Huldreblom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Huldreblom
Nomenklatur
Epipogium aphyllum
Populærnavn
huldreblom[1]
Hører til
orkidefamilien,
Asparagales,
enfrøbladete planter
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: gammelskog
Utbredelse: Eurasia

Huldreblom (Epipogium aphyllum) er en plante i orkidéfamilien (marihandfamilien).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Huldreblom har et svært karakteristisk utseende, hvis du skulle være blant de heldige som får se planta. Den blomstrer nemlig svært sjelden, og den opptrer heller ikke alltid på samme stedet. Den er den mest myteomspunnede orkidéen i Norge, og evnen dens til å dukke opp på forskjellige steder og forsvinne igjen har gitt den huldrenavnet. Huldreblom må trolig ha en varm og fuktig vår for å i det hele tatt sette blomster.

Når huldreblom blomstrer, sender den opp en rødbrun, rundt 20 centimeter lang stengel med noen få blomster på. Disse blomstene er store, gulhvite og hvite med rosa tegninger på. De regnes av mange for å være svært vakre. Huldreblom har ikke klorofyll, og tar opp næring ved å snylte på andre planter.

Forekomster i Norge[rediger | rediger kilde]

Huldreblom trenger gammelskog for å overleve, det vil si at mange huldreblomforekomster har blitt utrydda av moderne hogst. Den står ofte fuktig, og litt næringsrikt, men er mest avhengig av kontinuitet. I dag finnes huldreblom stort sett på bratte steder der lønnsom hogst ikke har vært mulig.

Huldreblom har en østlig utbredelse, og finnes i Norge spredt på Østlandet, i Trøndelag og Nord-Norge, fra Evje og Hornnes i sør til Tana i nord. Den finnes og i Lærdal og SogndalVestlandet. På grunn av tilknytninga huldreblom har til gammelskog, er den i dag totalfreda i Norge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 1. mars 2022. Besøkt 1. mars 2022. 
  2. ^ Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24. november 2021). «Karplanter. Vurdering av huldreblom Epipogium aphyllum som VU for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Huldreblom på Den virtuella floraen Arkivert 12. juli 2022 hos Wayback Machine.

Huldreblom på O-fagspatruljen