Narrmarihand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Narrmarihand
Narrmarihand
Vitenskapelig(e)
navn
:
Anacamptis morio,
[Orchis morio]
Norsk(e) navn: narrmarihand[1]
Hører til: orkidefamilien,
Asparagales,
enfrøbladete planter
Norsk rødliste for arter:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-CR-no.svg

CR — Kritisk truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Habitat: Havnær grasmark og bergskrenter
Utbredelse: Europa, Vest-Asia og Nordvest-Afrika
Blomst

Narrmarihand (Anacamptis morio) er en plante i orkidéfamilien (marihandfamilien).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Narrmarihand er en fargerik orkidé. Den får aks med store, purpurfarga blomster, som synes langt av gårde. Narrmarihand blir ikke så stor, rundt 30 centimeter, men tar det igjen ved ofte å opptre i store bestander på opptil flere tusen planter der den finnes.

Narrmarihand-planter får som regel 5–6 blader. Disse omkranser planta som en hylse når den er unge. Narrmarihand har tidligere blitt ført til slekta Orchis, der vårmarihand fortsatt hører til. Nyere forskning på gener har imidlertid ført til at narrmarihand i stedet har blitt plassert i slekta Anacamptis sammen med den kjente orkidéen Salepsrot.

Forekomster i Norge[rediger | rediger kilde]

Narrmarihand har en svært begrensa opptreden i Norge. Den finnes faktisk kun i to kommuner, nemlig Grimstad og Lillesand i Aust-Agder. Størstedelen av forekomstene er i Grimstad. Blomsten er funnet kun på ett landfast sted i Norge, på den sørlige delen av Kalvehageneset i Homborsund. Der narrmarihanda vokser i Norge er den sterkt knytta til havet, og den går sjelden mer enn 50 meter unna sjøen.

Tidligere var det en brei oppfatning om at narrmarihand var en kalkkrevende art i Norge, som den er på de fleste voksestedene i Europa. Undersøkelser av voksestedene har derimot vist at den helst vokser på svaberg og grasmark med lave pH-verdier, også der det i nærheten fantes skjellsandbanker.

Narrmarihand er på grunn av den lille utbredelsen både totalfreda og på Norsk rødliste for arter som kritisk truet (CR) i Norge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 28. februar 2022. Besøkt 28. februar 2022. 
  2. ^ «Artsdatabankens rødliste for arter». Artsdatabanken. 24. november 2021. Besøkt 28. februar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]