Garnisonen i Porsanger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Garnisonen i Porsanger (GP) var navnet på alle hæravdelinger som var forlagt i Porsanger- og Karasjok kommuner. Hovedkvarteret er på Porsangmoen. Beliggende ved 70 grader nord, er den den nordligste militære garnison i verden.

Inntil den sikkerhetspolitiske endring som Sovjetunionens fall medførte for Norge, fungerte garnisonen og dens styrker som 2. forsvarsstyrke i en eventuell invasjon. På det meste hadde garnisonen så mye som 1500 soldater. En infanteribataljon på 900 mann var størstedelen av garnisonen styrker.

Porsanger jegerkompani var den nordligste hæravdelingen i den nordligste garnisonen i verden. Kompaniet hadde både vervede og profesjonelle soldater i tillegg til soldater i førstegangstjeneste.[1]

Avdelinger og forlegningsteder[rediger | rediger kilde]

  • Porsangmoen: En infanteribataljon (to geværkompanier, et støttekompani, et stabskompani), en stridsvognstropp, et middelstungt feltartilleribatteri, en jegertropp og verksted
  • Banak fort: Artillerifort sprengt inn i fjellet ved Banak flystasjon
  • Luftvernartilleribatteri forlagt på Banak flystasjon
  • Dorvunjarga grensestasjon i Karasjok kommune. Nedlagt, var deretter i bruk som evangeliesenter frem til 2012[2]

I tillegg til dette holdt Artilleribataljonen og Panserbataljonen til i leiren på Porsangmoen. Mange flere avdelinger var utstasjonert der, blant annet en jegerbataljon.

I en periode mellom 2010 og 2019 stod mye av leiren tom; foruten stab holdt Jegerkompaniet, HV-17, Alliert Treningssenter og HVBS/UB Finnmark til her. Leirens fremtid var lenge usikker. Jegerkompaniet (som ble en del av Etterretningsbataljonen) ble flyttet til Setermoen leir, Og HVBS/UB ble lagt ned i 2017.

Skytefelt[rediger | rediger kilde]

Det tilhørende skytefeltet, Porsangmoen og Halkavarre er et av landets fire største skytefeltskytefelt på 207 km². Feltet er utviklet som skytefelt for alle hærens våpen og skarpvåpenøvinger for Luftforsvaret. Feltet benyttes av alle forsvarsgrener, med Hæren og Porsangerbataljonen som den største brukeren. Halkavarre er ett av få felt som kan utøve samvirketrening med flystøtte.[3]

Også utenlandske avdelinger bruker skytefeltet, for blant annet å trene på løsning av oppdrag og overlevelse i arktisk vintermiljø.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Porsanger jegerkompani er den nordlegaste hæravdelinga i verda. Arkivert 16. mars 2011 hos Wayback Machine.
  2. ^ Norvang-Herstrøm, Elvi Rosita (19. februar 2013). «– Jeg har ikke sovet på tre døgn». NRK. Besøkt 29. november 2021. «Evangeliesenterets avdeling i Karasjok ble lagt ned i september 2012. Men noen pasientjournaler lå igjen i plastposer og pappesker på loftet i det tomme bygget, etter at senteret avsluttet sitt virke i Dorvonjárga like ved finskegrensen.» 
  3. ^ https://www.forsvarsbygg.no/no/skyte--og-ovingsfelt/porsangermoen-halkavarre-skyte-og-ovningsfelt/

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]