Mary Barratt Due

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mary Barratt Due
Mary Barratt Due omkring 1930
Født9. apr. 1888[1][2]Rediger på Wikidata
Bergen
Død24. des. 1969[2]Rediger på Wikidata (81 år)
Oslo
BeskjeftigelsePianist, kvinnesaksforkjemper Rediger på Wikidata
EktefelleHenrik Adam Due (1916–)[3]
FarThomas Ball Barratt
MorLaura Barratt
BarnStephan Henrik Barratt-Due
NasjonalitetNorge
GravlagtVår Frelsers gravlund
Musikalsk karriere
InstrumentPiano

Mary Louise Barratt Due (født 9. april 1888 i Bergen, død 24. desember 1969 i Oslo[4]) var en norsk pianist. Sammen med sin mann Henrik Adam Due stiftet hun Barratt Due musikkinstitutt i 1927.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Mary Laura Barratt var datter av predikanten Thomas Ball Barratt som var innvandret fra England og først virket som metodistprest, men ble så den som introduserte pinsebevegelsens kristendomsform, og hans hustru Laura Barratt født Jakobsen. Familien flyttet til Kristiania året etter at datteren var født.[4]

Hun begynte tidlig å spille klaver. Allerede ti år gammel fikk hun dispensasjon fra aldersgrensen og begynte på Musikkonservatoriet i Oslo.[4] Fire år senere dro hun til Roma og studerte ved Accademia Nazionale di Santa Cecilia der Giovanni Sgambati var hennes klaverlærer, og hvor hun tok diplomeksamen i 1907.

Musiker, pedagog[rediger | rediger kilde]

I 1906 debuterte hun i Kristiania. Hun hadde en omfattende konsertvirksomhet, foruten at hun i perioden 1911–12 fortsatte sin musikalske utfannelse hos Percy Grainger i London. Yndlingskomponistene hennes var Franz Liszt og Frédéric Chopin. Hun var også åpen for den nye impresjonistiske stilen, og var blant de første i Norge til å sette Claude Debussy på programmet.

I 1916 giftet hun seg med Henrik Due, og i 1927 startet de musikkinstituttet, som var banebrytende innen musikkpedagogikken. Hun fortsatte konsertvirksomheten, ofte med samtidsmusikk på programmet.

Sammen med komponisten Eyvind Alnæs utgav hun Norsk pianoskole i 1931.[5]

Ved siden av sin undervisningsvirksomhet ved det institutt hun og mannen hadde startet, hvortil også hørte en musikalsk barnehage og som i okkupasjonstiden i Norge ble til et norsk kulturelt sentrum, fortsatte hun også sine aktiviteteter som konsertpianist. Således uroppførte hun for eksempel til sitt 25-årsjubileum på scenen Signe Lunds klaverkonsert.

Hun var fra 1948 president i den europeiske soroptimistbevegelsen. Innenfor rammene av Fulbright-programmet reiste Barratt Due i 1956 i USA for å studere musikkundervisningen ved skoler og universiteter der til lands.

Due var mor til musikerne Stephan Henrik Barratt-Due og Esther Barratt-Due.

Publiksjoner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Mary_Barratt_Due_-_1[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Norsk biografisk leksikon, oppført som Mary Louise Barratt Due, Norsk biografisk leksikon ID Mary_Barratt_Due, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b c Dahm, Cecilie (28. september 2014). «Mary Barratt Due». Norsk biografisk leksikon. 
  5. ^ «Mary Barratt Due». Store norske leksikon. 5. april 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]