Birger Eriksen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Birger Eriksen
Birger Kristian Eriksen.jpg
Født17. november 1875
Moskenes
Død16. juli 1958[1] (82 år)
Oslo
Gravlagt Vår Frelsers gravlund
Utdannet ved Krigsskolen
Beskjeftigelse Offiser
Parti Høyre
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Ridder av Æreslegionen, Krigskorset, Croix de guerre 1939–1945

Byste av Birger Eriksen i badeparken i Drøbak
Monument over oberst Eriksen på Oscarsborg

Birger Kristian Eriksen (født 17. november 1875 i Flakstad i daværende Moskenes kommune i Lofoten, Nordland[2], død 16. juli 1958) var en norsk offiser. For ettertiden er Eriksen mest kjent for sin innsats som kommandant ved Oscarsborg festning, hvor han ved den tyske invasjonen den 9. april 1940 beordret ild mot de inntrengende tyske styrkene.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Eriksen tok examen artium i 1893, og gikk deretter inn på Krigsskolen. Her ble han uteksaminert i 1896, og gikk inn som befal ved infanteriet. I 1899 gikk han over i det nyopprettede festningsartilleriet, der han ble utnevnt til kaptein i 1901 og major fra 1915, da han ble kommandant for Tønsberg befestninger. Samme år ble han kommandant ved Agdenes befestninger, fra 1918 som oberstløytnant. I 1931 ble han kommandant for Bergen befestninger, da som oberst. I 1933 ble han overført som kommandant ved Oscarsborg festning.

Senkingen av «Blücher»[rediger | rediger kilde]

Eriksen skrev seg inn i norgeshistorien da han som kommandant for det siste festningsverket foran Oslo måtte ta stilling til det tyske angrepet morgenen 9. april 1940. Han hadde da fått meldinger fra Oslofjord festning om at fremmede krigsskip hadde unnlatt å stoppe for varselsskudd, og fortsatt nordover forbi festningen, altså med kurs for Oscarsborg. Eriksen vurderte da situasjonen opp mot sin instruks. Hans vurdering var at de fremmede skipene ikke hadde stoppet for varselskudd fra Oslofjord festning, og at neste trekk etter instruksen da skulle være å gi rettet ild med skarp ammunisjon.

Eriksen sluttet ut fra dette at han måtte avgi ild med skarp ammunisjon uten varsel. Det var dette han ga ordre om da festningen kl. 04.21 avga ild med alt tilgjengelig artilleri og torpedoer mot det første fremmede skipet i flotiljen. Skipet skulle vise seg å være den tunge tyske krysseren «Blücher».

Resten av flotiljen stanset foran Drøbaksundet, og landsatte soldatene som var ment for Oslo, bl.a. i Son. Oberst Eriksen forsinket med andre ord den reelle okkupasjonen av Oslo med nærmere ett døgn, og han skaffet dermed Kongen, Regjeringen og Stortinget det nødvendige tidsvinduet til å forlate Oslo og ta opp motstanden. Forsinkelsen gjorde det også mulig for Norges Bank å evakuere hele gullbeholdningen på 48,8 tonn.

Etter militærkarrieren[rediger | rediger kilde]

Eriksen gikk av for aldersgrensen i november 1940. Han engasjerte seg også i det sivile samfunn. Da han tjenestegjorde ved Agdenes satt han i kommunestyret i Rissa. Han satt også i kommunestyret i Frogn, og som pensjonist satt han i Drøbak bystyre. Hele tiden representerte han Høyre.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Etter andre verdenskrig ble oberst Eriksen blant annet dekorert med Krigskorset med sverd[3] og den franske utmerkelsen Croix de Guerre, og han ble offiser av den franske ordenen Æreslegionen.

Utmerkelser
Krigskorset med sverd stripe.svg
Krigskorset med sverd
Legion Honneur Chevalier ribbon.svg
Æreslegionen
Croix de guerre 1939–1945 stripe.svg
Croix de guerre


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk biografisk leksikon, 9. okt. 2017, Birger Kristian Eriksen, Birger_Eriksen
  2. ^ TORE KUBBERØD. (2008) Kongen ærer oberst Eriksen. Østlandets Blad. Besøkt 17. november 2011
  3. ^ Erik Gjems-Onstad (red.): Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, Oslo: Grøndahl Dreyer, 1995, s. 148–149.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]