Lauren Bacall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lauren Bacall
Lauren Bacall 1945 (cropped).jpg
Promobilde fra 1940-tallet.
FødtBetty Joan Perske
16. september 1924
The Bronx, New York City, New York, USA
Død12. august 2014 (89 år)
Manhattan, New York City, New York, USA
Gravlagt Forest Lawn Memorial Park
Ektefelle
Barn Sam Robards, Stephen Humphrey Bogart
Utdannet ved American Academy of Dramatic Arts (–1942)
Beskjeftigelse Skuespillerinne
Parti Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA
Utmerkelser
10 oppføringer
Æres-Oscar (2009), Donostia-prisen (1992), National Book Award, Tony-prisen for beste kvinnelige hovedrolle i en musikal (1970), Tony-prisen for beste kvinnelige hovedrolle i en musikal (1981), Cecil B. DeMille Award (1992), Æres-César (1996), Golden Globe Award for Best Supporting Actress – Motion Picture (1996), Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Female Actor in a Supporting Role (1997), Kennedy Center Honors (1997)
Aktive år1942–2014
IMDbIMDbRedigere på wikidata
Signatur
Lauren Bacalls signatur

Lauren Bacall (opprinnelig Betty Joan Perske; født 16. september 1924, død 12. august 2014) var en amerikansk skuespillerinne.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Betty Joan Perske ble født i The Bronx i New York i 1924. Hennes foreldre ble skilt da hun var fem år, og hun ble oppfostret deretter av sin mor. Lauren Bacall gikk tidlig på danseskole ved seden av vanlig skole. Hun ville bli danserinne som barn, men fikk smak for teateret via skoleteaterstykker.

Etter High School valgte hun å fortsette å satse på teateret ved studier på American Academy of Dramatic Arts. De studiene ble finansiert av hennes mor. Etter et år der fikk hun tilbud om å fortsette studiene, men hennes mor hadde ikke lenger råd til å betale for henne. Skolen delte bare ut stipendier til menn og ville ikke gjøre noe unntak for henne. Hun ble dermed tidlig tvunget ut i arbeidslivet som skuespillerinne.

Som ung skuespillerinne i New York City satset hun på en karriere på Broadway og gikk på mange prøvespillinger og fikk et par småroller. Det var imidlertid intet hun kunne livnære seg på, og derfor arbeidet hun også som visningsmodell i forskjellige motehus. Ved dette tidspunkt hadde hun også tatt sin mors etternavn og gikk under navnet Betty Bacall.

Som modell kom hun etter en tid i kontakt med moteredaktøren Diana Vreeland som bestilte fotoer for det kjente Harper's Bazaar. Da Lauren havnet på omslaget ble hun svært ettertraktet og fikk flere tilbud om å komme til Hollywood.

Det tilbudet som hun til slutt tok i mot kom fra Howard Hawks som blant annet arbeidet for Warner Brothers. Han skate et helt image for Bacall og byttet ut hennes fornavn Betty til Lauren. Personer som stod henne nær kalte henne imidlertid fortsatt for Betty.

En tid etter omslaget til Harper's Bazaar deltok dermed den nye stjerne Lauren Bacall i sin første film i 1944, Å ha og ikke ha (med filmreplikken: «If you want anything, all you have to do is whistle»). Hennes motskuespiller var Humphrey Bogart og de kom til å innlede et kjærlighetsforhold under arbeidet med filmen. Bacall var på denne tid bare 20 år, og Bogart 45 år, og dessuten da i sitt tredje ekteskap. Forholdet var derfor intet som verken hennes mor eller Hawks samtykket i. Men Bogie og Bacall (som de kom til å kalles) var dypt forelsket og lot seg ikke hindre.

Humphrey Bogart og Lauren Bacall intervjues

De giftet seg så snart Bogarts skilsmisse gikk igjennom i 1945 og bosatte seg i Hollywood. Bogart fortsatte å arbeide jevnt med skuespilleriet men Bacall bremset ned i sin skuespillerkarriere, til fordel for sitt ekteskap og etterhvert også for sine barn. Parets sønn Stephen H. Bogart ble født i 1949 og datteren Leslie Bogart i 1952.

Bacall ble fortsatt tilbudt en del roller, og gjorde et par filmer nå og da, for eksempel Gift med en millionær, hennes første komedie da hun blant annet spilte mot Marilyn Monroe. Men hennes ekteskap kom alltid i første rekke. Da Humphrey Bogart spilte inn Afrikadronningen var hun med under innspillingen i Afrika.

Humphrey Bogart døde av strupekreft i 1957 etter nesten ett års sykdom. Det tok hardt på Bacall ettersom hadde vært lykkelige sammen og hun nå skulle lære seg å leve på egen hånd. Blant annet innledet hun et forhold med Frank Sinatra.

Bacall fikk fortsatt filmtilbud nå og da, men ingen fantastiske roller. Derfor valgte hun å flytte tilbake til New York og arbeide med teaterskuespilleri. Der traffe hun også sin neste mann, Jason Robards. Sammen fikk de sønnen Sam Robards som også ble skuespiller. Bacall og Robards ble imidlertid skilt etter åtte års ekteskap.

Sin største rolle som teaterskuespiller fikk Bacall i stykket Applause, som hun også vant Tony-prisen for beste kvinnelige hovedrolle i en musikal for. Etter det vekslet hun mellom roller på scenen og med film- og tv-innspellinger. Bacall var lenge en aktiv skuespillerinne og ble så sent som i 1997 nominert til en Oscar, da for rollen i Barbra Streisands Speilets to ansikter. Hun hadde en rolle i Lars von Triers filmer Dogville 2003 og Manderlay 2005.

Bacall døde av et hjerneslag i sitt hjem i Dakota-bygningen den 12. august 2014 på Manhattan i New York.[1][2]

Bacall har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. I 1999 ble hun kåret til tidenes 20. største kvinnelige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet.[3]

Bacall var fjern slektning av Israels president Shimon Peres.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Teater og musikal-roller (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]