Anne Archer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Anne Archer
Ann Archer.jpg
Født24. august 1947 (70 år)
Los Angeles
Far John Archer
Mor Marjorie Lord
Barn Tommy Davis
Utdannet ved Pitzer College
Beskjeftigelse Filmskuespiller, teaterskuespiller, fjernsynsskuespiller
NasjonalitetUSA
Utmerkelser Miss Golden Globe, IAS Freedom Medal
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Anne Archer (født 24. august 1947 i Los Angeles i California) er en amerikansk skuespillerinne. Hun debuterte som skuespiller i filmene The Honkers og Cancel My Reservation fra 1972. Den siste filmen hun har spilt i per 1. januar 2010 er Ghosts of Girlfriends Past fra 2009.

Archer fikk sitt gjennombrudd som skuespiller for rollen som den forrådte husmoren og kona til Michael Douglas i thrilleren Fatal Attraction. Filmen fikk henne en Oscar-nominasjon for beste kvinnelige birolle. Hun spilte senere legen og kona til CIA-analytikeren Jack Ryan i to filmer som er basert på romanene til Tom Clancy i filmen Patriot Games fra 1992 og 1994-filmen Overhengende fare der hun spilte mot Harrison Ford.

Archer er medlem av Scientologikirken som også John Travolta og Tom Cruise er medlemmer av. I 2006 grunnla Archer non-profit organisasjonen Artister for menneskerettigheter (Artist for Human Rights) som er en gren av Scientologi-kirken. Artist for Human Rights forfekter like rettigheter for alle mennesker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]