Jakten på Rød Oktober

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jakten på Rød Oktober
orig. The Hunt for Red October
Forfatter(e)Tom Clancy
SpråkAmerikansk-engelsk, engelsk
SjangerTechnothriller
Utgitt1984
ForlagUnited States Naval Institute
Sider387
OCLC11044981

The Hunt for Red October er en spenningsroman av Tom Clancy og er kanskje forfatterens mest kjente verk. Den utkom i 1984 og Den kalde krigen står for mye av bakteppet. Dette var den første boka Clancy utga om sin romanhelt Jack Ryan, men i seriens interne kronologi er det den fjerde boken.

Boka ble filmet i 1990 som Jakten på Rød Oktober.

Handling[rediger | rediger kilde]

Marko Aleksandrovitj Ramius, en kommandør av litauisk herkomst i den sovjetiske nordflåten, mister sin hustru på grunn av slurv under hva som skulle ha vært et rutinemessig kirurgisk inngrep. Desillusjonert og lei av den sovjetiske korrupsjonen bestemmer han seg for å hoppe av. Når han får befalet over den toppmoderne missilbestykkede, atomdrevne undervannsbåten «Rød Oktober» myrder han fartøyets politiske kommissær og gir mannskapet falske ordre om at undervannsbåten har kurs mot Cuba.

I en trassig gest poster han innen avgang et brev til den sovjetiske marinens sjef, admiral Jurij Padorin, der han avslører planen sin. Hele nordflåten settes da inn i en intensiv jakt etter «Rød Oktober», noe som raskt pådrar seg CIAs oppmerksomhet. Den nyansatte etterretningsanalytikeren Jack Ryan sendes ut for å avdekke russernes hensikter, men han aner allerede at Ramius planlegger å hoppe av og dras stadig nærmere hendelsenes sentrum i sine forsøk på å styrke sin teori. Den militære spenningen blir høyst påtagelig når begge supermaktenes mariner møtes i Nordatlanteren utenfor USAs østkyst.

Handlingen i The Hunt for Red October er inspirert av en virkelig hendelse. Den 8. november 1975 gjorde den sovjetiske fregatten «Storozjevoj» mytteri mot Sovjetunionen og forlot Riga i Latvia for å forsøke å nå den svenske øya Gotland.[1] «Storozjevoj» nådde aldri Gotland idet skipet ble bordet av marineinfanteri innen det nådde svensk territorialfarvann.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (engelsk) http://www.marxist.com/History/realredoctober900.html.