Hopp til innhold

Liguster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Liguster
Nomenklatur
Ligustrum vulgare
L.
Populærnavn
liguster[1]
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenLamiales
FamilieOljetrefamilien
SlektLigustrum
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: skogkanter, kratt, hekker
Utbredelse: Europa, Marokko, Sørvest-Asia

Liguster (Ligustrum vulgare) er en plante i oljetrefamilien.

Den er en løvfellende eller halvveis eviggrønn busk som blir én–tre meter høy. Veksten er opprett med tette grener. Barken er glatt og gråaktig. Bladene er lansettformede, tynne og helrandede med kort stilk. Blomstene er hvite og sitter i tette kjegleformede blomsterstander; de har en kvalm lukt som minner om blomstene hos rogn. Bærene er svarte og giftige.

Liguster vokser i skogkanter, kratt, hekker og vegkanter. Den er utbredt i Europa, Marokko, Tyrkia, Transkaukasia og Nord-Iran. Mot nord finnes den til Irland, Skottland, sørøst i Norge og Bohuslän og nordre Halland i Sverige. Arten forekommer ikke naturlig i Danmark og Nord-Tyskland, så de isolerte norske og svenske forekomstene må være relikter fra en periode med varmere klima.

I Norge finnes liguster opprinnelig kun omkring midtre og ytre Oslofjorden fra Hvaler og Moss til Tjøme og Hurum og kanskje til nedre Grenland. Den er vanlig dyrket i hager, der den blant annet brukes til klipte hekker, og finnes forvillet andre steder i Sør-Norge.[1]

Når liguster plantes i andre verdensdeler, fører toleransen for ulike vekstforhold og den rike fruktproduksjonen der frøene spres med fugler, til at planten kan fortrenge naturlig vegetasjon. Den regnes som en invaderende art i Canada, USA, Argentina, sørlige Brasil, Australia og New Zealand.[3]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 23. februar 2022. Besøkt 23. februar 2022. 
  2. ^ Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24. november 2021). «Karplanter. Vurdering av liguster Ligustrum vulgare som NT→LC for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 
  3. ^ «Ligustrum vulgare (common privet)». Invasive Species Compendium. Besøkt 22. januar 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • «Liguster». Den virtuella floran. Arkivert fra originalen 5. juli 2022. Besøkt 12. februar 2015. 
  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 302–303. ISBN 82-512-0355-4. 

}}

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]