Kystblåstjerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kystblåstjerne
kystblåstjerne fra Cornwall
kystblåstjerne fra Cornwall
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tractema verna
(Huds.) Speta
Norsk(e) navn: kystblåstjerne,
blåstjerne
Hører til: Tractema,
hyasintfamilien,
Asparagales
Nasjonal rødliste (Norge): [1]
Regionalt utryddet Regionalt utryddet i vill tilstand Kritisk truet Sterkt truet Sårbar Nær truet LivskraftigStatus iucn3.1 reg-VU-no.svg

VU — Sårbar

Habitat: kortvokst grasmark nær havet
Utbredelse: Vest-Europa

Kystblåstjerne (Tractema verna) er en plante i hyasintfamilien.

Den er en flerårig urt med løk. Den har 2–7 linjeformete, ofte ganske krøllete, blader ved basis av planten. Bladene vokser fram før blomsterstilken. Blomstene er fiolettblå, sjelden hvite, og sitter i en kort klase.

Kystblåstjerne er utbredt i Pyreneene og langs den europeiske atlanterhavskysten i Portugal, Spania, Frankrike, Storbritannia, Irland, Færøyene og Norge. Den vokser på steinete steder og i eng opptil 2000 moh.

I Norge finnes kystblåstjerne bare ytterst på vestlandskysten. Arten er funnet i kommunene Karmøy, Solund, Flora, Askvoll og Haram. Knut Fægri mente at arten utilsiktet var innført til Norge fra Skottland, Shetland eller Færøyene med høy eller husdyr. I Norge er arten avhengig av tradisjonelt drevet slått eller beitemark.[1] Andre planter som i Norge bare finnes lengst ut på vestlandskysten er purpurlyng, havburkne og hinnebregne.[2]

Kystblåstjerne hadde tidligere det vitenskapelige navnet Scilla verna og ble regnet til den store liljefamilien. Den ble tidligere bare kalt blåstjerne på norsk, ettersom den er den eneste Scilla-arten som vokser naturlig i Norge. Det eldre navnet var uheldig fordi flere andre «blåstjerne»-arter er vanlige hageplanter, mens kystblåstjerne er en sjeldenhet som få har sett.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Artsdatabanken. Tractema verna. Lenke lagt til 28. mars 2013
  2. ^ O. Gjærevoll (1992). Plantegeografi (2 utg.). Tapir. s. 114–115. ISBN 82-519-1104-4. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. ISBN 82-512-0355-4. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]