Kåltistel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kåltistel
kåltistel
kåltistel
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cirsium olecraceum
(L.) Scop.
Norsk(e) navn: kåltistel
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Asterales
Familie: Kurvplantefamilien
Slekt: Cirsium
Nasjonal rødliste (Norge):
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-NT-no.svg

NT — Nær truet

Habitat: terrestrisk
Utbredelse: fra vestlige Mellom-Europa (Frankrike) øst til vestligste Sibir

Kåltistel (latin: Cirsium olecraceum) er en flerårig plante i kurvplantefamilien.

Den er en storvokst art og kjennetegnes ved at blomstene er omgitt av store bleke gulgrønne blader rundt blomsterhodene. Stilken, som er uten torner er vanligvis ugrenet og kan bli opptil en og en halv meter høy. Bladene er myke, med brede fliker og bladkantene er hele eller sagtannede, med myke torner.

Kåltistel blomstrer fra juli til september med vanligvis lysegule blomster. I sjeldne tilfeller kan blomstene også være mørkrødfiolette. Planten er lett å kjenne igjen og den kan også danne hybrider med flere av de andre tistelartene.

Kåltistel trives på fuktig mark i enger, ved bekker og i fuktig skog. Den kan også noen ganger dukke opp på kulturmark som åkerkanter, skrotmark og veikanter.

Det latinske navnet c. olecraceum stammer fra det latinske ordet olus som betyr grønnsak. Arten er spiselig og har blitt brukt til mat i land som Russland, India og Japan.

I Norge er kåltistel hovedsakelig funnet på Østlandet og mer sjelden langs kysten nord til Troms. Den er i tilbakegang her i landet og flere forekomster registrert tidlig på 1980-tallet ser ut til å være borte. Kåltistel vurderes nå som nær truet på Rødlista.

Plansje av Kåltistel

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]