Hopp til innhold

Myrflangre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Myrflangre
Nomenklatur
Epipactis palustris
Populærnavn
myrflangre[1]
Hører til
orkidefamilien,
Asparagales,
enfrøbladete planter
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: alkalisk myr
Utbredelse: Europa, Nordvest–Afrika, Kaukasus og vest–Sibir

Myrflangre (Epipactis palustris) er en plante i orkidéfamilien (marihandfamilien).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Epipactis palustris var. ochroleuca

Denne orkidéen har et helt spesielt utseende, med store hvite blomster og en grasiøs utforming, har blant annet botanikeren Axel Blytt regnet den for å være Norges vakreste blomst. Den blir ikke så høy, rundt 40 centimeter, men den er slank og har lange, smale blader.

Blomstene er hvite, store og sitter i aks på rundt ti blomster. Myrflangre har jordstengler, og opptrer derfor i bestander.

Forekomster i Norge[rediger | rediger kilde]

Myrflangre er knytta til kalkrik myr, samtidig som den er varmekjær. Svært mye kalkrik myr har blitt dyrka opp, noe som har ført til at myrflangre har blitt utrydda mange steder. Arten har nå få voksesteder igjen i Norge. Et berømt voksested der den fortsatt finnes er Slåttmyra naturreservat i Nittedal i Akershus.

Arten vokser nå rundt Oslofjorden og i Rogaland. Størst utbredelsen har den i Buskerud, er den er kjent fra en rekke kommuner (Drammen, Lier, Nedre Eiker, Øvre Eiker, Ringerike og Hole).[1] I tillegg er arten kjent fra Hvaler i Østfold, Asker og Nittedal i Akershus, og i Rogaland.[1] Siden artens habitat fortsatt er trua, er myrflangre totalfreda i Norge. Myrflangre er i Norsk rødliste for arter oppført som sterkt truet (EN).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 28. februar 2022. Besøkt 28. februar 2022. 
  2. ^ Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24. november 2021). «Karplanter. Vurdering av myrflangre Epipactis palustris som EN for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 28. mars 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]