Hopp til innhold

Søstermarihand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Søstermarihand
Nomenklatur
Dactylorhiza sambucina
Populærnavn
søstermarihand[1]
Hører til
orkidefamilien,
Asparagales,
enfrøbladete planter
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: alkalisk slåtteeng og beitemark
Utbredelse: Europa og Vest-Asia

Søstermarihand (Dactylorhiza sambucina) er en plante i orkidéfamilien (marihandfamilien).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Søstermarihand er en særegen orkide idet den forekommer i to fargevarianter: gul og rød. Der begge fargevariantene vokser sammen finnes også mellomformer som ligner mest på den røde. I Norge finnes imidlertid bare den gule formen. Forskere vet ennå ikke sikkert hvorfor arten har disse to fargeutgavene, eller hvorfor bare den gule vokser i Norge.

Søstermarihand kan bli rundt 20–30 centimeter høy, og kan opptre i store bestander på flere hundre planter. De lysegule blomstene har røde prikker på underleppa, og planta får 4–5 grønne og brede blader ved basis.

Forekomster i Norge[rediger | rediger kilde]

Planta finnes i et geografisk lite område vest på Østlandet, som strekker seg fra Arendal i sør til Sigdal i nord og fra Tokke i vest til Øvre Eiker og Lardal i øst, med en nyoppdaget isolert forekomst på Hvaler.[3] Planta finnes altså i fylkene Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Vestfold og Østfold, og den er fylkesblomst i Telemark. Nærmeste voksesteder er Sør-Sverige og Jylland.

Søstermarihand er trolig den arten i marihandslekta (Dactylorhiza) som er mest knytta til gammeldags drevet kulturmark. Den er avhengig av ugjødsla slåtteenger og beitemarker. Med dagens jordbruk er disse landskapstypene i rask tilbaketrekning, og søstermarihand er derfor totalfreda i Norge og står på Norsk rødliste for arter (2021) som sårbar (VU).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 1. mars 2022. Besøkt 1. mars 2022. 
  2. ^ Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24. november 2021). «Karplanter. Vurdering av søstermarihand Dactylorhiza sambucina som VU for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 
  3. ^ Jan Ingar Båtvik (2023). «Orkidéene på Hvaler – og det overraskende nyfunnet fra 2021, søstermarihand Dactylorhiza sambucina». Blyttia. 81 (3): 152–153. ISSN 0006-5269. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]