Jack Lemmon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jack Lemmon
Jack Lemmon - 1968.jpg
Promobilde fra 1968.
FødtJohn Uhler Lemmon III
8. februar 1925
Newton
Død27. juni 2001 (76 år)
Los Angeles
Gravlagt Westwood Village Memorial Park Cemetery
Ektefelle
Barn
Utdannet ved Harvard University, Phillips Academy
Beskjeftigelse
9 oppføringer
Filmskuespiller, komiker, filmregissør, offiser, karakterskuespiller, fjernsynsskuespiller, skuespiller, programleder, teaterskuespiller
Nasjonalitet USA
Utmerkelse
7 oppføringer
Aktive år1949–2000
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Jack Uhler Lemmon III (født 8. februar 1925 i Newton i Massachusetts, død 27. juni 2001 i Los Angeles i California) var en amerikansk skuespiller og musiker.

Lemmon debuterte i 1954 og ble raskt kjent som en allsidig skuespiller. Han fikk ry som en glimrende komedieskuespiller, men gjorde også en rekke dramatiske rollefigurer. I komediene spilte han ofte rollen som den uheldige anti-helten som møter verden med et oppfarende, nervøst gemytt. Lemmon huskes kanskje mest for filmene han spilte i sammen med Walter Matthau, samt komedien Noen har det hett (1959).

Lemmon var yrkesaktiv i over femti år og mottok en rekke nominasjoner og utmerkelser. Han vant to Oscar, én for rollen som fenrik Frank Thurlowe Pulver i filmen Mister Roberts (1955) og én for rollen som Harry Stoner i filmen Det blåser på toppen (1973). Lemmon har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

skuespillerstubbDenne biografien om en skuespiller er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.