Anne Archer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Anne Archer
Ann Archer.jpg
Født 24. august 1947 (70 år)
Los Angeles
Far John Archer
Mor Marjorie Lord
Barn Tommy Davis
Yrke Filmskuespiller, teaterskuespiller, tv-skuespiller
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Miss Golden Globe, IAS Freedom Medal
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Anne Archer (født 24. august 1947 i Los Angeles i California) er en amerikansk skuespillerinne. Hun debuterte som skuespiller i filmene The Honkers og Cancel My Reservation fra 1972. Den siste filmen hun har spilt i per 1. januar 2010 er Ghosts of Girlfriends Past fra 2009.

Archer fikk sitt gjennombrudd som skuespiller for rollen som den forrådte husmoren og kona til Michael Douglas i thrilleren Fatal Attraction. Filmen fikk henne en Oscar-nominasjon for beste kvinnelige birolle. Hun spilte senere legen og kona til CIA-analytikeren Jack Ryan i to filmer som er basert på romanene til Tom Clancy i filmen Patriot Games fra 1992 og 1994-filmen Overhengende fare der hun spilte mot Harrison Ford.

Archer er medlem av Scientologikirken som også John Travolta og Tom Cruise er medlemmer av. I 2006 grunnla Archer non-profit organisasjonen Artister for menneskerettigheter (Artist for Human Rights) som er en gren av Scientologi-kirken. Artist for Human Rights forfekter like rettigheter for alle mennesker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]