Issoleie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Issoleie
Issoleie
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ranunculus glacialis
L.
Norsk(e) navn: issoleie[1]
(reinblom)
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planteriket
Divisjon: blomsterplanter
Orden: Ranunculales
Familie: soleiefamilien
Slekt: soleieslekta
Norsk rødliste for arter:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-VU-no.svg

VU — Sårbar
Artsdatabanken (2021)[2]

Habitat: høyfjell og tundra
Utbredelse: amfiatlantisk og i Alaska

Issoleie (Ranunculus glacialis) er en flerårig urt i soleiefamilien.

Den er lav og nesten glatt. De nedre bladene har stilk og er tykke og runde i omriss, men samtidig dypt flikete. Stengelbladene er sittende og mindre flikete. Blomstene er store og sitter enkeltvis eller noen få sammen. Først på våren er kronbladene hvite, men senere blir de mer tulipanformete og får i tillegg en purpurrød farge. Begerbladene har purpurbrune hår. Planten vokser på naken steingrunn, morenerygger, rasmark og snøleier. Den vokser ofte sammen med fjellsyre.

Issoleie deles i to underarter, subsp. glacialis som finnes i områdene ved Nord-Atlanteren (amfiatlantisk), og subsp. alaskensis som vokser i Alaska. Ranunculus camissonis, som forekommer på begge sidene av Beringstredet, er nå skilt ut som en egen art. Subsp. glacialis vokser på Øst-Grønland, Island, Jan Mayen, Færøyene, Svalbard, langs den skandinaviske fjellkjeden i Norge, Sverige og Finland, noen få steder på Kolahalvøya, i Alpene og svært spredt i Pyreneene, Sierra Nevada og Karpatene. I Alpene vokser den opptil 4200 moh. på Finsteraarhorn.

I Norge er issoleie vanlig i hele fjellkjeden, men den er begrenset til høye nivåer og våte og kalde voksesteder. Den har høyderekorden for norske blomsterplanter med 2370 moh. på Galdhøpiggen. Klimaendringer som fører til overoppheting og gjengroing er en trussel mot arten. Den er vurdert som nær truet i Norsk rødliste for arter.

Issoleie ble i en periode skilt ut fra Ranunculus, og det vitenskapelige navnet Beckwithia glacialis ble brukt. Molekylærgenetiske studier plasserer derimot issoleie midt i Ranunculus, nært blant annet kvitsoleie. Både Artsdatabanken og Panarctic Flora regner derfor issoleie til Ranunculus.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 24. februar 2022. Besøkt 24. februar 2022. 
  2. ^ «Artsdatabankens rødliste for arter». Artsdatabanken. 24. november 2021. Besøkt 24. februar 2022. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Purpurrøde blomster på Kebnekaise