Hjortetunge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hjortetunge
Hjortetunge
Vitenskapelig(e)
navn
:
Asplenium scolopendrium
L.
Norsk(e) navn: hjortetunge[1]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Bregner
Orden: Polypodiales
Familie: Småburknefamilien
Slekt: Asplenium
Norsk rødliste for arter:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-NT-no.svg

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Habitat: fuktig og skyggefullt
Utbredelse: Den nordlige halvkule

Hjortetunge (Asplenium scolopendrium) er en art med klatrende og nøysomme flerårige bregner i småburkneslekten, som tilhører småburknefamilien. Den er fredet i Norge. Arten danner tre varianter.

Habitat[rediger | rediger kilde]

Baksiden av blad med rette sporehushoper (sori). Bilde fra Tyskland.
Bladene er helrandete, men kan være nokså bølgete i kanten.

Plantene trives på fuktige og skyggefulle steder, i grotter på kalkberg, skog, på strender og murer. Vekstene opptrer ofte enkeltvis, men kan også forekomme i stort antall der den trives godt.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Vanlig hjortetunge[rediger | rediger kilde]

Vanlig hjortetunge er en oppreist, butt lansettformet og rosettformet bregne som er 15-50 cm høy, og bladene er ikke fliket. Denne helrandede bregnen er unik i Norge hva gjelder bladform. Jordstengelen er kort og har skjell som er mørkt brune, og kjertelhår.

Det store, helrandede og lansettformede (tungeformede) bladet er klargrønt, gulgrønt eller mellomgrønt, og er inntil 6 cm bredt. Bladplaten er blank. Grunnen er hjerteformet og omslutter stengelen. Den helrandete bladkanten er lett bølgende og kan ha noen få innsunkne hakk med ujevne mellomrom.

Sporehushopene (sori) er linjeformede og sitter med mellomrom på undersiden av det store bladet. Hopene har slør (indusium). Sporehushopene er rette og framstår som mørkebrune eller svart-brune med hvit kant. Kromosomtallet (n) er 36.

Arten vokser i skygge, bergsprekker, eller i kystskog som er skyggefull. Den foretrekker baserik grunn, gjerne kalkstein. Den kan også vokse i søkk, brønner og til og med i grotter.

Arten vokser i det sørlige Norden, i Danmark, i Halland og på Gotland i Sverige, samt i andre deler av Europa, vestlige Asia, og i Japan. I Norge vokser den langs kysten av vestlandet, spredt fra Kristiansand, Mandal og Egersund til Rennesøy, Bømlo, Kvinnherad og Florø.

Amerikansk hjortetunge[rediger | rediger kilde]

Amerikansk hjortetunge (Asplenium scolopendrium var. americanum) er en variant som vokser i det østlige USA og Canada. Arten har udelte, helrandede blader. Den er tetrapolid og oppstått ved dublering av kromosomtallet hos en hybrid. Kromosomtallet (n) er 72.

Lindeni-hjortetunge[rediger | rediger kilde]

Lindeni-hjortetunge (Asplenium scolopendrium var. lindenii) er en variant som vokser i Mexico og på øya Hispañola i Karibien. Arten har udelte, helrandede blader. Kromosomtallet (n) er 72.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 3. mars 2022. Besøkt 3. mars 2022. 
  2. ^ «Artsdatabankens rødliste for arter». Artsdatabanken. 24. november 2021. Besøkt 3. mars 2022. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]