Jack Ryan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

John Patrick «Jack» Ryan, Sr. er en oppdiktet rollefigur skapt av Tom Clancy. Ryan debuterte i romanen Jakten på Rød Oktober i 1984, som ble filmatisert som Jakten på Rød Oktober i 1990, og har senere opptrådt i en rekke av Clancys romaner, som oftest som hovedperson.

Ryan er utdannet historiker. Etter noen år som aksjemegler, får han et professorat i historie ved U.S. Naval Academy. Men han blir i løpet av bokserien stadig nærmere tilknyttet CIA. Senere blir han nasjonal sikkerhetsrådgiver for den amerikanske regjeringen, før han blir visepresident i USA. Når presidenten dør i et terror-angrep, blir Ryan nødt til å overta også denne rollen.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Jack Ryan ble født i 1950 til en irsk-katolsk familie i Baltimore, Maryland. Faren hans, Emmet William Ryan, var ansatt i Baltimore Police Department og en militærveteran fra andre verdenskrig. Faren hans hadde tjenestegjort sammen med resten av 101. luftbårne divisjon under Ardenneroffensiven. Moren hans, Catherine Burke Ryan, var en sykepleier. Patriot Games nevnte at Ryan hadde en søster, som bodde i Seattle. Etter å ha blitt uteksaminert seg fra videregående skole i Towson, Maryland studerte Ryan ved Boston College. Han fikk en Bachelor of Arts i økonomi, før han vervet seg som offiser i United States Marine Corps.

Men den militære karrieren hans ble imidlertid avbrutt i en alder av 23 år, når et helikopter (en CH-46 Sea Knight) styrtet under en NATO-øvelse over øya Kreta. Ryan skadet ryggen hardt i denne ulykken, og kirurger ved Walter Reed National Military Medical Center i Bethesda, Maryland, klarte ikke å gi ham tilstrekkelig hjelp. Dette førte til en langvarig restitusjonsprosess (hvor Ryan ble avhengig av smertestillende medisiner) og han måtte forlate militæret. Han begynte i stedet som aksjemegler, og fikk en stilling hos investeringsselskapet Merrill Lynch som hadde kontor i Baltimore. Ryans foreldre døde i en fly-ulykke ved Midway internasjonale lufthavn, cirka nitten måneder etter Ryans helikopter-krasj på Kreta. Han utviklet dermed en fly-skrekk som varte i flere år. I film-versjonen av «The Hunt for Red October» ble deler av Ryans bakgrunn forandret, og påstod at han ble uteksaminert fra United States Naval Academy i 1972.

Når den sovjetiske ubåten «Red October» seiler inn i Penobscot River i Maine, påstår Ryan at han vokste opp i dette aktuelle området. I denne filmen påstås det også at helikopter-ulykken på Kreta fant sted i løpet av hans tredje år ved Naval Academy, og at Ryan avsluttet sitt siste år ved skolen fra sykehus-sengen. Samtidig som han administrerte kundenes porteføljer, begynte Ryan å investere sine egne penger. Han gjorde det så bra at en av Merrill Lynchs topp-ledelse, Joe Muller, reiste til Baltimore for å spise middag sammen med ham - med det formål å invitere ham til firmaets hovedkvarter i New York City - nærmere Wall Street. Til stede ved middagen var også Mullers datter Caroline, med kallenavnet Cathy, den gang en medisin-student ved Johns Hopkins University. Ryan og Cathy blir umiddelbart forelsket, og forlover seg kort tid senere.

En kveld, når Ryan spiser middag sammen med sin forlovede, opplever han store problemer med ryggen. Cathy tar ham med til Dr. Stanley Rabinowitz, en professor i nevrokirurgi ved det berømte Johns Hopkins Hospital i Baltimore - for å bli evaluert. Rabinowitz opererer senere Ryans rygg, og kurerer hans kroniske smerter i løpet av relativt kort tid. Men i en senere roman blir kirurgen kreditert som Sam Rosen, en doktor introdusert i boken Without Remorse. Cathy blir senere kirurg ved Wilmer Eye Institute som var en del av Johns Hopkins University School of Medicine, samt professor i kirurgi ved Johns Hopkins.

Etter å ha skapt en nettoverdi på åtte millioner dollar for seg selv, velger Ryan å forlate firmaet etter fire år. Han begynner i steden som student ved Georgetown University i Washington, D.C. for å studere historie. Han arbeider i en kortere periode ved Center for Strategic and International Studies, og aksepterer deretter en stilling ved U.S. Naval Academy som sivil professor i historie. I tillegg har han også skrevet ett par bøker om marine-historie. Etter en anbefaling fra pastor Tim O'Riley, en jesuitt-prest og professor ved Georgetown University, begynner Ryan som konsulent for Central Intelligence Agency.

Ryan tilbrakte flere måneder ved byråets hovedkvarter i Langley, Virginia. Han fant blant annet opp en ny metode for å avsløre potensielle lekkasjer. Denne planen innebærer å gi forskjellige versjoner av et sensitivt dokument til hver person blant en gruppe mistenkte. Deretter kan de se hvilken versjon av dokumentene som blir lekket. Ved å sørge for at hver eneste kopi av et dokument har litt forskjellig ordlyd, er det mulig å fastslå informantens identitet dersom opplysningene blir offentliggjort. Ryans prestasjoner blir etter hvert oppdaget av viseadmiral James Greer, CIAs visedirektør for etterretning. Greer tilbyr Ryan en fast stilling i CIA, men Ryan takker nei.

Patriot Games (1987)[rediger | rediger kilde]

Mens han er på ferie til London sammen med familien sin, oppdager Ryan tilfeldigvis at Prince of Wales og hans familie blir forsøkt kidnappet. Dette angrepet ble orkestrert av den irske terror-gruppen Ulster Volunteer Force. Ryan forhindrer dette angrepet, men blir såret i prosessen. Ryan blir senere tildelt Royal Victorian Order av Elizabeth II av Storbritannia. Sean Miller, en av irene Ryan skadet i angrepet, blir dømt til fengsel på livstid. Men han bryter seg snart ut av fengsel. Forbitret over det mislykkede kidnappingsforsøket, og spesielt dødsfallet til broren sin - drept av Ryans under kidnappingsforsøket - ønsker Sean å ta hevn på Ryan.

Sean forsøker å angripe hans kone og datter. Ryan samtykker til å bli med i CIA (i en permanent stilling som analytiker) opprinnelig for å samle mer etterretning om Ulster Liberation Army. Senere iscenesetter Miller, og hans håndlangere, et nytt kidnappingsforsøk på prinsen og prinsessen av Wales - samtidig som de besøker Ryan-familien i deres hjem i Maryland. Imidlertid blir de overmannet av Ryan, sammen med vennen hans Robert «Robby» Jackson, og prinsen samt politi og marine-offiserer som befinner seg i nærheten. Kort tid etter disse opplevelsene, blir Ryans andre barn Jack Ryan jr. født.

Red Rabbit[rediger | rediger kilde]

Ryans første oppdrag for CIA var til London, for å samarbeide med agenter fra det britiske Secret Intelligence Service. Ryan får blant annet i oppgave å hjelpe til med avhoppet kommunikasjonsoffiser og medlem av det sovjetiske KGB, som hadde oppdaget at sjefen hans Jurij Andropov hadde gitt ordre om et attentat mot pave Johannes Paul II. Selv om Ryan og en liten gruppe britiske SIS-agenter hjelper «Kaninen» og hans familie med å komme seg til Europa, klarer de ikke å forhindre angrepet mot paven.

Paven blir bare såret i angrepet, og hans leiemorder blir tatt til fange. At kaninen hopper av viser seg etter hvert å være et stort kupp for både amerikanske og britiske etterretningsorganisasjoner. Ryan foreslår kort tid senere en ikke-militær langsiktig strategi, som han håper kan fremskynde Sovjetunionens kollaps - og endelig avslutte hele den kalde krigen.

The Hunt for Red October[rediger | rediger kilde]

Kaptein Marko Ramius, den sovjetiske marinens øverste ubåt-sjef, tar kommandoen over Красный Октябрь («Krasny Oktyabr» eller på engelsk: «Red October») den nyeste sovjetiske ubåten i Typhoon-klassen, om planlegger å hoppe av til USA sammen med en rekke andre offiserer. Ryan hadde møtt kaptein Ramius ved en sammenkomst ved en amerikansk ambassade i Sovjetunionen flere år tidligere. Ryan blir derfor bedt av admiral Greer om å orientere presidentens nasjonale sikkerhetsrådgiver Jeffrey Pelt og hans stab, på sin første tur til Det hvite hus, om Ramius sin bakgrunn og den nye sovjetiske ubåten.

Ryan fremsetter en hypotese om at den sovjetiske kapteinen kanskje planlegger å hoppe av, i stedet for å angripe mål i Vesten. Ryan forsøker å etablere kontakt med Ramius, og blir i denne forbindelse sendt til den amerikanske ubåten USS Dallas. Ryan og hans kollegaer planlegger å få kaptein Ramius, og flest mulig medlemmer av hans mannskap, sammen med den sovjetiske ubåten i all hemmelighet inn i USA - og dette lykkes til slutt.

The Cardinal of the Kremlin (1988)[rediger | rediger kilde]

Jack Ryan blir omplassert fra CIA sitt hovedkvarter i Langley, og blir en av admiral Greers assistenter. Kort tid senere blir Ryan sendt til Moskva som en av representantene under en av de aller første Start-avtalene, og senere er han med på å hjelpe en CIA-agent med kallenavnet CARDINAL ut av Sovjetunionen.

Underveis tvinger Ryan også KGB-leder Nikolay Gerasimov til å hoppe av til Vesten, på grunn av hans anti-amerikanske meninger - noe som kunne sette alle avtaler mellom USA og Sovjet om reduksjon av atomvåpen i fare.

Clear and Present Danger (1989)[rediger | rediger kilde]

Jack Ryan blir midlertidig forfremmet, når Greer blir innlagt på sykehus med kreft. Til tross for dette, blir ikke Ryan gjort oppmerksom på en svært hemmelig og ulovlig CIA-operasjon, oppmuntret av den amerikanske presidenten, som påstår at narkotika-misbruk blant amerikanske borgere utgjør en «klar og nåværende fare» for amerikansk sikkerhet. Presidenten godkjenner et forslag fremmet av den korrupte Admiral Cutter, USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver. Denne operasjonen retter seg mot colombianske narkobaroner i Sør-Amerika ved å bruke amerikansk infanteri av latin-amerikansk avstamning, samt sporadiske amerikanske luftangrep.

Ryan samarbeider blant annet med Federal Bureau of Investigation for å redde en liten gruppe amerikanske soldater som har blitt avskåret i Colombia på grunn av denne operasjonen. Men dette tvinger også Ryan til å gå glipp av Greers begravelse. I løpet av denne operasjonen møter han den amerikanske regjeringsagenten John Clark, som Ryan snart blir nær venn med. Men Ryan får også problemer med Elizabeth Elliot, en rådgiver for daværende president-kandidat J. Robert Fowler tidligere guvernør fra Ohio, og en av Cathy Ryans tidligere professorer.

The Sum of All Fears (1990)[rediger | rediger kilde]

Jack Ryan når sin høyeste stilling i CIA, visedirektør for sentral etterretning. Men karrieren hans settes i fare når J. Robert Fowler blir innsatt som president, og Elizabeth Elliott, Fowlers elskerinne, blir utnevnt som ny nasjonal sikkerhetsrådgiver. De nekter Ryan all ære for en nyskapende fredsplan i Midtøsten. Men den amerikanske ledelsen får snart panikk når en gruppe palestinske, og tidligere øst-tyske, terrorister detonerer en atombombe i Denver - midt under Super Bowl. Dette kaster nesten hele verden inn i en atomkrig mellom USA og Sovjetunionen.

Ryan og hans kollegaer i etteretningsmiljøet gjør sitt beste for å desarmere hele konflikten. Fowler gir ordre om å skyte opp en atom-missil mot Qom hvor den iranske ayatollahen holder til, men Ryan og hans kollegaer klarer å forhindre dette angrepet. Alle disse problemene får president Fowler til å trekke seg. Ryan velger også å trekke seg fra CIA. Men filmen avviker fra romanen på flere områder, blant annet ved å presentere en yngre, ugift Ryan - samt en intelligent president Fowler, som i filmen aldri hadde noen elskerinne. I tillegg blir atombomben detonert i byen Baltimore, i stedet for Denver. Filmen forandrer også terroristenes identitet fra arabere, til nazister.

Debt of Honor (1994)[rediger | rediger kilde]

Etter en kort periode som aksjemegler, vender Jack Ryan tilbake til offentlig tjeneste som nasjonal sikkerhetsrådgiver. Det har gått to og et halvt år siden Fowler trakk seg fra president-embetet. Hans tidligere visepresident Roger Durling, er på dette tidspunktet godt inne i sin egen periode som president. De må håndtere en ny krig mellom USA og Japan, samt et angrep på USAs økonomiske infrastruktur. Den nye visepresidenten, Ed Kealty, blir tvunget til å trekke seg etter en sex-skandale - og president Durling ønsker deretter å ansette Jack Ryan som ny visepresident.

Ryan takker ja til denne stillingen, under forutsetning av at han bare skal sitte frem til slutten av Durlings periode. Han ser på dette som en måte å avslutte sitt eget offentlige liv på. Men bare noen få minutter etter at kongressen har bekreftet Ryan som ny visepresident, krasjer en japansk pilot med vilje en Boeing 747 rett inn i United States Capitol. Dette dreper de aller fleste av menneskene inne, inkludert de aller fleste medlemmene av den amerikanske regjeringen - og den sittende amerikanske presidenten. Dette gjør at Ryan må innsettes som ny president i USA.