Moskitokysten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Moskitokysten
orig. The Mosquito Coast
Generell informasjon
SjangerDrama / Eventyr
Utgivelsesår1986
Prod.landUSA
Lengde1 t. 57 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense12 (Norge)
Bak kamera
RegiPeter Weir
ProdusentJerome Hellman
ManusforfatterPaul Schrader
MusikkMaurice Jarre
SjeffotografJohn Seale
KlippThom Noble
Foran kamera
Hovedrolle(r)Harrison Ford
Helen Mirren
River Phoenix
Annen informasjon
BudsjettUSD 25 millioner
Prod.selskapThe Saul Zaentz Company
Jerome Hellman Productions
Premiere26. november 1986 (USA)
5. februar 1987 (Norge)
Eksterne lenker
Filmen ble innspilt ulike steder i Belize
Filmen ble innspilt ulike steder i Belize

Moskitokysten (originaltittel: The Mosquito Coast) er et amerikansk eventyrdrama fra 1986 regissert av Peter Weir. Filmen handler om en desillusjonert familiefar som vender ryggen til det amerikanske forbrukersamfunnet og tar familien med til Mellom-Amerikas jungel for å skape et nytt liv. Det nye livet i jungelen begynner bra, men etterhvert utvikler det seg til et dystopisk mareritt for kone og barn. De ledende rollene spilles av Harrison Ford, Helen Mirren og River Phoenix. Manus er basert på Paul Theroux' roman med samme tittel fra 1981.

Filmen ble ingen publikumssuksess og fikk blandet mottakelse av kritikerne. Skuespillerprestasjonene fikk imidlertid hederlig omtale, spesielt Harrison Fords innsats, som ble beskrevet som hans beste noensinne.

Handling[rediger | rediger kilde]

Allie Fox er en desillusjonert, men nevenyttig oppfinner som har fått nok av USAs moderne forbrukersamfunn, som han mener «kjøper søppel, selger søppel og spiser søppel». Han er meget kritisk til oppfatningen om at det finnes en gud og er dessuten overbevist om at landet hans i nærmeste fremtid vil gå under i et kjernfysisk ragnarok. Etter å ha utviklet prototypen til en ismaskin slutter han jobben, selger huset og tar kona og barna med seg til et fjernliggende sted i Mellom-Amerikas jungel kalt Moskitokysten. Der har han til hensikt å bygge et nytt liv for seg selv og familien. Visjonen er et rent liv der de kan leve selvstendig og upåvirket av sivilisasjonen.

Ved hjelp av familien og lokale krefter klarer han å realisere drømmen om å bygge en is-fabrikk i jungelen. Fox mener at is er sivilisasjon og derfor vil han bringe den til urfolket i jungelen. Alt synes å gå greit, men snart får han trøbbel med en lokal predikant fra USA, sin egen familie, noen geriljasoldater og ikke minst naturkreftene. Hans største problem er imidlertid hans eget ego og besettelsen etter å skape den perfekte verden. Han viser seg å være en visjonær som lar sine ideer gå foran alt og som manipulerer omverdenen til han får det som han vil.

Når de andre familiemedlemmene ønsker å dra tilbake til vestens sivilisasjon setter han seg på bakbeina. Besettelsen etter å skape et utopisk samfunn forvandler ham gradvis til en tyrann. Etter å ha sprengt is-fabrikken i filler blir de nødt til å finne en ny sted å etablere seg. På vei nedover ei elv møter de på nytt predikanten og hans familie. Dette møtet ender tragisk.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi[rediger | rediger kilde]

Moskitokysten ble dårlig besøkt av publikum og innbrakte bare drøyt $14 millioner i USA.[1] Den havnet på en 57. plass over de mest innbringende filmene i USA i 1986.[2]

Produksjonskostnadene var på $25 millioner.[3]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk blandet mottakelse av kritikerne, noe som gjenspeiles i at den har fått 76 % på Rotten Tomatoes[4] og 49% på Metacritic.[5] Den amerikanske filmanmelderen Roger Ebert gav den bare 2 av 4 stjerner og mente den var for kjedelig. Han mente imidlertid av både regissøren og skuespillerne gjorde en god jobb, men at manus ikke fungerte helt bra.[6] Leonard Maltin var langt mer begeistret og gav den 3,5 av 4 stjerner.[7] Flere mente at Harrison Ford leverte en av sine aller beste rolleprestasjoner i filmen.[8][9] Ford har selv beskrevet den som den mest krevende rollen han har hatt.[10]

VGs anmelder gav den terningkast fem[11] mens Dagbladet gav den terningkast fire.[12] Aftenpostens Per Haddal gav den middelmådig omtale.[13]

Laquote.svgI Moskito-kysten fikk jeg spille for fullt orkester. Rollen var så omfattende og så full av motsetninger at den krevde det meste jeg kunne stille opp medRaquote.svg

Harrison Ford[10]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

River Phoenix ble tildelt en Young Artist Award, mens Harrison Ford og Maurice Jarre ble nominert til hver sin Golden Globe i henholdsvis i klassene beste mannlige skuespiller og beste musikk.[14]

Tema[rediger | rediger kilde]

Filmens tema regnes som typisk for Peter Weirs filmer. De handler oftest om mennesker i samspill, eller brytning med en kultur, natur eller fenomener som de kommer inn i som fremmede.[10] Ved siden av det så føyer handlinga i denne seg også inn i villmarks-sjangeren, der Greystoke: Legenden om Tarzan, apenes konge og Mitt Afrika kanskje er to av 1980-tallets mest kjente eksempler. Moskito-kysten har et realistisk syn på naturen: Den lar seg bare midlertidig temme, og sivilisasjonen tar hevn over den som vil rømme fra det.[10] Det hele utvikler seg til en apokalypse og med drap og eksplosjoner. Familien Fox blir tvunget på flukt inn i den tette jungelen igjen. Og Alex Fox blir hensynsløs, og gal.

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Rettighetene til manuset ble kjøpt like etter at boka ble publisert. Innspillingen skulle etter planene påbegynnes allerede i 1983 og Jack Nicholson skulle spille hovedrollen. Da han trakk seg ble prosjektet utsatt på ubestemt tid.[15] Mange utskiftinger i de store filmstudioene bidro også til at prosjektet ble lagt på is. Etter noen år fikk Harrison Ford rollen. Innspillingene startet 20. januar 1986[16] og pågikk utover vinteren og våren.

Jungelopptakene ble gjort i Belize, mens resten ble gjort i Rome i Georgia og Baltimore i Maryland.[17]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «The Mosquito Coast». Box Office Mojo. Besøkt 16. januar 2020. 
 2. ^ «Top 1986 Movies at the Domestic Box Office». The Numbers. Besøkt 16. januar 2020. 
 3. ^ «The Mosquito Coast». IMDb. Besøkt 16. januar 2020. 
 4. ^ «The Mosquito Coast (1986)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 16. januar 2020. 
 5. ^ «The Mosquito Coast». Metacritic. Besøkt 16. januar 2020. 
 6. ^ Ebert, Roger. «The Mosquito Coast movie review (1986) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 16. januar 2020. 
 7. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 
 8. ^ Almovie
 9. ^ Sexton, Thimothy. How the Box Office Failure of the Mosquito Coast Ended Harrison Ford's Career as an Actor - Yahoo Voices (5.2.2008)
 10. ^ a b c d Aftenposten morgen - Firebarnsfar i urskogen (31.1.1987, 30)
 11. ^ VG (11.10.1992 - Side: 50)
 12. ^ Filmfront
 13. ^ Aftenposten morgen - Pionserånd på vrangen (6.2.1987, s.10)
 14. ^ IMDb awards
 15. ^ Duke, Brad. Harrison Ford: the films. McFarland, 2005.
 16. ^ IMDb business/filming dates
 17. ^ IMDb filming locations

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]