Issoleie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Issoleie
Issoleie
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ranunculus glacialis
L.
Norsk(e) navn: issoleie,
reinblom
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planteriket
Divisjon: blomsterplanter
Orden: Ranunculales
Familie: soleiefamilien
Slekt: soleieslekta
Habitat: høyfjell og tundra
Utbredelse: amfiatlantisk og i Alaska

Issoleie (Ranunculus glacialis) er en flerårig urt i soleiefamilien.

Den er lav og nesten glatt. De nedre bladene har stilk og er tykke og runde i omriss, men samtidig dypt flikete. Stengelbladene er sittende og mindre flikete. Blomstene er store og sitter enkeltvis eller noen få sammen. Først på våren er kronbladene hvite, men senere blir de mer tulipanformete og får i tillegg en purpurrød farge. Begerbladene har purpurbrune hår. Planten vokser på naken steingrunn, morenerygger, rasmark og snøleier.

Issoleie deles i to underarter, subsp. glacialis som finnes i områdene ved Nord-Atlanteren (amfiatlantisk), og subsp. alaskensis som vokser i Alaska. Ranunculus camissonis, som forekommer på begge sidene av Beringstredet, er nå skilt ut som en egen art. Subsp. glacialis vokser på Øst-Grønland, Island, Jan Mayen, Færøyene, Svalbard, langs den skandinaviske fjellkjeden i Norge, Sverige og Finland, noen få steder på Kolahalvøya, i Alpene og svært spredt i Pyreneene, Sierra Nevada og Karpatene. I Alpene vokser den opptil 4200 moh. på Finsteraarhorn.

I Norge er issoleie vanlig i hele fjellkjeden, men den er begrenset til høye nivåer og våte og kalde voksesteder. Den har høyderekorden for norske blomsterplanter med 2370 moh. på Galdhøpiggen. Klimaendringer som fører til overoppheting og gjengroing er en trussel mot arten. Den var vurdert som nært truet i Norsk rødliste for arter 2006, ble tatt ut av rødlista i 2010, men vil komme tilbake i 2015.

Issoleie ble i en periode skilt ut fra Ranunculus, og det vitenskapelige navnet Beckwithia glacialis ble brukt. Molekylærgenetiske studier viser derimot at arten er nært beslektet med blant annet hvitsoleie (Ranunculus platanifolius), og både Artsdatabanken og Panarctic Flora regner issoleie til Ranunculus.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Purpurrøde blomster på Kebnekaise
Commons-logo.svg Commons: Kategori:Ranunculus glacialis – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Ranunculus glacialis – detaljert artsinformasjon