Vasstelg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vasstelg
vasstelg, Moore (1857)
vasstelg, Moore (1857)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Dryopteris cristata
Norsk(e) navn: Vasstelg
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Bregner
Orden: Polypodiales
Familie: Stortelgfamilien
Slekt: Drypteris
Norsk rødliste for arter: [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-EN-no.svg

EN — Sterkt truet

Vasstelg (latin: Dryopteris cristata) er en art av store bregner innenfor stortelgslekten i stortelgfamilien. Den er én av de i alt seks artene som vokser i Norden, representert med varianten Dryopteris cristata var. spicant.

Sterilt blad av vasstelg fotografert i Litauen, med typiske vridde primærfliker.

Vasstelg er en vintergrønn, dimorf bregne på 20–80 cm. Sterile blad står ytterst i tua, fertile innerst.

De sterile, ytre bladene er relativt jamnbrede og med «typisk» stortelg-utseende. Primærflikene kan være litt vridd eller skruestilt, men de kan også være mer regelmessige. Sterile blad har korte bladskaft, om lag halvparten av bladets lengde. De står litt ut eller «henger» mere enn de indre, sterile. Rosetten får slik en form hvor de indre bladene «skyter ut» av de ytre, hengende.

Bregnene ved navn vasstelg har fertile, indre blad med lengre bladskaft, og smale og slankt lansettformede bladplater. Bladstilkene står opp i rosettform fra bakken, og sekundærflikene står ganske spredt oppover stilken. Ofte er primærflikene ganske vridd eller skruestilt oppover, og de står ut fra stammen på meget korte primærbladstilker. De nederste primærflikene er bredt trekantete, men de blir raskt slankt trekantete oppover stammen.

Spoorehshopene (sori) sitter på typisk stortelg-vis parallelt eller i to rekker langs undersiden av fliken, mellom midtnerven og bladkanten.

I Norge vokser varianten spicant i sørøstre deler av Sør-Norge, dvs i Agder, ytre Telemark, og i et belte fra kysten og innover helt nord til midtre Hedmark. Vasstelg vokser i det sørlige og østlige Norden, omtrent langs en rett linje fra Agder til midtre Finland.

Underarter og varianter[rediger | rediger kilde]

  • Vasstelg eller «Crested Buckler Fern» (Dryopteris cristata) (nordlige halvkule)
    • Vasstelg (Dryopteris cristata var. spicant) (Østlandet)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 18. november 2015. Besøkt 23. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]