Karplanter på norsk rødliste 2010

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brudelys (Sterkt truet)
Skjeggklokke (Sårbar)
Rød skogfrue (Sterkt truet)
Dvergtistel (Kritisk truet)
Enghaukeskjegg (Sårbar)
Marisko (Nær truet)
Søstermarihand (Sårbar)
Dragehode (Sårbar)
Saronnellik (Kritisk truet)
Kvitmure (Kritisk truet)
Myrflangre (Sterkt truet)
Huldreblom (Nær truet)
Strandtorn (Sterkt truet)
Gul hornvalmue (Sterkt truet)
Honningblomst (Kritisk truet)
Bulmeurt (Sterkt truet)
Flytegro (Sårbar)
Knottblom (Kritisk truet)
Kammarimjelle (Sterkt truet)
Svartkurle (Sterkt truet)
Flueblom (Nær truet)
Polarflokk (Kritisk truet)
Bergjunker (Nær truet)
Jærtistel (Sterkt truet)
Småvendelrot (Utdødd i Norge)

Dette er en oversikt over karplanter i Norge som er tatt med på norsk rødliste 2010.

Kategorier[rediger | rediger kilde]

RE - Utdødd i Norge (Regionally Extinct)
CR - Kritisk truet (Critically Endangered)
EN - Sterkt truet (Endangered)
VU - Sårbar (Vulnerable)
NT - Nær truet (Near Threatened)
DD - Datamangel (Data Deficient)

Utdødd i Norge[rediger | rediger kilde]

Anthericum ramosum småsandlilje RE
Cuscuta epilinum linsnyltetråd RE
Draba corymbosa puterublom RE
Euphrasia aff. salisburgensis osloøyentrøst RE
Lemna gibba klumpandemat RE
Liparis loeselii fettblad RE
Rheum rhaponticum munkerabarbra RE
Sherardia arvensis blåmaure RE
Valeriana dioica småvendelrot RE

Kritisk truet[rediger | rediger kilde]

Aphanes australis dvergmarikåpe CR
Asperula tinctoria fargemyske CR
Blysmus compressus flatsivaks CR
Botrychium matricariifolium huldrenøkkel CR
Buglossoides arvensis åkersteinfrø CR
Cerastium brachypetalum raggarve CR
Cirsium acaule dvergtistel CR
Dianthus armeria saronnellik CR
Draba subcapitata halvkulerublom CR
Drymocallis rupestris hvitmure CR
Eurybia sibirica sibirstjerne CR
Gymnocarpium continentale finntelg CR
Helianthemum nummularium solrose CR
Herminium monorchis honningblom CR
Juncus acutiflorus spiss-siv CR
Nepeta cataria kattemynte CR
Oenanthe aquatica hestekjørvel CR
Onopordum acanthium eseltistel CR
Polemonium boreale polarflokk CR
Rubus fabrimontanus sprikebjørnebær CR
Rubus firmus sørlandsbjørnebær CR
Rubus glauciformis lyngdalsbjørnebær CR
Rubus lindleyanus bustbjørnebær CR
Rubus steracanthos filtbjørnebær CR
Rumex sanguineus skoghøymol CR
Scabiosa columbaria bakkeknapp CR
Sesleria caerulea svenskegras CR
Silene involucrata småjonsokblom CR
Silene tatarica tatarsmelle CR
Sorbus lancifolia smalasal CR
Stellaria hebecalyx pomorstjerneblom CR
Stellaria ponojensis kolastjerneblom CR
Tephroseris integrifolia finnmarkssvineblom CR
Tilia platyphyllos storlind CR
Vulpia bromoides ekornsvingel CR

Sterkt truet[rediger | rediger kilde]

Ajuga reptans krypjonsokkoll EN
Allium fistulosum pipeløk EN
Allium senescens kantløk EN
Anagallis minima pusleblom EN
Anisantha sterilis sandfaks EN
Anisantha tectorum takfaks EN
Aristolochia clematitis pipeurt EN
Asplenium adulterinum brunburkne EN
Baldellia repens soleigro EN
Botrychium simplex dvergmarinøkkel EN
Braya linearis rosekarse EN
Butomus umbellatus brudelys EN
Carex aff. bergrothii evjestarr EN
Carex riparia kjempestarr EN
Carex stylosa griffelstarr EN
Centaurea phrygia bustknoppurt EN
Centaurium littorale tusengylden EN
Cephalanthera rubra rød skogfrue EN
Ceratocapnos claviculata klengelerkespore EN
Chimaphila umbellata bittergrønn EN
Cladium mariscus storak EN
Crithmum maritimum sanktpeterskjerm EN°
Cystopteris sudetica sudetlok EN
Dactylorhiza purpurella purpurmarihand EN
Diphasiastrum tristachyum grannjamne EN
Draba cacuminum tinderublom EN
Draba crassifolia dvergrublom EN
Dryopteris cristata vasstelg EN
Elymus fibrosus russekveke EN
Epilobium laestadii lappmjølke EN
Epilobium parviflorum dunmjølke EN
Epipactis palustris myrflangre EN
Eriophorum gracile småmyrull EN
Eryngium maritimum strandtorn EN
Galeopsis ladanum dundå EN
Gentianella uliginosa smalsøte EN
Geranium dissectum åkerstorkenebb EN
Glaucium flavum gul hornvalmue EN
Glyceria declinata buesøtgras EN
Glyceria notata sprikesøtgras EN
Hippocrepis emerus buskvikke EN
Hydrocharis morsus-ranae froskebitt EN
Hyoscyamus niger bulmeurt EN
Isolepis setacea bustsivaks EN
Leontodon hispidus lodneføllblom EN
Leonurus cardiaca løvehale EN
Logfia minima gaffelullurt EN
Lysiella oligantha sibirnattfiol EN
Melampyrum cristatum kammarimjelle EN
Microstylis monophyllos knottblom EN
Myosotis discolor perleforglemmegei EN
Najas flexilis mykt havfruegras EN
Najas marina stivt havfruegras EN
Nigritella nigra svartkurle EN
Oxytropis deflexa masimjelt EN
Papaver lapponicum kolavalmue EN
Persicaria foliosa evjeslirekne EN
Phleum phleoides smaltimotei EN
Pilularia globulifera trådbregne EN
Poa bulbosa løkrapp EN
Potamogeton compressus bendeltjernaks EN
Potamogeton pusillus granntjernaks EN
Potamogeton trichoides knortetjernaks EN
Radiola linoides dverglin EN
Ranunculus lingua kjempesoleie EN
Rorippa islandica islandskarse EN
Rosa pimpinellifolia trollnype EN
Rumex maritimus frynsehøymol EN
Salsola kali sodaurt EN
Saxifraga ×opdalensis oppdalssildre EN
Serratula tinctoria jærtistel EN
Sorbus neglecta nordlandsasal EN
Stellaria longipes snøstjerneblom EN
Stellaria palustris myrstjerneblom EN
Taraxacum crocodes aursundløvetann EN
Taraxacum norvegicum finnmarksløvetann EN
Thelypteris palustris myrtelg EN
Trifolium fragiferum jordbærkløver EN
Trisetum subalpestre kveinhavre EN
Veronica spicata aksveronika EN
Vicia lathyroides vårvikke EN
Vicia pisiformis ertevikke EN
Zannichellia palustris vasskrans EN
Zostera noltei dvergålegras EN

Sårbar[rediger | rediger kilde]

Aira caryophyllea hvitsmyle VU
Alchemilla oleosa oljemarikåpe VU
Alchemilla oxyodonta kvassmarikåpe VU
Alchemilla semidivisa sunnmørsmarikåpe VU
Alchemilla taernaënsis nordlandsmarikåpe VU
Alchemilla xanthochlora kystmarikåpe VU
Antennaria nordhageniana gaissakattefot VU
Aristavena setacea bustsmyle VU
Arnica montana solblom VU
Artemisia norvegica norsk malurt VU
Asarum europaeum hasselurt VU
Asperugo procumbens gåsefot VU
Asplenium scolopendrium hjortetunge VU
Berula erecta vasskjeks VU°
Beta vulgaris bete VU°
Bidens cernua nikkebrønsle VU
Botrychium multifidum høstmarinøkkel VU
Braya glabella purpurkarse VU
Callitriche brutia stilkvasshår VU
Callitriche hermaphroditica høstvasshår VU
Campanula barbata skjeggklokke VU
Carex acutiformis rankstarr VU
Carex elata bunkestarr VU
Carex extensa vipestarr VU
Carex hartmanii hartmansstarr VU
Carex heleonastes huldrestarr VU
Carex lapponica lappstarr VU
Carex pallens åsstarr VU
Carex paniculata toppstarr VU
Carex scirpoidea grønlandsstarr VU
Centaurium pulchellum dverggylden VU
Cerastium ×blyttii dovrearve VU
Cerastium glutinosum klisterarve VU
Circaea lutetiana stortrollurt VU
Corynephorus canescens sandskjegg VU
Crassula aquatica firling VU
Crepis multicaulis altaihaukeskjegg VU
Crepis praemorsa enghaukeskjegg VU
Dactylorhiza sambucina søstermarihand VU
Dactylorhiza sphagnicola smalmarihand VU
Diphasiastrum ×zeilleri hybridgrannjamne VU
Draba muralis murrublom VU
Dracocephalum ruyschiana dragehode VU
Eleogiton fluitans flytesivaks VU
Galium normanii vegamaure VU
Gentiana pneumonanthe klokkesøte VU
Glyceria lithuanica skogsøtgras VU
Hornungia petraea kalkkarse VU
Hyssopus officinalis isop VU
Juncus anceps svartsiv VU
Laserpitium latifolium hvitrot VU
Lathyrus palustris myrflatbelg VU
Limonium vulgare marrisp VU°
Luronium natans flytegro VU
Lythrum portula vasskryp VU
Meum athamanticum bjørnerot VU
Moehringia lateriflora russearve VU
Myosotis secunda krypforglemmegei VU
Oenothera ammophila sandnattlys VU°
Ononis spinosa vedbeinurt VU
Ophioglossum vulgatum ormetunge VU
Papaver dahlianum svalbardvalmue VU
Phippsia algida snøgras VU
Phippsia concinna sprikesnøgras VU
Poa lindebergii knutshørapp VU
Potamogeton lucens blanktjernaks VU
Potentilla ×suberecta heitepperot VU
Puccinellia finmarchica finnmarkssaltgras VU
Ranunculus bulbosus knollsoleie VU
Rosa inodora kystrose VU
Rosa villosa plommenype VU
Rubus langei krattbjørnebær VU
Rubus muenteri sigdbjørnebær VU
Rubus nemorosus lundbjørnebær VU
Rubus slesvicensis slesvikbjørnebær VU
Rubus sprengelii krypbjørnebær VU
Rubus vestitus fløyelsbjørnebær VU
Rumex bryhnii berghøymol VU
Rumex hydrolapathum kjempehøymol VU
Salix alba hvitpil VU
Salix daphnoides påskepil VU
Salix triandra mandelpil VU
Saxifraga hirculus myrsildre VU
Saxifraga hypnoides mosesildre VU
Stellaria fennica finnstjerneblom VU
Stuckenia vaginata sliretjernaks VU
Taraxacum dovrense dovreløvetann VU
Taraxacum tornense lapplandsløvetann VU
Taxus baccata barlind VU
Thalictrum minus kystfrøstjerne VU
Tractema verna kystblåstjerne VU
Trichophorum pumilum krypsivaks VU
Trifolium montanum bakkekløver VU
Urtica urens smånesle VU
Utricularia australis vrangblærerot VU
Valerianella locusta vårsalat VU
Veronica verna vårveronika VU
Viola hirta lodnefiol VU
Viola persicifolia bleikfiol VU

Nær truet[rediger | rediger kilde]

Alchemilla plicata buttmarikåpe NT
Alchemilla subglobosa vollmarikåpe NT
Allium scorodoprasum bakkeløk NT
Anacamptis morio narrmarihand NT
Androsace septentrionalis smånøkkel NT
Antennaria villifera sølvkattefot NT
Arctagrostis latifolia russegras NT
Arenaria humifusa dvergarve NT
Arenaria pseudofrigida kalkarve NT
Artemisia maritima strandmalurt NT°
Asplenium marinum havburkne NT
Atocion armeria rødsmelle NT
Atriplex lapponica kolamelde NT
Botrychium lanceolatum handmarinøkkel NT
Campanula cervicaria stavklokke NT
Carex arctogena reinstarr NT
Carex bergrothii flarkstarr NT
Carex bicolor hvitstarr NT
Carex cespitosa tuestarr NT
Carex disperma veikstarr NT
Carex holostoma kløftstarr NT
Carex jemtlandica jemtlandsstarr NT
Carex lepidocarpa nebbstarr NT
Carex pseudocyperus dronningstarr NT
Carex punctata prikkstarr NT
Carex rhynchophysa blærestarr NT
Carex rufina jøkelstarr NT
Carex tenuiflora trillingstarr NT
Carlina vulgaris stjernetistel NT
Catabrosa aquatica kildegras NT
Cephalanthera longifolia hvit skogfrue NT
Cerastium nigrescens snøarve NT
Chenopodium bonus-henricus stolt henrik NT
Cinna latifolia huldregras NT
Cirsium oleraceum kåltistel NT
Clematis sibirica skogranke NT
Comastoma tenellum småsøte NT
Cotoneaster niger svartmispel NT
Cypripedium calceolus marisko NT
Cystopteris alpina kalklok NT
Diplazium sibiricum russeburkne NT
Draba alpina gullrublom NT
Draba cinerea grårublom VU
Draba lactea lapprublom NT
Elatine hexandra skaftevjeblom NT
Elatine triandra trefelt evjeblom NT
Eleocharis parvula dvergsivaks NT
Epipogium aphyllum huldreblom NT
Erica cinerea purpurlyng NT
Erigeron eriocephalus ullbakkestjerne NT
Erigeron humilis svartbakkestjerne NT
Eriophorum ×medium vrangmyrull NT
Eriophorum brachyantherum gulmyrull NT
Filipendula vulgaris knollmjødurt NT
Fraxinus excelsior ask NT
Galium sterneri bakkemaure NT
Geranium bohemicum bråtestorkenebb NT
Hierochloë hirta elvemarigras NT
Hippuris lanceolata brakkhesterumpe NT
Hydrocotyle vulgaris skjoldblad NT
Juncus foliosus jærsiv NT
Kobresia simpliciuscula myrtust NT
Koenigia islandica dvergsyre NT
Lappula deflexa hengepiggfrø NT
Lappula myosotis sprikepiggfrø NT
Lemna trisulca korsandemat NT
Ligustrum vulgare liguster NT
Lithospermum officinale legesteinfrø NT
Logfia arvensis ullurt NT
Luzula nivalis snøfrytle NT
Micranthes foliolosa grynsildre NT
Micranthes tenuis grannsildre NT
Myosurus minimus muserumpe NT
Myricaria germanica klåved NT
Myriophyllum verticillatum kranstusenblad NT
Neottia nidus-avis fuglereir NT
Ononis arvensis bukkebeinurt NT
Ophrys insectifera flueblom NT
Osmunda regalis kongsbregne NT
Pedicularis flammea brannmyrklegg NT
Pedicularis hirsuta lodnemyrklegg NT
Persicaria minor småslirekne NT
Petasites albus hvitpestrot NT
Peucedanum ostruthium mesterrot NT
Phyteuma spicatum vadderot NT
Poa ×jemtlandica jemtlandsrapp NT
Polypodium interjectum myk sisselrot NT
Potamogeton friesii broddtjernaks NT
Potamogeton rutilus stivtjernaks NT
Primula nutans finnmarksnøkleblom NT
Primula scandinavica fjellnøkleblom NT
Pseudorchis albida hvitkurle NT
Pulsatilla pratensis kubjelle NT
Pulsatilla vernalis mogop NT
Ranunculus nivalis snøsoleie NT
Ranunculus sulphureus polarsoleie NT
Rosa rubiginosa eplerose NT
Rubus caesius blåbringebær NT
Rubus cyclomorphus vrangbjørnebær NT
Rubus dissimulans blankbjørnebær NT
Rubus gothicus svensk bjørnebær NT
Rubus hallandicus glisnebjørnebær NT
Rubus septentrionalis lodnebjørnebær NT
Sagina caespitosa stuttsmåarve NT
Salix ×arctogena trippelvier NT
Saxifraga osloënsis oslosildre NT
Saxifraga paniculata bergjunker NT
Schoenus ferrugineus brunskjene NT
Scirpus radicans buesivaks NT
Scorzonera humilis griseblad NT
Selinum carvifolia krusfrø NT
Silene noctiflora nattsmelle NT
Silene nutans nikkesmelle NT
Silene wahlbergella blindurt NT
Sorbus aria sølvasal NT
Sorbus meinichii fagerrogn NT
Sorbus subarranensis småasal NT
Sorbus subpinnata grenmarasal NT
Sorbus subsimilis sørlandsasal NT
Sparganium gramineum sjøpiggknopp NT
Stuckenia pectinata busttjernaks NT
Swida sanguinea villkornell NT
Thalictrum kemense russefrøstjerne NT
Thalictrum simplex rankfrøstjerne NT
Thymus praecox kryptimian NT
Trifolium campestre krabbekløver NT
Ulmus glabra alm NT
Valeriana officinalis legevendelrot NT
Veronica anagallis-aquatica vassveronika NT
Vicia orobus vestlandsvikke NT
Viola selkirkii dalfiol NT

Datamangel[rediger | rediger kilde]

-

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]