Sean Connery

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sean Connery
Sean Connery (1983).jpg
FødtThomas Sean Connery
25. august 1930[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Edinburgh[5], Fountainbridge[6][7]Rediger på Wikidata
Død31. oktober 2020[8][9][3][10]Rediger på Wikidata (90 år)
Lyford Cay[11]Rediger på Wikidata
Ektefelle Diane Cilento (19621973), Micheline Roquebrune (19752020)Rediger på Wikidata
Søsken Neil ConneryRediger på Wikidata
Barn Jason ConneryRediger på Wikidata
Utdannet ved Tollcross Primary SchoolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
8 oppføringer
Filmskuespiller, karakterskuespiller, skuespiller[12], filmprodusent[13], teaterskuespiller, manusforfatter, fjernsynsskuespiller, stemmeskuespillerRediger på Wikidata
Parti Scottish National PartyRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Utmerkelser
21 oppføringer
Henrietta-prisen (1971), London Film Critics Circle Award for Actor of the Year (1987), National Board of Review Award for Best Supporting Actor (1987), Den tyske filmpris/beste mannlige hovedrolle (1987), Kansas City Film Critics Circle Award for Best Supporting Actor (1987), kommandør av Ordre des Arts et des Lettres (1987), ridder av Æreslegionen (1987), BAFTA Award for Best Actor in a Leading Role (1988), Golden Globe for beste mannlige birolle i en film (1988), Oscar for beste mannlige birolle (1988), Cecil B. DeMille Award (1995), MTV Movie Award for Best On-Screen Duo (1997), BAFTA Academy Fellowship Award (1998), Kennedy Center Honors (1999), European Film Award – Jameson People's Choice Award – Best Actor (1999)[14], Knight Bachelor (2000)[15], storoffiser av Manuel Amador Guerreros orden (2003), Den europeiske filmprisen for livslang innsats (2005)[16], AFI Life Achievement Award (2006), kommandør i den britiske imperieorden, æresdoktor ved Universitetet i St. AndrewsRediger på Wikidata
Aktive år19542003
Nettstedhttps://www.seanconnery.com/
IMDbIMDb
Signatur
Sean Connerys signatur

Sean Connery i kilt sammen med medlemmer av United States Air Force Reserve's Pipe and Drum Band i Washington D.C., 2004

Thomas Sean Connery (født 25. august 1930 i Edinburgh, død 31. oktober 2020 i NassauBahamas[17][18]) var en Oscar-vinnende britisk skuespiller som spilte i mange Hollywood-produksjoner. Han var den første som spilte James Bond på film.

Connery vant i 1987 Oscar for beste mannlige birolle for sin rolle som Jim Malone i filmen De ubestikkelige.

Liv og virke

Bakgrunn

Connery ble født i Edinburgh i Skottland. Hans mor, Euphemia «Effie» Maclean, var renholder, og faren, Joseph Connery, var fabrikkarbeider og lastebilsjåfør. Faren var katolikk, moren protestant.[19] Sean var eldstebarnet med en yngre bror, Neil. Etter endt skolegang arbeidet Connery en tid som melkemann.

I 1946 vervet han seg til Royal Navy. Han fikk trening i Portsmouth på marinens artilleriskole og ved et luftvernbatteri. Han ble dimittert fra marinen på medisinsk grunnlag som skyldtes magesmerter som følge av tolvfingertarmsår.[20]

Han tok da en rekke strøjobber, blant annet som scenearbeider ved King's Theatre i Edinburgh i 1951. I 1953 fikk han en mindre rolle i musikalen South Pacific. Han drev også med fotball, der han skal ha fått tilbud om å spille for Manchester United, og kroppsbygging. I 1953 deltok han for Skottland i Mr. Universe-konkurransen.[21][22]

Filmkarriere

Connery er mest kjent for sin rolle som James Bond, som han første gang spilte i filmen Dr. No, som hadde premiere i 1962. Han fikk rollen først etter at skuespillerne Cary Grant og James Mason var ute av bildet.[23]

Han spilte Bond i totalt syv filmer.

År Film Originaltittel Rolle
1962 Dr. No James Bond
1963 From Russia with Love James Bond
1964 Goldfinger James Bond
1965 Operasjon Tordensky Thunderball James Bond
1967 James Bond i Japan You Only Live Twice James Bond
1971 Diamanter varer evig Diamonds Are Forever James Bond
1983 Aldri si aldri ¤ Never Say Never Again James Bond

¤ Aldri si aldri er en uoffisiell James Bond-film og en gjeninnspilling av Thunderball.

Connery er den nest yngste (32 år) av skuespillerne som har spilt James Bond 007. George Lazenby var to år yngre med sine 30 år. De andre skuespillerne var 37–58 år da de fikk rollen som Bond 007 eller sluttet/gav fra seg rollen. Han var ikke forfatter Ian Flemings favoritt som Bond, men Dana Broccoli hadde sett og likt Connery i filmen Darby O'Gill and the Little People. Hun overtalte sin mann, produsenten Albert «Cubby» Broccoli, til å gi Connery rollen som 007.[24]

Politikk og utmerkelser

Connery var forkjemper for skotsk selvstendighet og var medlem av Scottish National Party.

I 2000 ble han utnevnt til Knight Bachelor og derved opphøyet i ridderstanden. Han fikk da rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn.

Filmografi

År Tittel Rolle Originaltittel
1954 Lilacs in the Spring Ukjent, ukreditert
1957 No Road Back Spike
Hell Drivers Johnny Kates
Action of the Tiger Mike
Time Lock sveiser nr. 2
1958 Another Time, Another Place Mark Trevor
1959 Darby O'Gill and the Little People Michael McBride
Tarzan's Greatest Adventure O'Bannion
1961 On the Fiddle Pedlar Pascoe
The Frightened City Paddy Damion
Macbeth Macbeth
Anna Karenina Aleksej Vronskij
1962 Den lengste dagen Menig Flanagan The Longest Day
Dr. No James Bond
1963 From Russia with Love
1964 Goldfinger
Marnie Mark Rutland
Woman of Straw Anthony Richmond
1965 The Hill Joe Roberts
Operasjon Tordensky James Bond Thunderball
1966 Un monde nouveau Seg selv
A Fine Madness Samson Shillitoe
1967 James Bond i Japan James Bond You Only Live Twice
The Bowler and the Bunnet Seg selv
1968 Shalako Shalako
1969 The Red Tent Roald Amundsen
1970 The Molly Maguires Jack Kehoe
1971 The Anderson Tapes Duke Anderson
Diamanter varer evig James Bond Diamonds Are Forever
1972 España campo de golf Seg selv
The Offence Johnson
1974 Zardoz Zed
Mord på Orientekspressen Colonel Arbuthnot Murder on the Orient Express
The Terrorists Nils Tahlvik Ransom
1975 The Dream Factory Seg selv
The Wind and the Lion Mulai Ahmed er Raisuni
Mannen som ville bli konge Daniel Dravot The Man Who Would Be King
1976 Robin og Marian Robin Hood Robin and Marian
The Next Man Khalil Abdul-Muhsen
1977 A Bridge Too Far Roy Urquhart
1979 Det første store togrøveriet Edward Pierce The Great Train Robbery
Meteor Dr. Paul Bradley
Cuba Robert Dapes
1981 Outland Marshal William T. O'Niel
Time Bandits Kong Agamemnon
1982 G'olé! Stemme
Five Days One Summer Douglas Meredith
Wrong Is Right Patrick Hale
1983 Sean Connery's Edinburgh Seg selv
Aldri si aldri James Bond Never Say Never Again
1984 Sword of the Valiant The Green Knight
1986 Highlander Juan Sánchez Villa-Lobos Ramírez Highlander
Rosens navn ¤ William av Baskerville The Name of the Rose
1987 De ubestikkelige ¤¤ Jim Malone The Untouchables
1988 The Presidio Oberstløytnant Alan Caldwell
Memories of Me Seg selv
1989 Indiana Jones og det siste korstog Henry Jones senior Indiana Jones and the Last Crusade
Family Business Jessie McMullen
1990 Jakten på Rød Oktober Kaptein Marko Ramius The Hunt for Red October
Russlands hus Barley Blair The Russia House
1991 Highlander 2: Fremmed uten navn Juan Sánchez Villa-Lobos Ramírez Highlander II: The Quickening
Robin Hood – tyvenes prins Kong Rikard Løvehjerte Robin Hood: Prince of Thieves
1992 Medisinmannen Dr. Robert Campbell Medicine Man
1993 Blodrød sol Kaptein John Connor Rising Sun
1994 En god mann i Afrika Dr. Alex Murray A Good Man in Africa
1995 I sannhetens tjeneste Paul Armstrong Just Cause
Kongens ridder Kong Arthur First Knight
1996 Dragonheart Draco (stemme)
The Rock John Patrick Mason
1998 Hevnere i kjole og hvitt Sir August de Wynter The Avengers
Kjærlighetens spill Paul Playing by Heart
1999 Entrapment Robert MacDougal
2000 Møtet med Forrester William Forrester Finding Forrester
2003 The League of Extraordinary Gentlemen Allan Quatermain
2012 Sir Billi[25] Sir Billi (stemme)

¤ For denne rollen vant han en BAFTA-pris.
¤¤ For denne rollen vant han en Oscar for beste mannlige birolle.

Litteratur

Referanser

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, oppført som Sir Sean Connery, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Sean-Connery, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, «Sean Connery», besøkt 9. april 2014
  3. ^ a b Store russiske encyklopedi
  4. ^ Proleksis Encyclopedia, Proleksis enciklopedija ID 15838
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 2014
  6. ^ BBC Online, www.bbc.com, besøkt 1. november 2020
  7. ^ The Scotsman, www.scotsman.com, besøkt 1. november 2020
  8. ^ VG, «Sean Connery er død», forfatternavn Sindre Camilo Lode, Håkon Kvam Lyngstad, verkets språk bokmål, utgitt 31. oktober 2020, besøkt 1. november 2020
  9. ^ «Sean Connery: James Bond actor dies aged 90», verkets språk engelsk, tittel for videre verk BBC News, utgitt 31. oktober 2020, besøkt 31. oktober 2020
  10. ^ «史恩康納萊90歲過世 曾演第一代007情報員», verkets språk National language of Republic of China, utgitt 31. oktober 2020, besøkt 31. oktober 2020
  11. ^ The Scotsman, www.scotsman.com, besøkt 1. november 2020
  12. ^ Internet Movie Database, www.imdb.com, besøkt 29. juli 2019
  13. ^ ibdb.com
  14. ^ arkiv-URL web.archive.org, www.europeanfilmacademy.org, besøkt 13. desember 2019
  15. ^ Who's Who, Who's Who UK ID U11650
  16. ^ arkiv-URL web.archive.org, www.europeanfilmacademy.org, besøkt 24. desember 2019
  17. ^ «Sean Connery: James Bond actor dies aged 90». BBC News (engelsk). 31. oktober 2020. Besøkt 31. oktober 2020. 
  18. ^ Harmetz, Aljean (31. oktober 2020). «Sean Connery, Who Embodied James Bond and More, Dies at 90». The New York Times (engelsk). ISSN 0362-4331. Besøkt 31. oktober 2020. 
  19. ^ Yule 1992, s. 1
  20. ^ Christopher Bray: Sean Connery. The measure of a man, London: Faber & Faber, 2010, s. 17–18.
  21. ^ Wills, Dominic. «Sean Connery – Biography». tiscali.co.uk. Besøkt 20. september 2009. 
  22. ^ «1953 Mr. Universe – NABBA». musclememory.com. Besøkt 20. september 2009. 
  23. ^ Halvor Elvik: «Var tredjevalget som James Bond», Dagbladet, 4. januar 2005, s. 55.
  24. ^ «Dana Broccoli». telegraph.co.uk. 3. mars 2004. 
  25. ^ «Sean Connery Animated Adventure 'Sir Billi' to Premiere at Sonoma Film Festival». The Hollywood Reporter. 19. mars 2012. 

Eksterne lenker

Wikiquote-logo-en.svg
Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: