Dvergtistel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dvergtistel
Dvergtistel
Dvergtistel
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cirsium acaule
Scop.
Norsk(e) navn: dvergtistel
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Asterales
Familie: Kurvplantefamilien
Slekt: Cirsium
Norsk rødliste for arter: [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-CR-no.svg

CR — Kritisk truet

Habitat: kalkrike enger og mark
Utbredelse: Europa

Dvergtistel (Cirsium acaule) er en plante i kurvplantefamilien, som er meget sjelden i Norge.

Det er den minste tistelarten vi har og den er flerårig. Dvergtistel danner en rosett med spredte, tornete blader og en blomst i midten. Enkelte av bladene er hårete på undersiden og den blir opptil 10-15 cm høy. Blomsten er rødfiolett og hver plante danner som regel kun en kurv. Dvergtistel tilhører et floraelement som hadde sin største utbredelse i den varmekjære perioden i bronsealderen, og den trives best på kalkrike enger og mark.

Den ble første gang funnet i Norge i 1847, på Ulvøya i Oslo. Det er idag den eneste kjente forekomsten av dvergtistel i Norge, og her vokser den i en privat hage. Området er nå totalfredet. I tillegg er denne forekomsten også regnet som verdens nordligste forekomst av arten. Dvergtistel står oppført på Norsk rødliste for arter som kritisk truet.

Etter 2. verdenskrig var dvergtistelen regnet som utryddet, men den ble gjenoppdaget på Ulvøya i 1982. Den trues i dag av både økt utbygging, gjengroing og konkurranse fra rosebusker. Det ble i 1998 innsamlet frø fra disse plantene på Ulvøya som en sikkerhet i tilfelle den skulle forsvinne. Dvergtistel er i et forsøk på å redde den nylig introdusert til naboøya, Padda naturreservat.

Botanisk hage i Oslo har idag et eksemplar av dvergtistel i Osloryggen, et anlegg som ble anlagt til Oslo bys 1000-årsjubileum i år 2000.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Artsdatabanken. Cirsium acaule Arkivert 2013-09-14, hos Wayback Machine. Lenke lagt til 29. mars 2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]