Honningblomst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Honningblomst
Honningblomst
Vitenskapelig(e)
navn
:
Herminium monorchis
Norsk(e) navn: honningblomst
Hører til: orkidefamilien,
Asparagales,
enfrøbladete planter
Nasjonal rødliste (Norge): [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-CR-no.svg

CR — Kritisk truet

Habitat: alkalisk kulturmark og myr
Utbredelse: Eurasia

Honningblomst (Herminium monorchis) er en plante i marihandfamilien (orkidéfamilien)

Utseende[rediger | rediger kilde]

Denne gulgrønne orkidéen er det få forunt å se, fordi den er svært sjelden. Den har små blomster i et langt aks, og en rundt 20 centimeter lang stengel. Ved basis har planten to brede og spisse blader.

Honningblomst setter rotskudd fra knollene sine, men likevel er den ikke særlig effektiv i å spre seg. Det skyldes trolig at den er svært konkurransesvak, og har frø som har vanskelig for å spire.

Forekomster i Norge[rediger | rediger kilde]

Honningblomst er trolig Norges sjeldneste orkidé i dag (med unntak av den uklare arten stormarihand). Den er i den nyeste rødlista oppgitt å finnes på to lokaliteter, og begge er på Hvaler i Østfold. Arten har hatt en enorm tilbakegang, for hundre år siden hadde den kanskje 40–50 lokaliteter i landet. Da fantes den over hele Østlandet.

Honningblomst er knyttet til kalkrike beite- og slåttemarker, myrer og strandenger. Den er svært kulturbetinget, noe som trolig er mye av grunnen til den sterke tilbakegangen. Honningblomst er i dag totalfreda, og den står altså på rødlista med statusen kritisk trua.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 18. november 2015. Besøkt 22. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]