Jack London

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jack London
Jack London young.jpg
FødtJohn Griffith Chaney Lobondon
12. jan. 1876[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
San Francisco[5]Rediger på Wikidata
Død22. nov. 1916[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (40 år)
Glen Ellen[5]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
13 oppføringer
Skribent[6][3][5], journalist, romanforfatter, krigskorrespondent, essayist, selvbiograf, manusforfatter, science fiction-forfatter, barnebokforfatter, reiseforfatter, prosaforfatter, lyriker, dagbokskriverRediger på Wikidata
Utdannet ved University of California, Berkeley, Oakland High SchoolRediger på Wikidata
Ektefelle Charmian London, Bessie Maddern LondonRediger på Wikidata
FarWilliam Henry Chaney
Mor Flora London[7]Rediger på Wikidata
Barn Joan London, Becky LondonRediger på Wikidata
Parti Parti de gaucheRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Gravlagt Jack London State Historic ParkRediger på Wikidata
Signatur
Jack Londons signatur

Jack London (født John Griffith Chaney 12. januar 1876 i San Francisco i California i USA, død 22. november 1916 i Glen Ellen i Sonoma County i California) var en amerikansk forfatter. Han var i ungdommen innom flere yrker, bl.a. sjømann og som gullgraver i Klondyke i 1897. Opplevelsene som sjømann og som gullgraver gav ham bakgrunn for flere av bøkene han skrev. Han var også selv landstryker i USA en tid. Opplevelsene fra dette er skildret i boka Landstrykerliv.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

London var uekte barn av Flora Wellman (1843–1922), av god borgerlig bakgrunn,[8] og filosofen, astrologen og vandrepredikanten[9] William Henry Chaney (1821–1903), kalt professoren.[10]

Avisen San Francisco Chronicle skrev 4. juni 1875 at Chaney under dramatiske omstendigheter hadde jaget Flora Wellmann på dør, fordi hun ikke hadde gått med på en abort. Derpå forsøkte hun å begå selvmord med en overdose opium og skjøt seg - i kinnet -, men kunne bli reddet fra dødens vold.

Den 7. september 1876 giftet Flora Wellman seg med en krigsveteran fra Pennsylvania, tømmermannen, forretningsmannen og bonden John London. Han drev blant annet med salg av symaskiner. Ekteparet flyttet over til Oakland, der John London åpnet en kolonialbutikk.[11] Familien levde et liv i armod og flyttet en del rundt i området rundt San Francisco Bay. I 1886 kom familien tilbake til Oakland. John London var nå så godt som invalid, og det var opp til moren og den unge Jack London å forsørge familien. Han bodde på denne tiden for det meste i leiligheten til den tidligere negerslavinnen Virginia Prentiss, som nærmest ble hans fostermor og preget ham i høy grad.[12] Begge «mødre» skulle overleve Jack London og bodde mot slutten sammen i felles hushold.

Tidlige beskjeftigelser[rediger | rediger kilde]

Jack London forsøkte seg i sin ungdom på en rekke yrker, blant annet avisbud, havnearbeider, cowboy og Gullgraver. Under den russisk-japanske krig 1904-05 var han korrespondent for Hearst-pressen. Han vandret på sin fritid rundt i USA og Canada og var også meget på Hawaii.

Jack London giftet seg to ganger, først med Bess Maddern i april 1900, og så med Charmian Kittredge 1905, bare én dag etter at han hadde skilt seg fra Maddern.

Forfatter[rediger | rediger kilde]

Han hadde selv vært landstryker, sjømann og gullgraver innen han ble forfatter, og mange av hans bøker utspiller seg i villmarken eller på havet. Hans mest kjente roman er The Call of the Wild, 1903, som handler om en hund som mot sin vilje blir tatt fra den solrike Santa Clara Valley i California og blir trekkhund i et hundespann i Klondike. Et par andre kjente bøker er The Sea Wolf som handler om en hardfør selfanger, og Martin Eden som er en selvbiografisk roman.

Han er også kjent for sine sosialistiske holdninger som han fikk etter å ha lest Det kommunistiske manifest. Dette gir seg uttrykk blant annet i boken The Iron Heel fra 1907.

Jack London var meget produktiv og rakk trass sitt korte liv å skrive totalt 49 romaner og mange noveller. Som forfatter ble han uhyre fremgagsrik. Det finnes to sider av den litterære Jack London: dels den samfunnskritiske, dels den villmarksskildrende. Det er som den sistnevnte den største fremgangen kom.

Jack Londons død ble omdiskutert, og det fantes mistanker om selvmord med en overdose morfin.

Bibliografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Portrett utført av Arnold Genthe mellom 1906 og 1916.

Noveller[rediger | rediger kilde]

Romaner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, brockhaus.de, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ a b c Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 32905, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ a b Babelio, Babelio forfatter-ID 5735[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ a b c Kratkaja literaturnaja entsiklopedija[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ Library of the World's Best Literature[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ Geni.com[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ «Kurzbiografie von Flora Wellman-London bei london.sonoma.edu». Arkivert fra originalen 20. desember 2015. Besøkt 29. desember 2015. 
 9. ^ Michail Krausnick: Jack London, S. 8
 10. ^ John Sutherland: „Introduction to John Barleycorn“. In: John Barleycorn. Oxford University Press, Oxford 1998
 11. ^ Thomas Ayck: Jack London, Rowohlt, Reinbek 2000, s. 15 f
 12. ^ Über die Rolle von „Mammy“ Virginia Prentiss im Leben Jack Londons bei parks.ca.gov

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]