Norsk malurt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norsk malurt
Norsk malurt fra Trollheimen
Norsk malurt fra Trollheimen
Vitenskapelig(e)
navn
:
Artemisia norvegica
Fr.
Norsk(e) navn: norsk malurt[1]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Asterales
Familie: Kurvplantefamilien
Slekt: Artemisia
Norsk rødliste for arter:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-NT-no.svg

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Norge, Uralfjellene og Skottland [3]

Norsk malurt (Artemisia norvegica) er en plante i korgplantefamilien. Dette er en viktig plante innen norsk botanikk pga. dens spesielle globale og nasjonale utbredelse.

Beskrivelsen gjelder den eurasiske underarten, Artemisia norvegica subsp. norvegica. En annen underart, subsp. saxatilis, er utbredt i hele den nordamerikanske fjellkjeden fra California til Alaska. Den er svært lik vår egen, korgene er noe større.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Norsk malurt er lavvokst, 5–25 cm høy, og har flikete blader. Blomstene ser ut som bleke prestekrageblomster der tungekronene er plukket bort. De har en diameter på rundt 1 cm.

Forekomster i Norge[rediger | rediger kilde]

Norsk malurt er lite utbredt i Norge, den er kun funnet i Hjelmeland (Skardheia), Jondal (nordsiden av Vasslifjellet) og i og rundt Trollheimen og Dovrefjell og Sunndalsfjella (blant annet Grøvudalen i Sunndal, i Oppdal og Einunndalen i Folldal). I Trollheimen-Dovre-området er planten ganske vanlig på rabber, berghyller og elveører. Den regnes til de sørlige unisentriske fjellplantene i Norge.

Norsk malurt kom trolig som en tidlig innvandrer etter istida og etablerte seg der det ble tidlig isfritt. Den ble etter hvert utkonkurrert. Den eurasiske underarten av den norske malurten har i dag bare tre atskilte voksesteder i verden, nemlig i Norge, i Storbritannia og i Ural i Russland. Den amerikanske underarten finnes i hele den vestlige fjellkjeden i Nord-Amerika.

Lenge var norsk malurt bare kjent fra Trollheimen-Dovre-området, men i 1954 ble den funnet på Skardheia i Hjelmeland av en realskole-elev[4] – dette ble stadfestet på slutten av 1960-tallet av Leif Ryvarden, og på tidlig 1990-tall ble det fastslått at et funn var gjort i Jondal i Hardanger, også dette funnet var gjort av en skoleelev flere år tidligere.[5]

Sunndal kommune har som kommunevåpen "I grønt i sølv en [norsk] malurt."[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 3. mars 2022. Besøkt 3. mars 2022. 
  2. ^ «Artsdatabankens rødliste for arter». Artsdatabanken. 24. november 2021. Besøkt 3. mars 2022. 
  3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 19. juni 2006. Besøkt 14. mai 2006. 
  4. ^ Mathiesen, Bjarne (1987): «En kuriositet». Blyttia 45:58
  5. ^ Moe, B., M. Sætersdal og G. Flatabø 1994. «Norsk malurt, Artemisia norvegica, funnet i Jondal i Hardanger». Blyttia 52:17.
  6. ^ Sunndal kommune. «Kommunevåpen Sunndal». Besøkt 19. januar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]