Hopp til innhold

Wikipedia:Hvem skriver Wikipedia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hjelp:Portal

Hvem skriver Wikipedia?


Det gjør du! Hvem som helst kan være modig og redigere en eksisterende artikkel eller lage en ny, og frivillige trenger ikke noen formell opplæring. Wikipediaer finnes på mange språk, og menneskene som skriver og redigerer artikler i Wikipedia kommer fra land hele verden rundt og har et bredt spekter av bakgrunner og vidt forskjellige aldre. En hvilken som helst bidragsyter til denne encyklopedien, både uregistrerte og registrerte, kalles en «Wikipedianer», eller bare en bruker.

Når en stor gruppe mennesker arbeider for å samle informasjon om et gitt emne, kan uenigheter oppstå. En nyttig funksjon i Wikipedia er muligheten for å sette et merke på en artikkel eller et avsnitt i en artikkel med en bemerkning om at artikkelens nøytralitet er omstridt. For å løse uenigheten vil interesserte brukere dele sine synspunkter på artikkelens diskusjonsside. De vil prøve å oppnå konsensus slik at alle gyldige perspektiver kan representeres på en rettferdig måte. Dette gjør at Wikipedia er et sted ikke bare med informasjon, men også samarbeid.

Mange brukere av Wikipedia konsulterer sidehistorikken for en artikkel for å kunne vurdere antallet bidragsytere til artikkelen og bidragsyternes perspektiv. Du kan også konsultere diskusjonssiden til en hvilken som helst artikkel for å se hva andre lesere og brukere har å si om den.

Våre beste artikler fremheves i listen over utmerkede artikler. Disse artiklene er gitt status som «utmerket» fordi de ble bedømt til å være av høy kvalitet av andre brukere. (Hvis senere redigeringer reduserer en utmerket artikkels kvalitet, kan en bruker nominere artikkelen for å få den fjernet fra listen hvis høy kvalitet ikke kan gjenoppnås.)

Hvordan forbedre artikler[rediger kilde]

Når en artikkel er ufullstendig eller unøyaktig, kan du redigere artikkelen for å få den mer nøyaktig eller nyttig. Noen kan sette en notis på toppen av artikkelen for å indikere at artikkelen trenger opprydning. Det er også mulig å lage en ny artikkel for å dele informasjon som ennå ikke er på Wikipedia.

Den beste måten å avgjøre hvorvidt et spesielt utsagn er nøyaktig er å finne uavhengige pålitelige kilder for å bekrefte utsagnet, slik som bøker, magasinartikler, tv-nyheter eller andre nettsider. For mer veiledning om å vurdere nøyaktigheten av Wikipedias artikler, se Wikipedia:Research med Wikipedia. Ifølge Wikipedias retningslinjer skal bare verifiserbare utsagn tilføyes i encyklopedien, og original forskning skal ikke legges inn. Wikipedias stilveiledning oppfordrer brukere til å sitere kilder. Detaljerte siteringer gjør at leserne lett kan verifisere innholdet det er snakk om.