Skredmjelt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skredmjelt
Nomenklatur
Oxytropis campestris ssp. scotica
Populærnavn
skredmjelt[1]
Hører til
erteblomstfamilien
Miljøvern
Norsk rødliste:[2]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

CR — Kritisk truet

Økologi
Utbredelse: Norge og Skottland

Skredmjelt (Oxytropis campestris ssp. scotica) er en sjelden og truet plante i erteblomstfamilien. Den er en flerårig tuedannende urt, uten vegetativ formering, men med frøreproduksjon. Frøene er nokså store og tunge, og spres trolig bare passivt. Den har gule blomster og finnete blad.

Utbredelse og rødlistevurdering[rediger | rediger kilde]

Generasjonstida er satt til 15 år, dvs. en vurderingsperiode på 45 år. I Norge er planten bare kjent fra to lokaliteter: I Førrejuvet i Hjelmeland, i ei bratt sørvendt rasmark på 485-ca.600 m, med første rapport fra Norge), og i Ritland i i Hjelmeland, i ei fjellhei (Lundberg 2014). Ritlandforekomsten, som ble oppdaget i 2006 av Fridtjof Riis, ligger 20 km sørvest for Førrejuvet (Lundberg 2014). Anders Lundberg og Leiv Krumsvik observerte 138 planter sommeren 2009 i Førrejuvet (Lundberg 2010), og 200 individer ble observert sommeren 2010 av Ove Førland og Anders Lundberg (Lundberg 2014). Ritlandforekomsten omfatter kun 9 individer (Lundberg 2014). Begge forekomstene er utsatte fordi de er så små og individfattige og rasen har dårlig spredningsevne, og det er ingen muligheter for rekruttering fra andre områder. Utbredelsen til skredmjelt er derfor kraftig fragmentert.

Enkeltindividene blir ikke svært gamle, kanskje noen få tiår. Klimaendringer har trolig ført til færre steinras, noe som gjør at bjørka har ekspandert i Førrejuvet i perioden 1959-2014 (Lundberg 2014), og dette er en trussel mot skredmjelt. Skredmjelt er bare kjent fra Sørvest-Norge og Skottland.

Skredmjelt vurderes i 2021 som kritisk truet (CR) ut fra et svært begrenset utbredelsesområde og forekomstareal i kombinasjon med en kraftig fragmentert utbredelse og pågående nedgang i habitatkvalitet. Dette er en oppgradering fra i sterkt truet (EN) i forrige rødlistevurdering, på grunn av at utbredelsen nå etter IUCNs regler vurderes som kraftig fragmentert. Planten vurderes også som sterkt truet (EN) ut fra C- og D-kriteriene, på grunn av et lågt individtall og storparten av individene samlet i én delpopulasjon.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 16. februar 2022. Besøkt 16. februar 2022. 
  2. ^ a b Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24. november 2021). «Karplanter. Vurdering av skredmjelt Oxytropis campestris subsp. scotica for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 27. mars 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]