Warren Beatty

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Warren Beatty
Warren Beatty - 1975.JPG
Født 30. mars 1937 (78 år)
Richmond
Ektefelle Annette Bening
Samboer Leslie Caron, Maja Plisetskaja, Madonna, Isabelle Adjani
Søster Shirley MacLaine
Parti Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Writers Guild of America Award, Donostia Award, Directors Guild of America Award, Oscar for beste regi

Warren Beatty (født Henry Warren Beaty 30. mars 1937 i Richmond i Virginia) er en amerikansk skuespiller, filmprodusent, filmforfatter og filmregissør. Han er bror av skuespilleren Shirley MacLaine. Beatty vant i 1981 en Oscar for beste regi med filmen Reds.

Beatty vervet seg seg til California Air National Guard, den 11. februar 1960. Den 1. januar 1961, ble han dimmitert på grunn av fysisk funksjonshemming. Han gikk samtidig ut av rullene til United States Air Force Reserve. Beatty begynte sin skuespiller-karriere i TV-serier som Studio One (1957), Playhouse 90 (1959), and The Many Loves of Dobie Gillis (1959). Han fikk sin filmdebut mot Natalie Wood i Splendor in the Grass (1961). Filmen var en kinosuksess og Beatty ble nominert til Golden Globe Award i kategorien Best Motion Picture Actor – Drama. Senere fikk han roller i flere små filmer som The Roman Spring of Mrs. Stone (1961).

Warren Beatty på settet til Dick Tracy (1990)

I 1978 var Beatty regissør, produsent, manusforfatter og skuespiller i filmen Heaven Can Wait. Filmen ble nominert til ni Oscar-priser, inkludert beste film, beste regissør og beste mannlige skuespiller. I 1991 spilte han hovedrollen som gangsteren Bugsy Siegel i den biografiske dramafilmen Bugsy som spilte inn nesten 50 millioner dollar på amerikanske kinoer. Filmen ble nominert til ti Oscar-priser, og Beatty ble nok en gang nominert til beste skuespiller. Hans neste film, Love Affair (1994), gjorde det også ganske bra på kino. I 1998 var Beatty produsent, regissør og han hadde hovedrollen i den politiske satiren Bulworth som ble nominert til beste originale manus. I 2001 kom hans siste film til dags dato, Town and Country. I 2007 ble Beatty tildelt Cecil B. DeMille-prisen fra Hollywood Foreign Press Association.

Beatty vurderte seriøst å stille som presidentkandidat for det demokratiske partiet iløpet av sommeren 1999. Etter at det ble klart at de to eneste kandidatene for det demokratiske partiets nominasjon skulle bli visepresident Al Gore og tidligere senator Bill Bradley fra New Jersey, gjorde Beatty det allment kjent at han var misfornøyd med de to valgene og han kom med flere hint om at han kanskje var villig til å stille til nominasjonen selv. Han kunngjorde i september 1999 at han ikke ville stille til valg som presidentkandidat. Beatty giftet seg med skuespillerinne Annette Bening den 12. mars 1992, og de har fire barn sammen. Før sitt ekteskap med Bening hadde Beatty et rykte på seg for å være en av Hollywoods mest beryktede skjørtejegere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Warren Beatty – bilder, video eller lyd


Forrige mottaker:
 Robert Redford 
Oscar for beste regi
Neste mottaker:
 Richard Attenborough