Sudetlok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sudetlok
Sudetlok
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cystopteris sudetica
Norsk(e) navn: Sudetlok
Hører til: Lokslekten,
Storburknefamilien,
Polypodiales,
bregneplanter,
karplanter,
landplanter,
planter

Sudetlok eller Sudet-lok (latin: Cystopteris sudetica) er art av bregner innenfor lokslekten i storburknefamilien (Woodsiaceae). Den er av en av fire arter av denne slekten som vokser i Norge, og ganske sjelden hos oss.

Sudetlok er 10-35 cm høy, oppreist og med bred, trekantet bladplate uten hår eller kjertler. Bladet er lysegrønt, og står gjerne litt ut «på snei», og enten litt oppover eller vannrett. Arten har krypende jordstengler og 2-3 ganger finnede, gaffelflikete blad. Gaffelflikingen innebærer at de minste flikene har innsvinget, smalt feste i midtnerven, og svinger ut i gaffelaktige småfliker.

Den største sekundærfliken på nederste primærflik, er omtrent like stort som sjette eller sjuende primærflik. Primærflikene er bøyd litt framover, særlig øverst mot spissen av bladplaten, men de nederste primærflikene kan også stå rett ut 90° på stilken.

Når bladene blir knust eller most, lukter de blåsyre, akkurat som hos fjell-lok. Arten har slør (indusium) som er tett besatt med gule kjertler. Kromosomtallet (x) er 42.

Den trives i fuktig jord, granskog, steinurer, i moldjord, og på fuktig berg med mye kalkstein.

Fjell-lok vokser på nordlige halvkule, inklusive Øst-Europa, Nord-Asia, og Nepal. I Norden vokser den først og fremst i Nord-Norge vokser den kun i Øyer og Nord-Fron i Oppland, Norge. Den går opp il 560 moh. i Ringebu.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]