Mandelpil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mandelpil
Blader og hunnrakle av mandelpil
Blader og hunnrakle av mandelpil
Vitenskapelig(e)
navn
:
Salix triandra
L.
Norsk(e) navn: mandelpil
Hører til: vierslekten,
pilefamilien/vierfamilien,
Malpighiales
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: skog, kratt, strender, veikanter, og langs elver
Utbredelse: opprinnelig fra Eurasia

Mandelpil (latin: Salix triandra Linnaeus) tilhører pilefamilien / vierfamilien (Salicaceae). Mandelpil er en busk som blir 2-7 meter høy. Bladene er 5-11 cm, glatte og lansettformete med avrundet grunn og små tenner langs kanten. Sammen med kurvpil danner den hybriden flettepil.

Illustrasjon fra Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz, 1885.

Barken er grå og flasser lett av, årskvister er brune eller gråbrune og brekker lett. Ørebladene er store, brede og runde, de omslutter kvisten og henger lenge på. Hannblomstene er lange og har oftest tre pollen(støv-)bærere. Hunnraklen har 2-4 cm lange skaft og 3-6 blad, og med blekgule rakleskjell som er krushåret nederst. Arrene er utbøyde og rødgule.

Mandelpil er både dyrket og forvillet, og kan påtreffes forvillet fra hagehold i Bergen. Utbredelsen er normalt Eurasia og Norden. I Norge mangler den på Vestlandet, men er vanlig opp til Nord-Trøndelag. Den vokser særlig i de store dalførene på Østlandet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Stenberg, Lennart & Bo Mossberg, Steinar Moen (norsk red.), Gyldendals store nordiske flora, Gyldendal, Oslo 2007. ISBN 978-82-05-32563-0.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]