Hopp til innhold

Tom Clancy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tom Clancy
FødtThomas Leo Clancy, Jr.
12. apr. 1947[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Baltimore[5]
Død1. okt. 2013[1][6][3][7]Rediger på Wikidata (66 år)
Baltimore[8]
BeskjeftigelseSkribent, romanforfatter, sakprosaforfatter, prosaforfatter, manusforfatter
Utdannet vedLoyola University Maryland
Borden Grammar School
EktefelleWanda Thomas King (19691999)
Alexandra Marie Llewellyn (19992013)
PartiDet republikanske parti
NasjonalitetUSA
SpråkEngelsk[9][10]
SjangerPolitisk thriller, roman
Debuterte1982
Aktive år19822013
Notable verkThreat Vector, Jakten på Rød Oktober
Påvirket avRobert A. Heinlein, William Shakespeare
Nettstedhttps://tomclancy.com/
IMDbIMDb

Thomas Leo Clancy jr. (født 12. april 1947 i Baltimore County i Maryland, død 1. oktober 2013 i Baltimore i Maryland[11]) var en amerikansk forfatter av politiske thrillere som i stor grad baserer seg på etterretnings- og militærteknologiske konsepter; andre forfattere som skriver samme type bøker blir ofte sammenlignet med Clancy – nesten som om han representerer en mal for hvordan slike historier skal fortelles. Clancys tidligste bøker har en definitiv fokus på den kalde krigen.

Selv om mange profesjonelle forfattere og anmeldere kritiserer Clancys prosa for å være dårlig, har de aller fleste av bøkene hans vært bestselgere; Clancys tilhengere liker hans utspekulerte plott og den gjennomgående sansen for tekniske detaljer, spesielt når det gjelder militærteknologi, men også når det gjelder de «dype verdenspolitiske aspektene».

Clancy kritiserte den USA-ledede invasjonen av Irak, og mente invasjonen var et godt bevis på at «gode mennesker gjør feil». Hans siste bok, Battle Ready, ble skrevet i samarbeid med en annen kritiker av invasjonen, tidligere general Anthony Zinni, noe som førte til heftige diskusjoner med blant annet Richard Perle.[12][13]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Fiksjon[rediger | rediger kilde]

Tom Clancy ga ut bøker i flere serier; Jack Ryan, Op-Center, Net-Force og Power Play.

Bøker ikke knyttet til serie[rediger | rediger kilde]

Engelsk originaltittel i parentes.

Omhandler tredje verdenskrig mellom NATO og Sovjetunionen. Boken anses for å være den beste i sitt slag når det gjelder å beskrive en eventuell tredje verdenskrig, og markerer Clancys definitive gjennombrudd som «technotriller-forfatter». Ubåtspillet med samme navn baserer seg på denne boken.
En novelle som følger den amerikanske atomubåten USS «Cheyenne» i en fremtidig krig mot Folkerepublikken Kina utløst av sistnevntes invasjon av Spratlyøyene.

Jack Ryan-serien sortert etter utgivelsesdato[rediger | rediger kilde]

Clancys første roman. Jack Ryan hjelper til når en høyt respektert sovjetisk ubåtkaptein skal hoppe av, sammen med den mest avanserte rakettubåten den sovjetiske marinen har. Filmatisert i 1990 med Alec Baldwin i rollen som Jack Ryan, og Sean Connery i rollen som kaptein Ramius.
Den første boken i kronologien med Jack Ryan, som redder prinsen av Wales fra et terroristangrep, med det resultat et terroristene i stedet går etter Ryan og hans familie. Selve uttrykket «kanarifelle» om en metode i forbindelse med spionasje og etterretning skal ha blitt lansert av Clancy i denne boken. Filmatisert i 1992 med Harrison Ford i rollen som Jack Ryan, og Sean Bean i rollen som den irske terroristlederen.
Den første boken hvor vi får høre om John Clark. Amerikanske satellittbilder avslører av Sovjet bygger et forsvarssystem som baserer seg på bruk av laser, noe som kan forskyve maktbalansen mellom de to landene. Oberst Mikhail Filitov, med kodenavn «Kardinalen», er den eneste som kan forsyne CIA med mer informasjon, men han er ferd med å bli avslørt av KGB. Jack Ryan får oppgaven med å komme seg inn i Kreml for å redde Filitov.
Colombianske narko-konger dreper den amerikanske ambassadøren og sjefen for FBI som en gjengjeldelse for de amerikanske myndighetenes kamp mot narkotika. Som svar sender USA en gruppe soldater, hvis eksistens ikke en gang er kjent for den amerikanske presidenten, til Colombia. Alt går ikke etter planen, og de som satte i gang operasjonen bestemmer seg for bare å «glemme» soldatene. Det blir Jack Ryans oppgave å komme seg inn i Colombia og hente ut eventuelt overlevende. Filmatisert i 1994 med Harrison Ford – nok en gang – i rollen som Jack Ryan, og Willem Dafoe i rollen som John Clark.
Under krigen mellom Israel og Syria1970-tallet, mister et israelsk jagerfly en atombombe. Flere år senere får terrorister tak i denne bomben og planlegger å sprenge den under en fotballkamp i USA. Når ikke en gang den amerikanske presidenten er i stand til å handle, må Jack Ryan – nå assisterende CIA-sjef – ta affære. Filmatisert i 2002 med Ben Affleck i rollen som Jack Ryan, og Liev Schreiber i rollen som John Clark.
Kronologisk sett den første boken med John Clark. Historien er lagt til under Vietnamkrigen, og forteller hvordan Clark ble CIA-agent. Jack Ryans far har en større rolle i boken, mens Jack Ryan blir såvidt nevnt.
En japansk industrimagnat planlegger en grusom hevn etter at familien hans ble drept av amerikanerne under den 2. verdenskrig. Det er snakk om æresgjeld, og den kjenner ingen grenser. Jack Ryan er USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, og får selv kjenne japanerens hevntørst.
Oppfølger til Æresgjeld. Visepresident Jack Ryan må ta over som president etter at den forrige presidenten, og store deler av senatet og kongressen blir drept i et selvmordsangrep. Både i Beijing og Washington er det personer som ønsker å måle krefter med et tilsynelatende svekket USA.
Ble sluppet samtidig med videospillet med samme navn. John Clark har blitt utnevnt som leder for en internasjonal antiterrorgruppe som kaller seg Rainbow 6. Gruppen har nesten ikke rukket å bli presentert for hverandre før den ene terroraksjonen etter den andre skjer. Kan det være en sammenheng mellom alle disse aksjonene, og – i såfall – hva er formålet? Sannheten viser seg å være mer skremmende enn noen kan fantasere om.
Kina har store økonomiske problemer og ser sitt snitt til å invadere Russland når de både finner enorme olje- og gullforekomster. Jack Ryan, nå president i USA, bestemmer seg for å innlemme Russland i NATO og stå på russernes side i krigen mot Kina.
Historien utspiller seg på begynnelsen av 1980-tallet, da Jack Ryan fremdeles bare var en simpel analytiker for CIA. Etter av paven truer Sovjetunionen, bestemmer de seg for å drepe ham. Ryan får som oppgave å hjelpe en sovjetisk offiser, som kjenner til planen om attentatet, med å hoppe av.
Tar for seg Jack Ryans sønn, Jack Ryan jr., som blir ansatt som etterretningsagent for en hemmelig amerikansk avdeling, opprettet av hans egen far da han var president. USA er et yndet terrormål, og avdelingens hovedoppgave er å forhindre terrorangrep mot amerikanske interesser – om det så betyr å ta livet av mennesker, om nødvendig.

Sortert kronologisk[rediger | rediger kilde]

Op-Center[rediger | rediger kilde]

Denne serien er skrevet i samarbeid med Steve Pieczenik.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 26. april 2014[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 14. april 2018[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ a b Babelio, Babelio forfatter-ID 3620[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ Vegetti Catalog of Fantastic Literature, Vegetti Catalog of Fantastic Literature NILF ID 11025[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ Discogs, oppført som Tom Clancy (3), Discogs artist-ID 3487936, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 30. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
 9. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb120510043; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 120510043.
 10. ^ CONOR.SI, CONOR.SI-ID 7772515, Wikidata Q16744133 
 11. ^ Skjæraasen, Martin: «Tom Clancy er død», Aftenposten 2. oktober 2013
 12. ^ «Author Tom Clancy criticizes Iraq war», NBC News 24. mai 2004
 13. ^ «Tom Clancy new book criticises Iraq war», The Sydney Morning Herald 26. mai 2004

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]