Krabbekløver

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Krabbekløver
Krabbekløver
Nomenklatur
Trifolium campestre
Schreb., 1804
Populærnavn
krabbekløver[1]
Hører til
kløvere,
erteblomstfamilien,
Fabales
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: skogkanter, enger, veikanter, åpen skog
Utbredelse: Europa og Vest-Asia

Krabbekløver (vitenskapelig navn Trifolium campestre) er en ett- eller toårig, gulblomstret kløver i erteblomstfamilien.

Den likner svært på sneglebelg (Medicago lupiluna), men mangler nyreformede fruktbelger, har større blomsterhoder, og mister ikke kronbladene av når de visner.

Den likner også mye på gullkløver (Trifolium aureum), men gullkløver er kortere (10-30 cm), mer spredt tuevoksende og har mindre blader og blomster.

Krabbekløver blir 15-30 cm høy. Den opprette stengelen har smale avlange småblader som er mørk grønne og sitter tre og tre på hver bladstilk ("kløverblad"). Blomsten er klargul, med store blomsterhoder som består av 20-40 enkeltblomster. Planten trives i på tørre gressmarker, i skogkanter, enger og veikanter.

Kløveren er viltvoksende i Europa og Vest-Asia, og ble introdusert i USA i 1800. Derfra har den også spredd seg til sørlige Canada. I Norge er den nokså vanlig i lavlandet Sør-Norge.

Krabbekløver er svært viktig som beiteart i landbruket, selv om den ikke plantes aktivt. Husdyr liker denne kløveren svært godt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 25. februar 2022. Besøkt 25. februar 2022. 
  2. ^ Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24. november 2021). «Karplanter. Vurdering av krabbekløver Trifolium campestre som NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]