Vår Frelsers gravlund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°55′15,582″N 10°44′42,248″Ø

Vår Frelsers gravlund

Vår Frelsers gravlund er en gravlund i strøket Gamle Aker, nord for Hammersborg i Oslo sentrum. Mange kjente nordmenn er gravlagt der, dels i en egen æreslund og dels i andre seksjoner.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det gamle kapellet, nå Vår Frelsers ortodokse kirke
Den sydlige delen av kirkegården

Gravlunden ble tatt i bruk sommeren 1808. Den første som ble stedt til hvile der var Anna Lange Thulesius, enke etter en prest i Den norske kirke. I 1864 kom kapellet på plass. Det har blitt forandret en rekke ganger. Ettersom det er svært få nye begravelser på gravlunden har det blitt overdratt til den ortodokse menigheten Hellige Olga, som har konsekrert det som Vår Frelsers ortodokse kirke.

Frem til 1833 var Vår Frelsers gravlund byens sivile gravlund, mens de militære ble begravet på Christ kirkegård. Etter at man bygget ut en rekke gravlunder i 1833, overtok disse som byens ordinære gravplasser. Alle som ikke hadde råd til å betale festeavgiften på Vår Frelsers gravlund ble begravet andre steder. Dermed oppstod et klasseskille, og Vår Frelsers gravlund fikk et eksklusivt preg og det ble bygget mange staselige familiegraver.

I 1903 ble gravlunden tatt i bruk som æresgravlund. Den første som ble lagt der var maleren Hans Gude. Noen få år etter, i 1911, var gravlunden full, og det ble bare opprettet nye gravsteder der festet hadde utløpt. I 1952 sluttet man helt å opprette nye graver, men det var fortsatt mulig å bruke familiegraver der det var plass. I senere år sluttet man å ta imot kistebegravelser på grunn av at leirgrunnen er lite egnet for slike, og det er dermed bare mulig med urnenedsettelser. Fra og med 2006 var det mulig å få opprettet nye gravsteder for urner. Den siste graven som ble opprettet i æresgravlunden er Borghild Hammerichs fra 1981, og planen er at det ikke skal komme til nye, men at den skal bevares som et kulturhistorisk minne.

En del av gravene ble endret i 1950-årene ved at man fjernet steinrammer for å gjøre vedlikeholdet enklere. Man finner likevel en rekke monumentale gravminner der, mange av dem familiegraver som har vært brukt i flere generasjoner. Over 4500 av gravminnene er bevaringsverdige, og blir derfor ikke fjernet selv om festetiden utløper. Det er ikke tillatt å erstatte noen av gravminnene, inkludert de som i seg selv ikke er bevaringsverdige, med moderne monumenter, ettersom man ønsker å bevare særpreget for hele gravlunden.

Den katolske kirke har hatt en nær tilknytning til gravlunden, ettersom den ligger rett ved siden av det tidligere katolske sykehuset Vår Frue hospital og svært nær Oslo katolske bispedømmes kontorer, boliger og domkirke. Det er et eget gravsted for katolske prester, og et område for St. Josephssøstrene. Ingen av disse har vært brukt etter at man sluttet å tillate kistebegravelser.

På den østre delen av gravlunden står et lite klokketårn. I motsetning til hva mange tror har dette aldri blitt brukt ved begravelser; det ble brukt til å ringe ved arbeidstidens begynnelse og slutt i den perioden hvor det var mange ansatte som stelte gravlunden.

Personer som hviler på Vår Frelsers gravlund[rediger | rediger kilde]

Det nedenstående er et utvalg kjente personer som er gravlagt på Vår Frelsers gravlund. Det er ikke ment å være en uttømmende liste over de mange tusen som er stedt til hvile der i årenes løp.

I æreslunden[rediger | rediger kilde]

Henrik Ibsens grav i æreslunden
Komponisten Rikard Nordraaks grav. Nordraak var født i 1842 og døde 23 år gammel i 1866.

Vestre del[rediger | rediger kilde]

Familiegrav for medlemmer av familiene Tostrup og Paus, bl.a. trelasthandler Christopher Henrik Holfeldt Tostrup og barnebarnet, pavelig kammerherre og greve Christopher Tostrup Paus. Graven med byste tilhører hoffjuvelér Jacob Ulrich Holfeldt Tostrup

Søndre del[rediger | rediger kilde]

Gina Krogs grav.
Arkitekt Christian Groschs gravsted.

Østre del[rediger | rediger kilde]

Henrik Wergelands grav

Nordre del[rediger | rediger kilde]

Karl Hals, pianofabrikant og politiker.
Olaf Fredrik Schou, industrileder og kunstsamler.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Vår Frelsers gravlund – bilder, video eller lyd