Havburkne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Havburkne
Havburkne, Asplenium marinum.
Nomenklatur
Asplenium marinum
Populærnavn
havburkne[1]
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBregner
OrdenPolypodiales
FamilieSmåburknefamilien
SlektAsplenium
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: klipper ved havet
Utbredelse: Vest-Europa, Nord-Afrika, Makaronesia

Havburkne (latin: Asplenium marinum ) er en art av klatrende og nøysomme bregner innenfor småburkneslekten i småburknefamilien. Den vokser i saltpåvirkede sprekker ved havet, og danner ikke hybrider hos oss. På engelsk heter den «Sea Spleenwort».

Havburkne er robust og 10–25 cm høy, og bladene er langskaftede. Den er vintergrønn. Bladstilken er ganske lang og mørk brun eller lillabrun halve veien oppover bladplatens seksjon, mens de øverste 5–10 cm har grønn stilk. Skaftet har spredte skjell som kan ha litt hårvekst. Midtnerven har tidvis grønn vingekant.

Arten har mørkegrønne, glinsende og kjøttfulle, 4–6 cm brede bladplater som er enkelt fliket, og bladene er eggeformede eller avrundet rombeformete, og butte. Bladkanten kan ha runde tenner eller butt sagtannet kant. Bladene sitter på lange, ganske smale stilker på skaftet, og har smale bladplater med bare én, enkelt parallell fliking på hver side av skaftet.

Sporehushopene (sori) er linjeformede og litt bøyde, med slør (indusium). Sporehushopene er bøyde og framstår som mørkebrune eller svart-brune. De stråler ut fra midtnerven under bladflikebne, og vokser seg mer og mer sammen inntil de etter hvert dekker nesten hele undersiden av flikene. Kromosomtallet (n) er 36.

Arten vokser i saltvannspåvirkede bergsprekker og i ur ytterst i havgapet. Den er ganske sjelden i vårt land, og vokser bare ytterst på Vestlandskysten. Havburkne forekommer fra Kvitsøy i Rogaland i sør, oppover langs kysten av Hordaland (Bømlo, Stord), innover til Kvinnherad, og nordover til Haram i Møre og Romsdal.

Ellers vokser den langs østkysten av Atlanterhavet sørover til Nord-Afrika, rundt det vestlige Middelhavet og på Azorene, Madeira og Kanariøyene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 3. mars 2022. Besøkt 3. mars 2022. 
  2. ^ Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24. november 2021). «Karplanter. Vurdering av havburkne Asplenium marinum som NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]