Shirley MacLaine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Shirley MacLaine
Shirley MacLaine - 1960jpg.jpg
Promobilde for filmen Ungkarsleiligheten (1960).
FødtShirley MacLean Beaty
24. april 1934 (84 år)
Richmond, Virginia, USA
Ektefelle Steve Parker (1954–1982)
Søsken Warren Beatty
Barn Sachi Parker
Beskjeftigelse
  • Skuespiller
  • sanger
  • danser
  • forfatter
  • aktivist
Parti Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA
Utmerkelser
6 oppføringer
Ridder av Æreslegionen (2011), Primetime Emmy Award, Oscar for beste kvinnelige hovedrolle, Kennedy Center Honors, AFI Life Achievement Award (2012), Silver Bear for Best Actress (1959)
Aktive år1953–d.d.
Nettstedwww.shirleymaclaine.com
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Shirley MacLaine (født Shirley MacLean Beaty 24. april 1934 i Richmond i Virginia) er en amerikansk skuespiller, sanger, danser, forfatter og aktivist.

Hun fikk Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sin rolle i Tid for ømhet, 1983, og har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Hun er søster av skuespilleren Warren Beatty.

I 1960-årene var hun politisk aktivist, og i 1970-årene begynte hun å interessere seg for new agetema. Gjennom lesning av Edgar Cayces bøker ble hun interessert i reinkarnasjon, og under en reise i Andesfjellene introduseres hun for tema som UFOer og ekstraterrestiale. I boken Ut på en gyngende gren (1983) skriver hun om «et stort spekter av New Age-temaer fra reinkarnasjon til UFO-er. Boken ble til tv-serie, og gjorde New Age kjent for et større publikum.».[1]

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sitat fra Mehren & Skys innledning i antologien New Age, 2007. Et utdrag fra Ut på en gyngende gren inngår i denne antologien.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote-logo-en.svg
Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til:
skuespillerstubbDenne biografien om en skuespiller er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.