Oxford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Denne artikkelen omhandler byen Oxford i England. Se også Oxford (andre betydninger).
Oxford
Oxford

Kart over Oxford
Vist i Oxfordshire

Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Region: Sørøst-England
Adm. grevskap: Oxfordshire
Seremonielt grevskap: Oxfordshire
Status Distrikt
Adm. senter Oxford
Areal 45,59 km²
Befolkning 134 605 (2002)
Bef.tetthet 2 952,5 innb./km²
ONS-kode 38UC

Koordinater: 51°45′07″N 1°15′28″V Oxford er en by i Oxfordshire, England. Den er også et administrativt distrikt, og administrasjonsby i grevskapet. Oxford er hjemby for det eldste universitet i den engelskspråkelige verden, University of Oxford. Ulikt «rivalen» Cambridge er Oxford også en industriby, og er spesielt forbundet med bilproduksjonen i forstaden Cowley. Men byen har også stålverk, trykkeri, forlag, elektrotekniske fabrikker og næringsmiddelindustri.

Byen er kjent som «byen med de drømmende spir», et navn innført av Matthew Arnold på grunn av universitetsbygningenes arkitektur.

Elven Themsen renner gjennom Oxford, der navnet Isis blir brukt om en strekning på om lag 4,5 kilometer.

Byen blir i stor grad preget av Oxford universitet med de mange collegebygningene, som stort sett har gotiske stiltrekk, og Bodleian Library med lesesalen Radcliffe Camera. Av de mange kirkene i byen finner en domkirken med kjente glassmalerier, St. Michael's (1000-tallet) og St. Mary the Virgin (1200-tallet), kapellet ved Christ Church College som ble gjort til den minste katedralen i England, og All Saints Church. I byen ligger også Sheldonian Theatre (1663–1669), en botanisk hage, og flere museer. Bydelene i sørøst og nord er dominert av industri og bostedstrøk.

Oxford vokste opp omkring rundt et nonnekloster og ble fra omkring 1200 et av de fremste utdanningssentrene i Europa. Siden 1970 har byen også vært sete for Oxford Polytechnic.

Oxford ligge ved knutepunktet til flere viktige veier og elver, og er en gammel by som ble grunnlagt på 700-tallet. Den ble forsvart mot angrep fra vikingene og har et borgtårn frå 1071. Under den engelske borgerkrig var byen hovedstad for rojalistene og ble i 1646 kringsatt av parlamentstroppene.

Kjente personer fra Oxford[rediger | rediger kilde]

Storbritannias geografi-stubbDenne Storbritannias geografi-relaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.