Frank Sinatra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Frank Sinatra
Frank Sinatra by Gottlieb c1947- 2.jpg
Sinatra i Liederkranz Hall i New York i 1947.
Født Francis Albert Sinatra
12. desember 1915
Hoboken, New Jersey, USA
Død 14. mai 1998 (82 år)
Los Angeles, California, USA
Gravlagt Desert Memorial Park
Ektefelle Mia Farrow, Ava Gardner, Barbara Sinatra
Far Anthony Martin Sinatra
Mor Dolly Sinatra
Barn Nancy Sinatra, Frank Sinatra jr., Tina Sinatra
Yrke sanger, skuespiller
Parti Det republikanske parti, Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Emmy-prisen, Golden Globe, Screen Actors Guild Life Achievement Award, Presidentens frihetsmedalje, Österreichisches Ehrenzeichen für Wissenschaft und Kunst, Peabody Award, Grammy Lifetime Achievement Award, Grammy Trustees Award, Grammy Legend Award, Jean Hersholt Humanitarian Award, Oscar for beste mannlige birolle, Cecil B. DeMille Award, Kongressens gullmedalje, New Jersey Hall of Fame, Gaming Hall of Fame, Kennedy Center Honors
Kallenavn Ol' Blue Eyes,
The Chairman of the Board,
The Voice
Sjanger jazz, swing, pop
Aktive år 19351995
Plateselskap Columbia, Capitol, Reprise
Nettsted franksinatra.com

Francis Albert «Frank» Sinatra (født 12. desember 1915 i Hoboken i New Jersey, død 14. mai 1998) var en amerikansk sanger og skuespiller som blir oppfattet som av én av de aller best vokalister på sin tid, spesielt anerkjent for sin perfekte frasering og timing. Mange kritikere[hvem?] plasserer ham på siden av Bing Crosby, Elvis Presley, og The Beatles som de viktigste navnene innenfor populærmusikk på midten av 1900-tallet.

Han var far til sangerinnen Nancy Sinatra. Han var gift fire ganger, blant annet med skuespillerne Ava Gardner og Mia Farrow.

I en alder av 37 år startet Sinatra sin andre karriere som filmskuespiller, og ble anerkjent som en filmpersonlighet betydelig tøffere enn hans behagelige sangstil. Sinatra hadde også en større-enn-livet framtreden i øynene på sitt publikum, særlig det amerikanske, og som «The Chairman of the Board» ble han et amerikansk ikon, kjent for sin arrogante, noen ganger selvgode framtreden, tydeliggjort i hans signatursang «My Way».

Etter en film- og musikkarriere som i slutten av 1960-årene og begynnelsen av 1970-årene gikk i nedadgående retning, la Frank Sinatra opp i 1971, for så i 1973 og gjøre comeback. Han spilte inn flere album og fikk til slutt en megahit i 1980 med «(Theme From) New York, New York»

Albumet In the Wee Small Hours regnes som en klassiker av musikkavisen Panorama.[1] I 1960-årene sang han sangen I Won't Dance.

Sinatra var sammen med Dean Martin og Sammy Davis Jr. supergruppa The Rat Pack.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Sinatra var enebarn av en stille far og en talentfull og emosjonell mor, som jobbet på deltid i en abortklinikk. Sinatra bestemte seg for å bli en sanger etter å ha hørt Bing Crosby synge i radioen. Han begynte å synge i små klubber i New Jersey før han endelig fikk oppmerksomheten til trompetisten og orkesterlederen Harry James. Som plateartist på Columbia Records hadde han blant annet den norskættede Axel Stordahl som orkesterleder. Han har fått tre stjerner på Hollywood Walk of Fame for film, musikk og TV.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Som skuespiller[rediger | rediger kilde]

Frank Sinatra i 1973

Som regissør[rediger | rediger kilde]

Som produsent[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote-logo-en.svg
Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til:
musikerDenne musiker- og skuespillerrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.