Firewall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Firewall
Generell informasjon
GenreQ19367312, kriminalfilm, dramafilm, actionfilm
NasjonalitetUSA, Australia
Premiere2006
Lengde105 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
Regissør(er)Richard Loncraine
ManusJoe Forte
Produsent(er)Armyan Bernstein
MusikkAlexandre Desplat
SjeffotografMarco Pontecorvo
KlippQ21094977
Foran kamera
MedvirkendeHarrison Ford, Paul Bettany, Virginia Madsen, Mary Lynn Rajskub, Robert Patrick, Robert Forster, Alan Arkin, Carly Schroeder, Jimmy Bennett, Eric Keenleyside, Kett Turton, Matthew Currie Holmes, Nikolaj Coster-Waldau, Vince Vieluf, Q3117917,[1] Ty Olsson,[1] Vincent Gale[1]
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
FilmselskapQ622668, Q812893
DistributørInterCom (Ungarn), Netflix, FandangoNow
Premiere(r)2006, 30. mars 2006 (Tyskland)[2]
Eksterne lenker

Firewall er en amerikansk spenningsfilm fra 2006. Harrison Ford og Paul Bettany spiller de viktigste rollene. Filmen er 105 minutter lang, ble distribuert av Warner Bros. Pictures, og ble publisert i USA den 10. februar 2006.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Jack Stanfield (spilt av Harrison Ford) er sikkerhetssjef for Landrock Pacific Bank i sentrum av Seattle. Representanter for et inkassobyrå dukker opp, og påstår at Stanfield skylder 95 000 dollar til dem. Jack tror dette skyldes identitetstyveri, og han overlater til en kollega i banken å ta seg av problemet. Han tar seg en drink sammen med en kollega, Harry Romano, som introduserer ham for Bill Cox, en mulig partner. Etterpå følger Cox etter Jack til bilen hans, og truer Jack med en pistol. Hjemme oppdager Jack at kona Beth og deres to barn er uskadd, men under overvåking av Cox`s håndlangere.

Neste morgen får Jack instruksjon om å overføre 10 000 dollar fra hver av bankens 10 000 største kunder, totalt 100 millioner dollar - og overføre pengene til en bankkonto kontrollert av Cox. Han utstyrer Jack med mikrofon og overvåkningskamera, for å være sikker på at Jack ikke finner på noe uten at de ser det. Hos Landrock Bank dukker Cox opp hos Jack, og presenterer seg igjen som en potensiell partner. Cox ber Jack gi ham en omvisning i bankens sikkerhetssystem. Hjemme den kvelden forsøker Jack en flukt med familien, men dette mislykkes. Som hevn gir Cox en kake til Jack`s sønn Andy som inneholder nøtter, noe Andy er allergisk mot, og han et anafylaktisk sjokk. Cox nekter dem behandling, inntil Jack godtar planen deres.

Neste morgen begynner Jack en overføring for å sende pengene til Cox`s offshore-kontoer. Etterpå bruker Jack en telefon med kamera for å ta bilder av all konto-informasjonen. Cox begynner deretter å dekke over alle sporene sine. Han tvinger Jack til å slette informasjon og film fra overvåkningskamera. Jack reiser deretter hjem, men finner huset tomt bortsett fra Liam, en av Cox`s medhjelpere. De har ingen intensjon om å la Jack leve, og Jack dreper Liam. Han forsøker å ringe kollegaen Harry, men han svarer ikke. Jack drar hjem til Harry, for å høre hva han egentlig vet om Cox. Men Cox dreper Harry med en pistol han tidligere hadde tatt fra Jack. Beth blir truet til å legge igjen en melding som antyder en affære på Harry`s telefonsvarer. Dette impliserer Jack i Harry`s død. I tillegg vil gjelden hans på 95 000 dollar bli ansett som motiv, hvis Jack blir mistenkt for å underslå bankens penger.

Jack vender seg til sin sekretær, Janet. Hun hjelper ham med å hente telefonen som inneholder bilder av Cox`s konto-informasjon. Jack går inn på hans kontoer på Caymanøyene og fjerner alle pengene. Han ringer Cox fra Liam`s telefon, og de går med på å frigjøre familien hans for å få tilbake pengene deres. I løpet av samtalen hører Jack hunden sin i bakgrunnen, og innser at han kan lokalisere familien ved å spore en GPS-sporing i hundens halsbånd. Signalet fører ham til et forlatt hus. Jack ber Janet kontakte politiet, og han reiser til huset. Jack`s datter Sarah løper ut av huset. En annen håndlanger, Pim, løper etter henne, men Jack dreper Pim og ødelegger bilen deres. Cox tar Beth og Andy til andre etasje av huset. Jack dukker opp og slåss mot Cox. Kampen deres ender i en grøft som Cox hadde gravd for Jack`s familie. Jack dreper Cox med en øks, og redder familien sin.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Harrison Ford

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  2. ^ http://www.imdb.com/title/tt0408345/releaseinfo; Internet Movie Database; besøksdato: 14. april 2017; verkets språk: engelsk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]