Havburkne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Havburkne
Havburkne, Asplenium marinum.
Havburkne, Asplenium marinum.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Asplenium marinum
Norsk(e) navn: Havburkne
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Bregner
Orden: Polypodiales
Familie: Småburknefamilien
Slekt: Asplenium

Havburkne (latin: Asplenium marinum ) er en art av klatrende og nøysomme bregner innenfor småburkneslekten i småburknefamilien. Den vokser i saltpåvirkede sprekker ved havet, og danner ikke hybrider hos oss. På engelsk heter den «Sea Spleenwort».

Havburkne er robust og 10–25 cm høy, og bladene er langskaftede. Den er vintergrønn. Bladstilken er ganske lang og mørk brun eller lillabrun halve veien oppover bladplatens seksjon, mens de øverste 5–10 cm har grønn stilk. Skaftet har spredte skjell som kan ha litt hårvekst. Midtnerven har tidvis grønn vingekant.

Arten har mørkegrønne, glinsende og kjøttfulle, 4–6 cm brede bladplater som er enkelt fliket, og bladene er eggeformede eller avrundet rombeformete, og butte. Bladkanten kan ha runde tenner eller butt sagtannet kant. Bladene sitter på lange, ganske smale stilker på skaftet, og har smale bladplater med bare én, enkelt parallell fliking på hver side av skaftet.

Sporehushopene (sori) er linjeformede og litt bøyde, med slør (indusium). Sporehushopene er bøyde og framstår som mørkebrune eller svart-brune. De stråler ut fra midtnerven under bladflikebne, og vokser seg mer og mer sammen inntil de etter hvert dekker nesten hele undersiden av flikene. Kromosomtallet (n) er 36.

Arten vokser i saltvannspåvirkede bergsprekker og i ur ytterst i havgapet. Den er ganske sjelden i vårt land, og vokser bare ytterst på Vestlandskysten. Havburkne forekommer fra Kvitsøy i Rogaland i sør, oppover langs kysten av Hordaland (Bømlo, Stord), innover til Kvinnherad, og nordover til Haram i Møre og Romsdal.

Ellers vokser den langs østkystene av Atlanterhavet, det vestlige Middelhavet, og på Kanariøyene, antakelig også på St. Helena.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]