Halfdan Kjerulf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Halfdan Kjerulf
Halfdan Kjerulf av Knud Bergslien OB.00068.jpg
Halfdan Kjerulf
Født17. september 1815
Kristiania
Død11. august 1868 (52 år)
Kristiania
Gravlagt Vår Frelsers gravlund
Far Peder Kjerulf
Søsken Ida Kjerulf, Theodor Kjerulf, Hjalmar Kjerulf, Axel Kjerulf
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse Komponist, pianist
Nasjonalitet Norge

Halfdan Kjerulf (født 17. september 1815 i Christiania, død 11. august 1868 i Christiania) var en norsk komponist og kordirigent.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Halfdan Kjerulf var sønn av embetsmannen Peder Kjerulf. Opprinnelig studerte han juridikum for å bli embedsmann som sin far. Kort før han skulle ta eksamen i 1839 ble han alvorlig syk og dro sommeren 1840 til Paris på en rekreasjonsreise. Her kom han i kontakt med et aktivt musikkliv der wienerklassikerne og de tidlige romantikerne sto i fokus. Berlioz, som på den tiden var svært omstridt, fikk han også høre.

Vinteren 184041 døde Kjerulfs søster, far og bror i løpet av få måneder, og som den eldste av søskenene, måtte han støtte familien økonomisk og ble utenriksredaktør i Den Constitutionelle, en av tidens viktigste aviser. Han ga allikevel ikke opp musikken og ga ut sine første komposisjoner høsten 1841. 1845 sluttet han i avisen for å bli musikklærer. Han ble samme år den første dirigenten i Den norske Studentersangforening der han virket til 1849.

Da Carl Arnold kom til Christiania begynte Kierulf å studere musikkteori hos ham. Arnold hjalp ham også til å få et stipendium for å studere i utlandet, først i København hos Niels W. Gade, senere i Leipzig hvor han i en alder av 35 år avsluttet sin konservatorieutdannelse.

1851 kom han tilbake til Christiania og begynte som musikklærer igjen. De siste årene var han sterkt plaget av sykdom. Han døde 11. august 1868.

Anerkjennelser[rediger | rediger kilde]

  • 1863 medaljen Litteris et Artibus (svensk utmerkelse)
  • 1865 medlem av det svenske Kungliga Musikaliska Akademien
  • 1867 Ridder av Kgl St Olavs orden
  • 2015 Portrett Apost frimerke / porto Innland

Verk[rediger | rediger kilde]

Kjerulf er mest kjent for sine romanser og korsanger, men har han også skrevet en rekke mindre klaverstykker. Han er influert av den tyske romantikken, fremfor alt gjennom Schumann og Mendelssohn. Samtidig merker en klart elementer fra norsk folkemusikk i mange av hans komposisjoner.

Blant hans mest kjente komposisjoner for mannskor er «Brudeferden i Hardanger», «Barcarolle», «Serenade ved strandbredden» og «Norges Fjelde».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]