Redningstjeneste

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Canadisk redningstjeneste

Redningstjeneste (engelsk search and rescue, forkortet SAR), også kalt søk og redning, er søk etter og bistand til folk som er i nød eller overhengende fare.[1] Søk og redning kan gjennomføres både på land og over hav, og med ulike metoder og fremkomstmidler, slik som helikopter, båt, landbaserte motoriserte fremkomstmidler eller til fots.

Historie[rediger | rediger kilde]

En av verdens tidligste veldokumenterte redningsinnsatser fulgte 1656 havariet av det nederlandske handelsskipet Vergulde Draeck utenfor Australia. Overlevende sendt etter hjelp, og som respons ble tre forskjellige redningsoppdrag forsøkt, uten hell.[2]

Typer redningstjeneste[rediger | rediger kilde]

 • Fjellredning relatert til søk og redningsaksjoner spesielt i kupert og fjellterreng.
 • Landredning er å lete etter personer som er savnet eller er i nød på land eller i innlandsvassdrag. Tradisjonelt forbundet med villmarkssoner, landredningstjenester blir stadig mer nødvendig i urbane og forstadsområder for å finne personer med Alzheimer, autisme, demens eller andre forhold som fører til vandrende atferd.[3] Landredningsoppdrag som oppstår i urbane områder må ikke forveksles med «Urban SAR», som i mange jurisdiksjoner refererer til leting og uthenting av folk fra kollapsede bygninger eller andre hindringer.[4]
 • Urban livredning (USAR) er leting og redning av personer fra bygninger eller konstruksjoner som har falt sammen. På grunn av det spesielle arbeidet er de fleste lagene er tverrfaglige og omfatter personell fra politi, brannvesen og legevakt. I motsetning til tradisjonelle landredningsarbeidere, har de fleste urbane livreddere også grunnleggende opplæring i strukturell kollaps og farene forbundet med aktivte elektriske ledninger, ødelagte naturgasslinjer og andre farer. Mens jordskjelv har tradisjonelt vært årsak til urbane livredningsaksjoner, har terrorangrep og ekstremvær som tornadoer og orkaner har også resultert i bruk av disse ressursene.[5]
 • Stridsredning er søk og redningaksjoner som utføres under krig og som utføres innenfor eller nær krigssoner.[6]
 • Luft og sjøredning refererer til kombinert bruk av fly og overflatefartøyer for å lete etter og redde overlevende av fly som har gått ned på havet, samt sjøfolk og passasjerer på fartøy til sjøs i nød.[7]

Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er redningstjenesten en integrert tjeneste under et felles koordineringsapparat som har ansvaret for alle typer redningsaksjoner, både sjø-, land- og flyredning. Tjenesten utføres som et samvirke mellom offentlige etater, frivillige organisasjoner og private selskaper.

Justis- og beredskapsdepartementet har ansvaret for redningstjenesten i Norge. Tjenesten er operativt organisert med Hovedredningssentralen (HRS) og 28 lokale redningssentraler (LRS) samt 16 flyredningssentraler.

Frivillige organisasjoner er av mange ansett som bærebjelken i den norske redningstjenesten.[8] Både på havet og i fjellet er det organisasjoner som Norsk Folkehjelp, Røde Kors og Norske Redningshunder som er primære ressurser når noen er savnet eller skadet i terrenget.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Canadian Forces (1998). «B–GA–209–001/FP–001 DFO 5449 NATIONAL SAR MANUAL» (PDF). Besøkt 12. juli 2008.  linjeskift-tegn i |tittel= på plass 20 (hjelp)
 2. ^ Major, R. H. (editor) (1859) Early Voyages to Terra Australis, Now Called Australia, The Hakluyt Society, London (2001 facimile edition on Google Books)
 3. ^ Barry, Ellen (1999). «Alzheimer's Wanders Stir Concerns». Besøkt 11. januar 2010. 
 4. ^ U.S. Department of Homeland Security (2009). «Urban Search and Rescue (US&R)». Besøkt 11. januar 2010. 
 5. ^ U.S. Department of Homeland Security (2009). «About US&R». Besøkt 11. januar 2010. 
 6. ^ SPG Media Limited/Army-Technology.com (2009). «Term: Combat Search and Rescue». Arkivert fra originalen 2008-05-10. Besøkt 3. juni 2009. 
 7. ^ ICAO Annex 12 Search and Rescue [1]
 8. ^ Beredskapens pris. norskfolkehjelp.no (22. april 2013)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]