Patriotenes spill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Patriotenes spill
orig. Patriot Games
Generell informasjon
Utgivelsesår1992
Prod.landUSA
Lengde1 t. 57 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiPhillip Noyce
ProdusentMace Neufeld
ManusforfatterDonald E. Stewart
MusikkJames Horner
Foran kamera
Hovedrolle(r)Harrison Ford
BirollerAnne Archer
Sean Bean
James Earl Jones
Richard Harris
Annen informasjon
Budsjett45 millioner dollar
Prod.selskapParamount Pictures
Premiere5. juni 1992 (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Patriotenes spill (originaltittel: Patriot Games) er en actionfilm fra 1992 regissert av Phillip Noyce. Den er basert på Tom Clancys roman med samme navn, og er en oppfølger til actionfilmen The Hunt for Red October fra 1990, men med andre skuespillere i hovedrollene. Harrison Ford har hovedrollen som Jack Ryan, og Anne Archer spiller hans kone. James Earl Jones er den eneste skuespilleren som gjentok sin rolle fra den tidligere filmen, med rollen som admiral James Greer. På rollelisten står også Sean Bean, Samuel L. Jackson og Richard Harris. Filmen hadde premiere på kino i USA den 5. juni 1992. Dette var en forløper til filmen Overhengende fare, som kom ut i 1994.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Den pensjonerte CIA-agenten Jack Ryan (Harrison Ford) er på ferie sammen med sin kone og datter i London. De blir vitne til et terrorangrep rettet mot lord William Holmes (James Fox), en britisk statssekretær for Nord-Irland. Jack Ryan griper inn og blir skadet, men han dreper en av overfallsmennene, Patrick Miller, mens hans eldre bror, Sean, ser på. Holmes overlever angrepet, de gjenværende angriperne flykter, og Sean blir pågrepet av politiet. Ryan blir kalt inn som vitne i rettssaken mot Miller, som var medlem av en utbrytergruppe fra Den provisoriske IRA. Miller blir senere dømt for sine forbrytelser, og skal etter planen overføres til et fengsel på Isle of Wight. Men underveis til fengsel blir konvoien med Miller angrepet av andre medlemmer av IRA, inkludert Kevin O'Donnell som dreper noen politifolk, og alle sammen flykter.

Miller og noen kompanjonger flykter til Nord-Afrika hvor de legger en ny plan for å kidnappe Lord Holmes. Miller ber også flere IRA-medlemmer om å bli med ham til USA for å drepe Ryan og hans familie som hevn for at Ryan drepte broren hans. Ryan overlever et attentat-forsøk orkestrert av Annette (Polly Walker) og en medskyldig utenfor US Naval Academy. Senere angriper Miller og en håndlanger Ryans kone og datter på en travel motorvei og begge blir skadet. Rasende over angrepet mot familien sin, bestemmer seg Ryan for å begynne å arbeide for CIA igjen. Ryan oppdager at Miller holder til i en treningsleir i Libya. Soldater fra det britiske Special Air Service angriper og dreper alle i treningsleiren, operasjonen blir filmet og Ryan ser på over satellitt. Det Ryan ikke er klar over, var at Miller og hans kompanjonger allerede hadde reist fra leiren og er på vei til USA for å arrangere sitt neste angrep. Lord Holmes besøker Ryan i hans hjem for å formelt tildele ham Royal Victorian Order.

Ved hjelp av Lord Holmes sin forræderiske assistent, følger Miller og hans menn etter Holmes til Ryans hjem i Maryland hvor de dreper flere agenter fra det amerikanske Diplomatic Security Service som beskytter boligen. De gjør et nytt forsøk på å kidnappe Lord Holmes, men Ryan får Holmes og familien hans i sikkerhet, samtidig som han får Miller og hans kompanjonger vekk fra hjemmet. Et Hostage Rescue Team fra det amerikanske Federal Bureau of Investigation blir sendt for å plukke dem opp, men Ryan må gjemme seg Miller og mennene hans frem til politiet kommer dit. Ryan kommer på en plan hvor familin hans og Lord Holmes gjemmer seg i nærheten av en strand samtidig som Ryan reiser vekk fra kysten på en båt. Miller, O'Donnell og Annette følger etter ham i en annen båt. De skjønner snart at Ryan leder dem vekk fra Holmes, og O'Donnell og Annette prøver å overtale Miller til å reise tilbake for å lete etter Holmes. Men en rasende Miller dreper begge to, og fortsetter sin jakt på Ryan for å ta hevn over broren sin. Miller tar igjen båten til Ryan, og de havner i en slåsskamp. Miller angriper Ryan med et anker. Men Ryan spidder ham med ankeret, og Miller dør.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]