Krypsivaks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Krypsivaks
Nomenklatur
Trichophorum pumilum
(Vahl) Schinz & Thell.
Populærnavn
krypsivaks[1]
Hører til
Trichophorum,
halvgrasfamilien,
Poales
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: kortvokst gras og myr på kalkholdig mark
Utbredelse: spredt på den nordlige halvkule

Krypsivaks (Trichophorum pumilum) er en plante som hører til starrfamilien. Den vokser kun i kortvokst gras- og myrvegetasjon på meget baserik grunn som kalkstein eller dolomitt, og har derfor en meget oppdelt utbredelse.

Den har spredte forekomster mange steder på den nordlige halvkule fra Finnmark i nord til California, Colorado og Himalaya i sør. Fra de norske funnstedene er avstanden minst til voksesteder i Karpatene, Alpene, Kaukasus, Ural og Labrador.

I Norge er krypsivaks en bisentrisk fjellplante. Den har et sørlig utbredelsesområde sentrert rundt Hjerkinn i kommunene Folldal, Dovre og Oppdal. I nord er den funnet i Tromsø, Nordreisa, Kvænangen (Skorpa – Nøklan landskapsvernområde), Alta og Porsanger. At planten vokser i Sør-Norge ble oppdaget av Gunvor Knaben og kolleger først i 1968.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 1. mars 2022. Besøkt 1. mars 2022. 
  2. ^ Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24. november 2021). «Karplanter. Vurdering av krypsivaks Trichophorum pumilum som EN for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 28. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]