjelt Oxytropis campestris scotica subspecies EN
kolavalmue Papaver lapponicum species EN
læstadiusvalmue Papaver radicatum laestadianum subspecies EN
evjeslirekne Persicaria foliosa species EN
knutshørapp Poa lindebergii species EN
bendeltjernaks Potamogeton compressus species EN
granntjernaks Potamogeton pusillus species EN
knortetjernaks Potamogeton trichoides species EN
sandvintergrønn Pyrola rotundifolia maritima subspecies EN
dverglin Radiola linoides species EN
kjempesoleie Ranunculus lingua species EN
islandskarse Rorippa islandica species EN
svensk bjørnebær Rubus gothicus species EN
fløyelsbjørnebær Rubus vestitus species EN
fjærehøymol Rumex maritimus maritimus subspecies EN
stuttsmåarve Sagina caespitosa species EN
myrsildre Saxifraga hirculus species EN
stor myrsildre Saxifraga hirculus hirculus subspecies EN
mosesildre Saxifraga hypnoides species EN
oppdalssildre Saxifraga ×opdalensis species EN
bergjunker Saxifraga paniculata species EN
nattsmelle Silene noctiflora species EN
nordlandsasal Sorbus neglecta species EN
finnstjerneblom Stellaria fennica species EN
snøstjerneblom Stellaria longipes species EN
myrstjerneblom Stellaria palustris species EN
aursundløvetann Taraxacum crocodes species EN
dovreløvetann Taraxacum dovrense species EN
finnmarksløvetann Taraxacum norvegicum species EN
lapplandsløvetann Taraxacum tornense species EN
kystblåstjerne Tractema verna species EN
krypsivaks Trichophorum pumilum species EN
kveinhavre Trisetum subalpestre species EN
vårvikke Vicia lathyroides species EN
ertevikke Vicia pisiformis species EN
lodnefiol Viola hirta species EN
dvergålegras Zostera noltii species EN

Sårbar[rediger | rediger kilde]

kvassmarikåpe Alchemilla oxyodonta species VU
sunnmørsmarikåpe Alchemilla semidivisa species VU
vollmarikåpe Alchemilla subglobosa species VU
sølvkattefot Antennaria villifera species VU
snau bergskrinneblom Arabis hirsuta glaberrima variety VU
kystsandarve Arenaria serpyllifolia lloydii subspecies VU
bustsmyle Aristavena setacea species VU
solblom Arnica montana species VU
hasselurt Asarum europaeum species VU
brunburkne Asplenium adulterinum species VU
vasskjeks Berula erecta species VU
bete Beta vulgaris species VU
strandbete Beta vulgaris maritima subspecies VU
nikkebrønsle Bidens cernua species VU
handmarinøkkel Botrychium lanceolatum species VU
høstmarinøkkel Botrychium multifidum species VU
flarkstarr Carex bergrothii species VU
bunkestarr Carex elata species VU
hartmansstarr Carex hartmanii species VU
kløftstarr Carex holostoma species VU
jemtlandsstarr Carex jemtlandica species VU
lappstarr Carex lapponica species VU
toppstarr Carex paniculata species VU
evjestarr Carex quasibergrothii species VU
jøkelstarr Carex rufina species VU
blærestarr Carex rhynchophysa species VU
tusengylden Centaurium littorale species VU
klisterarve Cerastium glutinosum species VU
stortrollurt Circaea lutetiana species VU
engelsk skjørbuksurt Cochlearia anglica species VU
lappsoleie Coptidium lapponicum species VU
svartmispel Cotoneaster laxiflorus species VU
firling Crassula aquatica species VU
altaihaukeskjegg Crepis multicaulis species VU
smalmarihand Dactylorhiza majalis sphagnicola subspecies VU
søstermarihand Dactylorhiza sambucina species VU
elvebunke Deschampsia cespitosa glauca subspecies VU
Diphasiastrum oellgaardii species VU
hybridgrannjamne Diphasiastrum ×zeilleri species VU
russeburkne Diplazium sibiricum species VU
dragehode Dracocephalum ruyschiana species VU
bruntelg Dryopteris expansa willeana variety VU
gulmyrull Eriophorum brachyantherum species VU
vrangmyrull Eriophorum ×medium species VU
ask Fraxinus excelsior species VU
vegamaure Galium normanii species VU
klokkesøte Gentiana pneumonanthe species VU
gul hornvalmue Glaucium flavum species VUº
buesøtgras Glyceria declinata species VU
skogsøtgras Glyceria lithuanica species VU
elvemarigras Hierochloë hirta species VU
korshesterumpe Hippuris tetraphylla species VU
isop Hyssopus officinalis species VU
svartsiv Juncus anceps species VU
jærsiv Juncus foliosus species VU
håret myrflatbelg Lathyrus palustris pilosus subspecies VU
marrisp Limonium vulgare species VUº
pusleblom Lysimachia minima species VU
vasskryp Lythrum portula species VU
bjørnerot Meum athamanticum species VU
russearve Moehringia lateriflora species VU
krypforglemmegei Myosotis secunda species VU
muserumpe Myosurus minimus species VU
kranstusenblad Myriophyllum verticillatum species VU
sandnattlys Oenothera ammophila species VUº
ormetunge Ophioglossum vulgatum species VU
Oxytropis deflexa species VU
masimjelt Oxytropis deflexa norvegica subspecies VU
svalbardvalmue Papaver dahlianum species VU
snøgras Phippsia algida species VU
sprikesnøgras Phippsia concinna species VU
smaltimotei Phleum phleoides species VU
løkrapp Poa bulbosa species VU
polarflokk Polemonium boreale species VU
myk sisselrot Polypodium interjectum species VU
blanktjernaks Potamogeton lucens species VU
Primula nutans species VU
finnmarksnøkleblom Primula nutans finmarchia subspecies VU
knollsoleie Ranunculus bulbosus species VU
tundrasoleie Ranunculus hyperboreus arnellii subspecies VU
polarsoleie Ranunculus sulphureus species VU
kystrose Rosa inodora species VU
trollnype Rosa pimpinellifolia species VU
glisnebjørnebær Rubus hallandicus species VU
krattbjørnebær Rubus langei species VU
sigdbjørnebær Rubus muenteri species VU
lundbjørnebær Rubus nemorosus species VU
lodnebjørnebær Rubus septentrionalis species VU
berghøymol Rumex bryhnii species VU
påskepil Salix daphnoides species VU
nordlig bergjunker Saxifraga paniculata laestadii subspecies VU
brunskjene Schoenus ferrugineus species VU
småjonsokblom Silene involucrata species VU
finnmarksjonsokblom Silene involucrata tenella subspecies VU
pomorstjerneblom Stellaria hebecalyx species VU
vågåløvetann Taraxacum aleurodes species VU
barlind Taxus baccata species VU
russefrøstjerne Thalictrum kemense species VU
kystfrøstjerne Thalictrum minus species VU
liten kystfrøstjerne Thalictrum minus arenarium subspecies VU
finnmarksfrøstjerne Thalictrum simplex boreale subspecies VU
myrtelg Thelypteris palustris species VU
kryptimian Thymus praecox species VU
norsk timian Thymus praecox britannicus subspecies VU
jordbærkløver Trifolium fragiferum species VU
bakkekløver Trifolium montanum species VU
smånesle Urtica urens species VU
alm Ulmus glabra species VU
skogalm Ulmus glabra glabra subspecies VU
bergalm Ulmus glabra montana subspecies VU
vassveronika Veronica anagallis-aquatica species VU
vrangblærerot Utricularia australis species VU
vassveronika Veronica anagallis-aquatica species VU
aksveronika Veronica spicata species VU
småvasskrans Zannichellia palustris palustris subspecies VU

Nær truet[rediger | rediger kilde]

oljemarikåpe Alchemilla oleosa species NT
buttmarikåpe Alchemilla plicata species NT
nordlandsmarikåpe Alchemilla taernaënsis species NT
bakkeløk Allium scorodoprasum species NT
finnmarksreverumpe Alopecurus pratensis alpestris subspecies NT
krokhals Anchusa arvensis species NT
åkerkrokhals Anchusa arvensis arvensis subspecies NT
smånøkkel Androsace septentrionalis species NT
russegras Arctagrostis latifolia species NT
kalkarve Arenaria pseudofrigida species NT
rødsmelle Atocion armeria species NT
strandmalurt Artemisia maritima species NTº
norsk malurt Artemisia norvegica species NT
havburkne Asplenium marinum species NT
hjortetunge Asplenium scolopendrium species NT
kolamelde Atriplex lapponica species NT
stolt henrik Blitum bonus-henricus NT
høstvasshår Callitriche hermaphroditica species NT
skjeggklokke Campanula barbata species NT
stavklokke Campanula cervicaria species NT
tuestarr Carex cespitosa species NT
veikstarr Carex disperma species NT
dubbestarr Carex fuliginosa misandra subspecies NT
huldrestarr Carex heleonastes species NT
finnmarksstarr Carex laxa species NT
nebbstarr Carex lepidocarpa species NT
dronningstarr Carex pseudocyperus species NT
prikkstarr Carex punctata species NT
grønlandsstarr Carex scirpoidea species NT
trillingstarr Carex tenuiflora species NT
stjernetistel Carlina vulgaris species NT
stor stjernetistel Carlina vulgaris longifolia subspecies NT
liten stjernetistel Carlina vulgaris vulgaris subspecies NT
kildegras Catabrosa aquatica species NT
dverggylden Centaurium pulchellum species NT
hvit skogfrue Cephalanthera longifolia species NT
snøarve Cerastium nigrescens species NT
huldregras Cinna latifolia species NT
kåltistel Cirsium oleraceum species NT
skogranke Clematis sibirica species NT
småsøte Comastoma tenellum species NT
enghaukeskjegg Crepis praemorsa species NT
marisko Cypripedium calceolus species NT
kalklok Cystopteris alpina species NT
gullrublom Draba alpina species NT
grårublom Draba cinerea species NT
lapprublom Draba lactea species NT
skaftevjeblom Elatine hexandra species NT
korsevjeblom Elatine hydropiper species NT
nordlig evjeblom Elatine orthosperma species NT
trefelt evjeblom Elatine triandra species NT
dvergsivaks Eleocharis parvula species NT
småhundekveke Elymus caninus muticus variety NT
huldreblom Epipogium aphyllum species NT
purpurlyng Erica cinerea species NT
drøbakbakkestjerne Erigeron acris droebachiensis subspecies NT
ullbakkestjerne Erigeron eriocephalus species NT
svartbakkestjerne Erigeron humilis species NT
skotsk øyentrøst Euphrasia scottica species NT
ullurt Filago arvensis species NT
knollmjødurt Filipendula vulgaris species NT
bakkemaure Galium sterneri species NT
bakkesøte Gentianella campestris species NT
engbakkesøte Gentianella campestris campestris subspecies NT
fjellbakkesøte Gentianella campestris islandica subspecies NT
bråtestorkenebb Geranium bohemicum species NT
finntelg Gymnocarpium continentale species NT
myggblom Hammarbya paludosa species NT
brakkhesterumpe Hippuris lanceolata species NT
skjoldblad Hydrocotyle vulgaris species NT
dvergsyre Koenigia islandica species NT
hengepiggfrø Lappula deflexa species NT
korsandemat Lemna trisulca species NT
legesteinfrø Lithospermum officinale species NT
skogfredløs Lysimachia nemorum species NT
grynsildre Micranthes foliolosa species NT
grannsildre Micranthes tenuis species NT
dvergforglemmegei Myosotis stricta species NT
klåved Myricaria germanica species NT
strandrødtopp Odontites litoralis species NT
bukkebeinurt Ononis arvensis species NT
flueblom Ophrys insectifera species NT
kongsbregne Osmunda regalis species NT
brannmyrklegg Pedicularis flammea species NT
lodnemyrklegg Pedicularis hirsuta species NT
hvitpestrot Petasites albus species NT
mesterrot Peucedanum ostruthium species NT
jemtlandsrapp Poa ×jemtlandica species NT
broddtjernaks Potamogeton friesii species NT
stivtjernaks Potamogeton rutilus species NT
Potentilla arenosa species NT
flogmure Potentilla arenosa chamissonis subspecies NT
vårmure Potentilla tabernaemontani species NT
heitepperot Potentilla ×suberecta species NT
hvitkurle Pseudorchis albida species NT
finnmarkssaltgras Puccinellia finmarchica species NT
kubjelle Pulsatilla pratensis species NT
issoleie Ranunculus glacialis species NT
snøsoleie Ranunculus nivalis species NT
eplerose Rosa rubiginosa species NT
blåbringebær Rubus caesius species NT
vrangbjørnebær Rubus cyclomorphus species NT
blankbjørnebær Rubus dissimulans species NT
kjempehøymol Rumex hydrolapathum species NTº
kvitsjøsalturt Salicornia pojarkovae species NT
kjertelvier Salix lanata glandulifera subspecies NT
trippelvier Salix ×arctogena species NT
mandelpil Salix triandra species NT
oslosildre Saxifraga osloënsis species NT
sørlig bergjunker Saxifraga paniculata paniculata subspecies NT
griseblad Scorzonera humilis species NT
krusfrø Selinum carvifolia species NT
grønn busthirse Setaria viridis species NT
nikkesmelle Silene nutans species NT
sølvasal Sorbus aria species NT
fagerrogn Sorbus meinichii species NT
småasal Sorbus subarranensis species NT
grenmarasal Sorbus subpinnata species NT
sørlandsasal Sorbus subsimilis species NT
sliretjernaks Stuckenia vaginata species NT
villkornell Swida sanguinea species NT
rankfrøstjerne Thalictrum simplex species NT
smalfrøstjerne Thalictrum simplex simplex subspecies NT
krabbekløver Trifolium campestre species NT
vårsalat Valerianella locusta species NT
legevendelrot Valeriana officinalis species NT
høyfjellsveronika Veronica alpina pumila subspecies NT
lappveronika Veronica serpyllifolia humifusa subspecies NT
vårveronika Veronica verna species NT
vestlandsvikke Vicia orobus species NT

Datamangel[rediger | rediger kilde]

baltermarikåpe Alchemilla baltica species DD
Draba verna glabrescens subspecies DD
Draba verna majuscula subspecies DD
Draba verna verna subspecies DD

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]