Stolt henrik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stolt henrik
Stolt henrik
Vitenskapelig(e)
navn
:
Blitum bonus-henricus
(L.) Rchb.
Norsk(e) navn: stolt henrik,
stolt-henrik
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planter
Rekke: Dekkfrøete blomsterplanter
Klasse: Tofrøbladete blomsterplanter
Orden: Nellikordenen
Familie: Amarantfamilien
Norsk rødliste for arter: [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-NT-no.svg

NT — Nær truet

Habitat: menneskepåvirket mark
Utbredelse: Europa

Stolt henrik (Blitum bonus-henricus) er en flerårig urt i amarantfamilien. Den ble tidligere regnet til slekta Chenopodium som Chenopodium bonus-henricus.

Stengelen er opprett og kan bli mer enn en halv meter høy. Bladene er store og trekantede til ruteformete. De små blomstene sitter i lange, akslignende klaser i toppen av stengelen. Planten vokser på ulike typer kulturmark.

Arten var opprinnelig utbredt i fjellstrøk i Mellom- og Sør-Europa. Den er blitt dyrket som grønnsak og medisin for dyr og er slik blitt naturalisert i Vest-Frankrike, De britiske øyer, Sør-Skandinavia og østover til vestlige Russland. Til Norge ble den sannsynligvis innført i middelalderen, og arten finnes nå spredt i Sør-Norge, spesielt i Akershus, Buskerud og midtre og indre Sogn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 18. november 2015. Besøkt 26. januar 2019. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Blomsterstand
  • Stolt henrik i Artsdatabanken. Besøkt 23. mars 2016.
  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 72–73. ISBN 82-512-0355-4. 
  • P. Uotila (2011). «Blitum bonus-henricus». Chenopodiaceae (pro parte majore). – In: Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 23. mars 2016. 
  • «Lungrot». Den virtuella floran. Besøkt 23. mars 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]