Hopp til innhold

Jaget (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jaget
orig. The Fugitive
Generell informasjon
SjangerThriller
Utgivelsesår1993
Prod.landUSA
Lengde2 t. 10 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiAndrew Davis
ManusforfatterDavid Twohy
Roy Huggins
Foran kamera
Hovedrolle(r)Harrison Ford
BirollerTommy Lee Jones
Sela Ward
Joe Pantoliano
Eksterne lenker

Jaget (originaltittel: The Fugitive) er en amerikansk thriller fra 1993 regissert av Andrew Davis. Filmen handler om legen Richard Kimble som feilaktig blir dømt for mordet på sin kone, men klarer å flykte under en fangetransport. Underveis forsøker han å finne den egentlige morderen. Hovedrollen som Dr. Kimble spilles av Harrison Ford, mens Tommy Lee Jones spiller en United States marshal som leder jakten på ham.

Den er basert på TV-serien med samme navn. Tommy Lee Jones vant en Oscar for beste mannlige birolle og filmen vant også en Golden Globe Award.

I 1998 kom en spin off, U.S. Marshals, hvor Tommy Lee Jones spiller den samme Gerard som leder en ny jakt på en ny rømling.

Det amerikanske filminstituttet (AFI) har kåret Jaget til tidenes 33. beste spenningsfilm fra USA.[1]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Dr. Richard Kimble (spilt av Harrison Ford) en fremtredende kirurg i Chicago, kommer hjem og oppdager sin kone Helen dødelig skadd av en en-armet mann som bruker en protese-arm. Kimble slåss mot gjerningspersonen som stikker av. Politiet finner ingen bevis for hans påstander om at det var et innbrudd. I tillegg til Helens innbringende livsforsikring og en misforstått nødsamtale til politiet resulterer i at Kimble blir urettmessige arrestert for drap, og blir snart dømt til livstid i fengsel.

Kimble og flere medfanger blir fraktet til et annet fengsel med buss, og flere fanger forsøker å flykte. To fanger og buss-sjåføren blir drept når bussen havner i en kløft og blir truffet av et tog. Kimble redder en vakt, unnslipper kollisjonen og flykter, men toget sporer av som følge av kollisjonen. Ett par timer senere kommer agent fra U.S. Marshals Service, Samuel Gerard og hans kollegaer Renfro, Biggs, Newman og Poole, og begynner jakten etter Kimble. Han sniker seg inn på et sykehus for å behandle skadene sine, og endre sitt eget utseende. Gerard følger etter ham, men faller og slipper våpenet. Kimble tar våpenet og retter det mot Gerard, og forkynner sin egen uskyld - før han stikker av uten å skyte.

Kimble vender tilbake til Chicago for å jakte på den virkelige morderen, og får penger fra sin gamle venn og kollega Dr. Charles Nichols. Kimble later som han er vaktmester for å infiltrere protese-avdelingen på sykehus for å skaffe en liste over alle som fikk protese på armen. På sykehuset ser Kimble at en ung pasient har blitt feildiagnostisert. Kimble gir nye ordre sånn at pasienten kan redde livet. Men han blir konfrontert av en lege som innser at Kimble ikke er den han påstår å være. Gerard spekulerer i at Kimble leter etter den en-armede morderen. Når han skal intervjue en av mennene på listen hans, unngår Kimble så vidt å bli pågrepet av Gerard, men Gerard begynner å lure på om Kimble egentlig var skyldig eller ikke.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Harrison Ford

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]