Kattemynte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kattemynte
Kattemynte (Nepeta cataria)
Kattemynte (Nepeta cataria)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Nepeta cataria
L., 1753
Norsk(e) navn: kattemynte
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Lamiales
Familie: Leppeblomstfamilien
Slekt: Nepeta
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: opprinnelig fra Mellomeuropa, Vest- og Sentral-Asia

Kattemynte (Nepeta cataria) er en urt i slekten kattemynter, som tilhører leppeblomstfamilien og stammer fra Mellomeuropa, Vest- og Sentral-Asia. Blomstene er enten helt blå, eller hvit-rosa. Planten er nok best kjent for sin opphissende egenskaper overfor katter, derav også navnet.

Kattemynte er en flerårig urt som blir omkring 40–100 cm høy og trives på kalkholdig grunn. Blomsterkronen er normalt hvit med røde prikker på underleppen. Krona danner tallrike, tette kranser på en akslignende blomsterstand i toppen av hovedstengelen. Kultiverte planter kan variere i vekstform og blomsterfarger. Den blomstrer normalt i juli-august.

Effekt på katter[rediger | rediger kilde]

Kattemynte inneholder 0,2-0,7 prosent eteriske oljer. Kommersielle produkter, som framstilles fra oljen av Nepeta cataria, canariabus og noen andre arter i slekten kattemynter, som retter seg mot tamkatter (og katteeiere) selges gjerne i zoobutikker og hos veterinærer under navn som catnip og katteparfyme med mer. Kattenes reaksjon på virkestoffet i planten har også gitt den tilnavnet kattehasj.

Den aktive komponenten i kattemynte er nepetalakton (C10H14O2). Den allmenne oppfatningen er at denne komponenten trigger kattens feromoner og gir en slags parings- eller lystfølelse, noe som får den til å oppføre seg unormalt. Effekten varer vanligvis i 5–15 minutter.

Kattunger under tre måneder viser vanligvis ingen spesielle reaksjoner eller interesse for kattemynte. Eldre katter kan derimot bli svært oppspilte og rulle seg, gni seg, hoppe, sprette og male av ubegrenset glede og velbehag. Noen hannkatter kan bli aggressivt opphisset (helst ukastrerte).

Medisinsk bruk[rediger | rediger kilde]

Kattemynte kan også ha en medisinsk virkning på mennesker og har tradisjonelt blitt brukt for en rekke lidelser. Bruk inkluderer sovemiddel, muskelavslappende og i noen grad som beroligende middel. Bruken av kattemynte som medisin er i dag svært uvanlig og er erstattet av farmasøytiske produkter.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Grognet J (1990). «Catnip: Its uses and effects, past and present». The Canadian Veterinary Journal. 31 (6): 455–456. PMC 1480656Åpent tilgjengelig. PMID 17423611. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]