Norsk malurt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Norsk malurt
Norsk malurt fra Trollheimen
Norsk malurt fra Trollheimen
Vitenskapelig(e)
navn
:
Artemisia norvegica
Fr.
Norsk(e) navn: norsk malurt
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Asterales
Familie: Kurvplantefamilien
Slekt: Artemisia
Nasjonal rødliste (Norge): [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-VU-no.svg

VU — Sårbar

Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Norge, Uralfjellene og Skottland [2]

Norsk malurt (Artemisia norvegica) er en plante i korgplantefamilien. Dette er en viktig plante innen norsk botanikk pga. dens spesielle globale og nasjonale utbredelse.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Norsk malurt er lavvokst, 5–25 cm høy, og har flikete blader. Blomstene ser ut som bleke prestekrageblomster der tungekronene er plukket bort. De har en diameter på rundt 1 cm.

Forekomster i Norge[rediger | rediger kilde]

Norsk malurt er lite utbredt i Norge, den er kun funnet i Hjelmeland (Skardheia), Jondal (nordsiden av Vasslifjellet) og i og rundt Trollheimen og Dovrefjell og Sunndalsfjella (blant annet Grøvudalen i Sunndal, i Oppdal og Einunndalen i Folldal). I Trollheimen-Dovre-området er planten ganske vanlig på rabber, berghyller og elveører. Den regnes til de sørlige unisentriske fjellplantene i Norge.

Norsk malurt kom trolig som en tidlig innvandrer etter istida og etablerte seg der det ble tidlig isfritt. Den ble etterhvert utkonkurrert. Den norske malurten har i dag bare tre atskilte voksesteder i verden, nemlig i Norge, i Storbritannia og i Ural i Russland.

Lenge var norsk malurt bare kjent fra Trollheimen-Dovre-området, men i 1954 ble den funnet på Skardheia i Hjelmeland av en realskole-elev[3] – dette ble stadfestet på slutten av 1960-tallet av Leif Ryvarden, og på tidlig 1990-tall ble det fastslått at et funn var gjort i Jondal i Hardanger, også dette funnet var gjort av en skoleelev flere år tidligere.[4]

Sunndal kommune har som kommunevåpen "I grønt i sølv en [norsk] malurt."[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Artsdatabanken – Artemisia norvegica Besøkt 19. august 2015.
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2006-06-19. Besøkt 14. mai 2006. 
  3. ^ Mathiesen, Bjarne (1987): «En kuriositet». Blyttia 45:58
  4. ^ Moe, B., M. Sætersdal og G. Flatabø 1994. «Norsk malurt, Artemisia norvegica, funnet i Jondal i Hardanger». Blyttia 52:17.
  5. ^ Sunndal kommune. «Kommunevåpen Sunndal». Besøkt 19. januar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]