Hopp til innhold

Kongsbregne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kongsbregne
Kongsbregne
Nomenklatur
Osmunda regalis
L.
Populærnavn
kongsbregne[1]
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBregner
OrdenOsmundales
FamilieKongsbregnefamilien
SlektOsmunda
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Kongsbregne (latin: Osmunda regalis) er en art bregner innenfor kongsbregneslekten i kongsbregnefamilien. Den er den eneste arten av kongsbregneslekten som vokser i Norge.

Fertile skudd med sporehushoper. Disse sitter på en stilk som også har grønne, enkelt flikete blad, mens de sterile bladene er større, bredere og dobbelt fliket.

Varianter og hybrid

[rediger | rediger kilde]

Variantene og dene ene hybriden av kongsbregne er:

  • Kongsbregne Osmunda regalis var. regalis (Europe, Afrika, Sørvest-Asia)
    • Osmunda regalis var. panigrahiana (India).
    • Osmunda regalis var. brasiliensis (tropisk Latin-Amerika)
    • Osmunda regalis var. spectabilis (østlige Nord-Amerika)
    • Osmunda ruggii = syn. Osmunda claytoniana x regalis (Europa)

Osmunda ruggii, en hybrid mellom Osmunda claytoniana og Osmunda regalis, er steril og en av de få hybrider vi kjenner til i hele kongsbregnefamilien.

Kjennetegn og utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Disse bregnene likner ikke helt på «tradisjonelle» bregner, da de tidvis kan være mer busk-aktige i form og oppbygging. De er også ofte ganske opprette og smale, men ikke alltid. Kongsbregne blir 40-160 cm høye, og har lyse- eller mellomgrønne, dobbelt flikete blad. De sterile bladplatene er avlange til eggerunde, 25-40 cm brede, og sekundærflikene står parvis. Bladene har gaffelgreinete nerver og ofte en litt fint tannet bladkant. Bladskaftet er kort.

Planten er dimorf, dvs bladene har ulike sterile og fertile deler (som på Osmunda regalis), evt forskjellige sterile og fertile blader. De fertile skuddene er 20-60 cm høye og har gul, men etterhvert brun stand av sporehus, ofte med et enslig, grønt, spredt fliket blad et stykke ned på stilken, og mer omfattende grønn bladvekst (enkelt flikete) nedover. Sporehusene er pæreformede og gulbrune.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Kongsbregne er sjelden i Norge, og finnes i Vest-Agder (Kristiansand og Søgne), Hardanger (Fusa og Kvam) og i Ytre Sogn (Solund). Den er mer utbredt i hele det sørlige Sverige og i Danmark utenom midt-Jylland. Vokser ellers i Vest- og Sentral-Europa, middelhavsområdet, rundt Svartehavet, i Himalaya, Øst-Asia og det østlige Nord-Amerika. I tillegg noen spredte steder i tropene og på den sørlige halvkule.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 3. mars 2022. Besøkt 3. mars 2022. 
  2. ^ Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24. november 2021). «Karplanter. Vurdering av kongsbregne Osmunda regalis som NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]