Svartkurle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Svartkurle
Svartkurle (alpeunderart)
Svartkurle (alpeunderart)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Nigritella nigra
[Gymnadenia nigra]
Norsk(e) navn: myggblomst
Hører til: orkidefamilien,
Asparagales,
enfrøbladete planter
:
Trua (EN)
Habitat: beitemark og myr
Utbredelse: Skandinavia og Alpene

Svartkurle (Nigritella nigra) er en plante i marihandfamilien (orkidéfamilien)

Utseende[rediger | rediger kilde]

Svartkurle er en av de mer staselige orkidéene, men det er ikke mange forunt å få sett den. Den er nemlig sjelden både i Norge og på europeisk basis. Svartkurle blir opptil 20 centimeter høy, og den har lange, linjeforma blader oppetter stengelen. I toppen av hver plante sitter et kulerundt hode med mange mørkerøde, vakre blomster.

Genetisk sett tilhører egentlig svartkurle samme slekt som brudespore (Gymnadenia conopsea), og disse to artene kan danne hybrider. Hybridene kalles brudekurle (Gymnigritella runei). På grunn av forskjeller i utseendet føres imidlertid fortsatt svartkurle til slekta Nigritella.

Forekomster i Norge[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelt har svartkurle blitt regnet for å være tilknyttet kalkrik mark. De siste åra har den imidlertid blitt funnet flere steder med lite kalk i jorda, og det virker som den er mer avhengig av skjøtsel i form av slått eller beite. Svartkurle vokser både på fastmark og i myr.

Svartkurle er en sjelden plante i Norge, og de fleste forekomstene er i området rundt Forollhogna nasjonalpark nordøst for Dovrefjell. Den finnes også sørover i Gudbrandsdalen og har blitt funnet så langt sør som Toten, i tillegg til at den vokser i et avgrenset område i Troms. Svartkurle regnes dermed for å ha en avvikende bisentrisk utbredelse.

Svartkurle er totalfredet i Norge, og den er rødlista som trua (EN).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]