Hopp til innhold

Olivia Wilde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olivia Wilde
FødtOlivia Jane Cockburn
10. mars 1984[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (40 år)
New York (New York)[5]
BeskjeftigelseSkuespiller, teaterskuespiller, fjernsynsskuespiller, modell, filmskuespiller, stemmeskuespiller, filmregissør, aktivist, forretningsdrivende Rediger på Wikidata
Utdannet vedPhillips Academy
Georgetown Day School
EktefelleTao Ruspoli (20032011)
Partner(e)Jason Sudeikis (20112020)
Harry Styles (20212022)
FarAndrew Cockburn
MorLeslie Cockburn[6]
NasjonalitetUSA
Irland
Aktive år2003
Nettstedhttp://www.olivia-wilde.org/
IMDbIMDb

Olivia Wilde (opprinnelig Olivia Jane Cockburn, født 10. mars 1984 i New York City) er en amerikansk skuespiller.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Wilde startet karrieren med å ta mange biroller i kjente filmer og TV-serier, som The Girl Next Door, The O.C., Alpha Dog og The Death and Life of Bobby Z. Imidlertid har hennes gjennombruddsrolle som legen 'Thirteen' i den populære og kritikerroste TV-serien House skaffet henne gradvis større filmroller også.

I 2010 fikk hun rollen som Quorra i TRON: Legacy, som er oppfølgeren til klassikeren TRON fra 1982. Hun spiller her en brikke på innsiden av et videospill. Jeff Bridges og Garrett Hedlund har de andre hovedrollene. Hun er også med i The Next Three Days med Russell Crowe og Elizabeth Banks, Cowboys & Aliens (2011) med Daniel Craig og Harrison Ford, The Change-Up med Ryan Reynolds og Jason Bateman og In Time med Justin Timberlake og Amanda Seyfried.

Wilde er nå[når?] regnet som et av de største og mest etterspurte unge stjerneskuddene i Hollywood og har hatt en rekke høyprofilerte prosjekter. De mest kjente er kanskje actiondramaet Rush med Chris Hemsworth og Daniel Brühl i hovedrollene, samt komedien The Incredible Burt Wonderstone med Steve Carell og Jim Carrey, men dette er bare tre av mange filmer publikum får se henne i de neste årene.[når?]

Annet[rediger | rediger kilde]

Wilde var gift med dokumentarfilmskaperen Tao Ruspoli i åtte år (de giftet seg da hun var 19 år gammel), men de to skilte seg i 2011.

Navnet hennes er egentlig Olivia Jane Cockburn, men hun tok det profesjonelle navnet etter forfatteren Oscar Wilde, som hun beundrer og respekterer.[trenger referanse]

Hun er for øvrig en aktiv dyrevernsaktivist og vegetarianer, og ble kåret til Årets mest sexy vegetarianer av dyrevernorganisasjonen PETA i 2010.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Roglo, Roglo person ID p=olivia;n=cockburn, oppført som Olivia Cockburn[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID cockburno[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Discogs, Discogs artist-ID 1765066, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.usatoday.com[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Lismoen, Kjetil (21. juni 2019). «Filmanmeldelse: Annerledes, festlig og optimistisk vri på high school-komedien». Aftenposten. Besøkt 10. desember 2019. «Regidebutant Olivia Wilde gir oss en både en ny og velkjent vri på high school-komedien.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]