Smaltimotei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Smaltimotei
Nomenklatur
Phleum phleoides
(L.) H. Karst.
Populærnavn
smaltimotei[1]
Hører til
grasfamilien,
Poales,
enfrøbladete planter
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: bakker og tørre enger på kalkgrunn
Utbredelse: Europa og Vest-Sibir, spredte forekomster i Nord-Afrika og Vest-Asia

Smaltimotei (Phleum phleoides) er en ganske sjelden plante i gressfamilien.

Den er en nær slektning av timotei. De to artene kan blant annet skilles ved at når man bøyer smaltimoteis blomsterstand (akset), splitter den seg opp i flere deler, i motsetning til timotei. Arten er flerårig og vokser i tuer med lange fiolettaktige strå. Den blir opptil 60 cm høy og finnes nå kun noen få steder i Norge, hovedsakelig i Oslo-området. Her vokser den på tørre kalkbakker og er funnet fra Østfold til Oppland.

Av omtrent 60 kjente voksesteder i Norge finnes smaltimotei nå bare på 15 av disse stedene. Smaltimotei er nå Sør-Frons offisielle kommuneart og her er det tre kjente forekomster. Idag ser det ut til at bare én forekomst fortsatt er intakt i Sør-Fron.

Smaltimotei er regnet som sårbar i Norge og står oppført på Norsk rødliste for arter. I Botanisk hage i Oslo finnes nå eksemplarer av smaltimotei i anlegget Osloryggen, som ble anlagt i år 2000. Her finner vi smaltimotei sammen med mange andre klassiske arter fra kalkbakkene og -øyene i Indre Oslofjord, slik som dragehode, kvitmure, bakkekløver, kubjelle og dvergtistel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 2. mars 2022. Besøkt 2. mars 2022. 
  2. ^ Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24. november 2021). Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken https://artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/25456Åpent tilgjengelig. Besøkt 29. mars 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]